【連登懸案】獨生女學古箏如入邪教 母:出走兩年 老師失聯

442 回覆
767 Like 10 Dislike
歡迎逐隻計
仲要其實冇一個靚囉, 我上instagran睇j圖唔好?
紅色刷存在感
收皮喇
我幫佢轉返

至撚憎你(帝吧重炮手#51039)呢啲社會垃圾
第一時間去話受害人
落井下石
Blame the Victims 去擦存在感
要推先真
傻鳩
屌,仲以為你駁到人添
廢鳩
講左咁耐仲覆駁 blame the vitamins
下下都要重覆呀,仲話駁
如果轉個頭有人爆條女係藍嘅
你班柒頭咪又收曬皮,往死𥚃打
個miss係黃?
你地所謂好關懷果個受害者
咁都要下下講,點討論
有加害者就有受害者
痴撚線
大陸8級好撚屎
其實有乜可能唔知幫人呃呃騙騙
只係佢哋都有錢收到 有利益咪繼續剝削下一層
做過音樂呢行
邪氣既多數都係咁 傳銷level 無知既比人搞到一身債又晒時間
香港音樂教育界大撚把呢啲垃圾人
我相信啲人會有報應

雖然佢唔係咩邪教,但細個真係好易被人影響
希望呢班女仔勇敢啲走啦,比個魔鬼操控住
有啲非核心團員可能未醒,好似樓主以前咁
個女人真係好撚賤
呃人地個女搵錢俾佢
咁咩都唔洗屌啦 而且邊有圍屌 都係講一兩句姐
純粹覺得啲女仔係受害者 遇著個唔好嘅人 但就比人話弱智好慘
正常家庭洗唔到腦?比啲同理心 唔好一味覺得自己做到人地都做到 何況比著係你你都唔一定做到清醒嗰個
真係唔係想屌邊個 只係覺得班女仔真係好慘 爆咗件咁嘅事出黎 除咗屌徐妖之外 幫下班女仔好嗎
有幾仆街?呢三條女係施害者嚟
你睇吓原文絲打幾慘、比呢三條女勒索咗佢幾多錢先
啲人唔抵可憐 絕對要落地獄
與邪教吻合點

唔準同同學﹑朋友﹑家人等以前認識既人有任何聯絡(他們被與朋友、親戚和主流文化隔離開,接觸外部資訊受到嚴格控制。)

信奉跟著團隊﹑聽老師話先係唯一出路(須全然依賴並服從教主或講師)

得到一個係團隊內專用既英文名並加入左團隊(他們在組織內得到了一個新的身份)

老師最鍾意用既詞就係「明星都係抄我地」﹑「明星跟我地風」,我心裡面又一大個問號。曾經有人開口問過係咪真,老師總係會話我地唔識野,總之聽佢講就無錯。(他們的所有問題被歸結為一個簡單的解釋,並且這個解釋被反覆強調)

因為佢話過我地唔識解決問題,會做錯事,而佢係永遠正確(相信所有問題都是自己的錯,而教主或幹部是不會錯的)

所有人發生任何事都要同老師報告,遇到咩問題都要即刻搵佢(須匯報思想,將自己感受與行動報告給上層幹部;主要決定不能自作,必先取得批准)。

曾要求退團成員係團聚中講自己錯左啲咩,並要求佢反省自身(強迫人公開悔罪)

當初退團團員萌生退意時被成員同老師察覺到,成日趁佢唔係到個陣講佢壞話,話佢離開既話係不知好歹﹑會被報復﹑人生只有失敗,叫我地唔好理佢﹑唔好同佢咁熟。(對離開教派者杯葛)

由於佢地好擅長用群眾壓力,並不斷講自己有家底,攪到我想走都一直唔敢提,唔敢反對老師,又怕好似咁講,離開就會無前途(出現非理性的恐懼,比如害怕領導人,害怕離開,不會反駁領導,如離開即對前途無信心)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞