[PS4]Final Fantasy VII Remake[集中討論區 8]

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
最主要係好想感受一次圓滿結局 補返之前嘅遺憾
終於打爆仆街隻game 好撚有誠意
畢尾2粒鐘好耐無咁享受過打機
仲要係高清版睇住serp一野插落去 我諗俾未玩過原版既睇都幾震撼 不過要搞2條線個時間...
錯了 只係好想原汁原味感受多次當年ge所有劇情
唔關有無人死事 你後面講得岩 佢改就有機會改得衰
唔改就肯定好 咁肯定會有人唔想改
hard mode會唔會完全繼承晒normal爆機時既能力同裝?
應該咁講
原版嘅死係推進劇情嘅一環
咁唔死又要寫得好cloud就好考功力
完系列果陣至少四五年之後
我唔明之前個plot已經比大家睇過一次好人不長命既結局
點解唔想睇返次好人有好報結局?

我玩RPG緊係代入自己係主角團一份子
主角團有人死左 係有人會覺得個故事突出D
但係真係代入左既話當然會情願BBQ結局都唔想有人死啦
啫係好似唔會有人覺得自己人生唔夠高潮起伏 所以想自己朋友/屋企人死減個
為自己個故事加D色彩咁
而家唔知佢改成點 但佢肯試同埋呢章重現經典同鋪伏線個d位已經做得好
係值得贊 所以都信住佢先
因為好多野 有人唔死係推進唔到
艾麗絲唔死都叫容易處理 反正佢而家在生個陣cloud已經成日頭痛
是但有個理由佢就會崩潰 唔一定要艾麗絲死
我拎zack做例子 如果佢唔死 成個故事發生唔到
ff7最大ge伏線cloud係兩個人格就唔成立
講真 有人想高清重溫原作 我理解
啫係好似有人想EVA重新畫過 但係提高畫質唔改劇情一樣
但係我覺得 多一個世界線 多一個可能性啫
啫係好似點解D人咁鐘意RE0 , tomorrow edge咁
就係想睇主角點樣扭轉悲劇
我原FF7已經咁撚慘
我會想有一條IF世界線比我通關 打個BBQ大結局出黎囉
tifa點樣秘技提升lv?
你係咪睇錯左
我咪話緊D人如果係投入個故事 點會想有人死

不如咁講啦
有人覺得以前故事好D 所以唔想改個故事 怕佢改壞
人生都係咁啦
有人好想要有時光機返去改變遺憾
咁又有個人會問 你又知改變完遺憾 你既人生會好左咩? 如果冇果陣既遺憾, 又邊有依家既你, 你又點會有依家既一切, 或者你依家會變到好悔恨呢?
或者有人會唔想改變, 但係我會想囉
老屎忽:一定要死 唔死就糞作
悲劇最好 BBQ就係垃圾
老屎忽=菲拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞