係移民公司做緊 你問我答

462 回覆
3 Like 20 Dislike
台灣百五萬 如果想同老婆一齊去 係咪要多百五萬?
點樣移民日本
印象中曼省失業率幾高
有同事係果到過嚟搵工
討論買工我地要明咩叫「買工」先﹐一般買指僱員比僱主錢作為聘用的代價。
買工件事幾複雜﹐我個人見聞有三種︰
1. 「僱員」比錢但完全唔返工﹐僱主定期「出糧」同出齊文件。依個做法香港人比較少見﹐而且捉到死硬。
2. 你真係返工既﹐你都真係有比錢比中介﹐但中介只係幫手搵工﹐唔會係比錢僱主。依樣野比較COMMON﹐特別係你英文太差既話﹐中介通常都有相熟既公司可以OFFER 最低工資既工作。相對地﹐僱主都可以用低於市價但合法既人工長期搵到人做。
3. 如果玩PGWP﹐有D人WORK PERMIT會唔夠長(OPEN WORK PERMIT最短有8個月)。係個D情況﹐好多人都會搵中介極速搵一份先﹐而唔去自己慢慢碰運氣。畢竟﹐個D情況時間即金錢。
其實加拿大真係好大﹐唔可以一句話「易」或者「唔易」搵工。不過就得所見﹐非本地人英文嘛嘛地既僱員都唔少見。
當然啦﹐我唔係話英文、學歷無用。只係的確有好多中年既大陸大媽都會過到。如果你連搵份超市工都無信心既﹐咁的確唔好移民比較好。
唔係2020入學先有多2年咩?
今年master grad 依家搵工好難
https://www.statista.com/statistics/442316/canada-unemployment-rate-by-provinces/

得QC、YUKON、BC好過MB
而且好多時有無野做﹐好睇你做唔做既姐
有冇上indeed 睇過?日日都有工post 出嚟

印度人、菲律賓人都搵到,唔好以為自己唔得呀
係﹐而且退一萬步諗。如果連搵工都無信心﹐有PR都生存唔到啦
依家係講緊去外國生活、移民﹐唔係旅行
總知﹐機會係有﹐試唔試係個人選擇。
1. 認同既﹐玩到咁根本係SCAM黎。
2. 原則上Open work permit holder係part of the system。中介只係幫供求接軌。退一步講﹐無左中介﹐班人一樣會OFFER最低工資比未移民既人。咁講你可唔可以話中介玩爛個SYSTEM呢?我唔太認同﹐畢竟僱主識玩見你係WORK PERMIT HOLDER都會壓價﹐壓價本身唔關中介事。
3. 要急住搵工既原因好多﹐無錢都可以急﹐都可以搵service canada叫佢幫手搵工。Service Canada都可以係中介黎架﹐咁係咪政府自己玩爛個制度呢?
省既立場好簡單﹐佢只係想要有貢獻既人留低﹐中介有權只係做MATCHING既工作﹐嚴格講同INDEED一樣﹐同你介紹朋友工作本質上都無分別。你會唁會屌人用INDEED搵工先?

BTW﹐中介抽水真係好勁﹐我個人完全無用過﹐但聽過佢地D野
中介有權都可以係SCAM(攪到我好似屌緊樓主咁
都係個句﹐中介唔建議搵﹐睇你需要啦。你唔係出術既﹐搵人幫手都唔可恥既。
年紀學歷喺其中一項因素 唔講我講你老母個閪
我幾時話移民好講學歴 部分行業需要學歷
一堆人喺度煲緊加拿大
我俾我嘅意見有咩問題
有啲人日日鳩吹為左賺佣叫人報course咪美好化成件事 熟唔熟system 又點 你每日背晒佢出嚟好叻叻得未
Post 吓官網link 又係熟sys 上得黎自己搵到啦
移民分享personal exp 關你撚事哩句又要quote ref? 你有冇讀過大學?
免費飛不了啦 港人出身冇信心 出名應變能力低又英文差 澳洲大把你哩啲人 你就沖出嚟柒
好易㗎移民 佢要你俾幾十萬上course 收佣 仲要無了期 唔甩生仔嘅話興趣班 玩飛機仔喎
學歷小學都得 最緊要俾💰佢
好易㗎移民 佢要你俾幾十萬上course 收佣 仲要無了期 唔甩生仔嘅話興趣班 玩飛機仔喎
哩個原來叫reference 你真係冇乜學歷
你個reference? 你咁鍾意reference

size=6]好易㗎移民 佢要你俾幾十萬上course 收佣 仲要無了期 唔甩生仔嘅話興趣班 玩飛機仔喎
學歷小學都得 最緊要俾💰佢[/size=6]
但結咗婚幾耐先可以有本野,唔使經移民公司搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞