【第七年】《病港II》

1001 回覆
1127 Like 18 Dislike
貴華唔係減左肥咩

黃金貝果
後尾食肥返 同埋黃金貝果buff效力得一段時間
我記得佢食完第2日就打有無咁快肥返
btw 我覺得俾佢追到娃娃都好
佢係囉雖on9,心底都係善良
佢係衰*
岩岩諗住翻睇 回憶翻d劇情
因為我已經連病爪同病獸都可以以為係同一隻
我都唔記得病獸幾時登場同咩樣

墨巴係咪會整理
其實咩係貝果?
病就係去康城嗰陣時第一次見到,係病爪嘅屍堆到爆出嚟
病獸係康城編首次出現,後腦係weakness
係堆屍太耐就會變痛獸
唔係病瓜係堆屍山入面屈耐左就變病獸咩
唔係病爪係堆屍山入面屈耐左就變病獸咩
巴打記唔記得病獸外型有咩特點
一種麵包,個皮有d似提子包咁一塊立立令,可以切開一半當三文治夾野食,不過一般香港咖啡舖同麵包店賣個d都好柒難食
係 第一次係商場搵埋少佐同犬京幫手
冬甩既麵包 食落硬硬地
俾你揀你想唔想同戇鳩仔拍拖
想知香港邊度有好食嘅bagel, 我都搵咗好耐
墨巴想問瑜小六之後會唔會見番M
其實想知病翼係咪由雀仔病變而成
艾寶琳和馬環村一來一回,費了不少的時間。

沿途要避開病者之外,也要注意路面的情況。

因為,一場驟雨忽然籠罩住整個將軍澳,雨雲積聚在一起,下了場紛紛的針雨。

用單車趕回馬環村時,時間已接近五時半。

云勇汀失落的坐在外面,任由雨水落下,而王達尼則站在某間屋簷下躲雨。

「王達尼,支票。」我將合共二百多萬的艾幣支票,支付了他。

「好守信用啊。」王達尼收到之後,用手指彈了一彈支票:「正,將支票發出嘅聲音真係悅耳~」

「呢到應該夠你一年唔洗休?」我說。

「咁你就錯,我要賺更多更多。」王達尼自信的笑容,不像開兒戲的玩笑。

「咁,可以開船?」我問。

「佢應該......準備好?」王達尼瞇住眼,盯住云勇汀。

「個船主做咩。」

「啱啱佢喺馬環村呢到睇一睇,見到無哂活人,就變成咁。」王達尼自己咬住一枝煙,手又給我一枝煙:「俾我係佢,見到同自己生活咗七年嘅同伴死哂,我都應該會死老豆咁嘅......」

我無視他香煙的好意,逕自說:「趁仲有少少光好出發,你同佢交涉下。」

王達尼拍一拍自己大腿,呼著煙走過去船主那邊:「喂,云大叔,整啖?」

王達尼將自己吸了一半煙,遞給他。

「......唔洗。」云勇汀搖頭、揮手。

「咁......揸揸船,去港島散下心?」王達尼說話的轉折技巧,真的好爛。

「我去到邊,都唔會識到同一班人。」云勇汀站了起身,向王達尼說:「我想望多次佢哋。」

「隨便......好似啱啱咁,我陪你?入面其中有啲係蠹魚人,有一定危險。」王達尼說。

「唔洗,我想單獨望下佢哋,你可唔可以借枝槍嚟。」他面無表情的問。

「反正得返一粒彈,你拎去傍下身囉......」王達尼收到支票之後,變得慷慨。

瞧著云勇汀的背影,我心中莫名地不安。

「唔洗陪下佢?」我說。

「唔會有事呱?」王達尼皺起眉。

話畢,我就跟著云勇汀走,以免他被突如其來的病者襲擊。

「嗚嗚......」他走到某間村屋時,禁不住跪下哭泣。

這是個,生難死易的世界。

要活著,就要鐵石心腸。

「呯!」槍響。

在我反應過來前,船主經已倒下,跌下手上的左輪。

他剛才,拿著左輪自殺了。

「咩事啊!?」王達尼立即跑過來。

「自殺。」我答。

「咩、吓,咩話!?」王達尼無法相信。

「佢自殺。」我心裡黯然。

王達尼馬上跑去查看船主,果見一腦血液滲出。

「佢......」王達尼也說不出什麼來。

「執返把左輪。」我轉身,行開:「趁天黑之前,要去到港島。」

「唉。」王達尼把左輪收好,就與我迅速回到遊艇上。

天氣的不穩,間接令到海面都出現波濤洶湧的徵兆,浪潮開始往岸上激打,泊在岸邊的遊艇搖搖擺擺的。
「講明啊,我唔識揸船嫁!」王達尼很自覺的掌舵:「不過之前都借咗本講航海嘅書,叫做咗少少功課。」

「咁希望你仲有命返去兌換到支票。」

接下來,王達尼胡亂操控了十五分鐘左右,總算懂得如何向前和開燈。

「港島......」王達尼握實船舵,盯著前方遠處的高樓大廈:「應該一直向前就到。」

由於海浪逐漸險惡,天空更開始一閃一閃的劃出雷暴,不想被拋出船外的我只好進入廂房。一進入那小小的廂房,就見到那個云勇汀帶著的小嬰兒。

他躺在廂房的大床上,跟隨船身左搖右滾,在一次差點滾落床下時,我及時踏前一步雙手將他抱住。

「......好險。」

我把他抱住,並坐在床上。

這小嬰兒光禿禿的,皮膚沒有嫩滑的光澤,但味道出奇地芬芳。

我記得船主說過,他是撿回來的。

隨住遊艇進入海域,激烈的搖晃已經變成常事,廂房裡的電視機、杯子、枕頭、小茶几無一不跌落到一邊。

「哞嗚──」忽然,一陣沉甸甸的聲音在外面傳來。

聲音沒有停止的跡象,就像魔音能貫穿牆壁,入到我耳朵之內。

我行到廂房的門前,開出一條小門縫:「王達尼,咩聲嚟?」

「唔知呀!我淨係知啲浪越嚟越大......」王達尼全身經已被捲來的海浪濺濕。

「仲有幾耐會到!!?」浪濤大聲得,我要喊問。

「衫、拾芬仲內呱!」

「三十分鐘內?你講嘢咁怪嘅?」

「我含住緊張支票呀!我驚啲浪打濕啊!」王達尼喊。

外面情況極為惡劣,到達目的地之前我都只能待在廂房入面。

「哞嗚──!!!」

那沉沉的叫聲,又再傳出。

今次可以確認,是來自海底之下的......

因為聲音比剛才近很多了!

「呯──!」突然,一股強大的衝力將遊艇左側撞陷。

「啊......」我都飛撞到牆壁上。

「喂......唔掂啦......」王達尼在外面喊。

「唔掂咩?」

「你出嚟睇下......」

我聽王達尼所言,行出廂房看看外面環境,只見位於海中心的我們,被幾隻龐然大物包圍住,牠們正是不斷發出「哞嗚」叫聲的來源......

「鯨......魚......」我說。

「你咁都睇得出......」王達尼不敢再貿易前進。

「只係大過我見嘅好多好多倍。」

這就是船主所說的......病鯨?

合共四、五隻病鯨,在我們周邊的海面繞圈而游,期間不斷翻身把濤濤的浪水湧過來。

「轟隆──」閃電劃破天際。
「哞......」其中一隻病鯨張大了嘴巴,巨量的海水一時間流到入去。

水流連同我們一起牽扯其中,王達尼立即控制船舵往反方向行駛。

「除非我朋友宜家嚟救我,如果唔係......我真係唔知點樣可以生存落去。」王達尼恍惚地傻笑。

「仲有一個方法......」我舉出起袖箭向病鯨眼睛發射。

鯨魚本身皮肉厚實,一般刀槍恐怕無法穿入。

唯有眼睛,是任何生物都最沒防備的位置。

「嗖!」短箭一發插入。

病鯨眼球即濺出大量血水......

「哞嗚嗚!!!!!」

血量噴出驚人,但病鯨也停止了暴風般的吸入。

另一隻病鯨見狀,像有共鳴地為牠接力,張大嘴巴繼續吸吞海上的一切。

「頂......!」王達尼馬上扭轉船舵。

之後我又發了數箭,可惜船身太不穩定,連續幾箭不是射失,就是射中眼角,沒直中要害。

「做咩停手啊?」王達尼回望,問。

「冇哂箭矢......」我凝望袖箭。

「咁......係咪代表我哋已經......」

「仲未完。」我去拿取船上的捕漁繩,將一端打結紮到自己腰上。

「你想......」

我再將捕漁繩另一端,紮緊到最鞏固的船杆上。

「將佢刺瞎。」我行到遊艇的船尾,觀察一下角度。

「你點跳過去?我哋宜家同佢水平位置,佢仲打開咗個口......點跳落佢個身到!?」王達尼問。

「我有方法。」我爬到遊艇高高的船杆上,風雨不斷在我身邊交織。

當我爬到最高處時,我向船中的王達尼,喊:「駛近佢個口少少,靠近佢一啲!」

「今鋪真係玩命......」王達尼慢慢收油。

當遊艇、病鯨和我,形成一個完美的梯形角度,當一切準備就緒後,我就義無反顧的向病鯨身上跳落!

就算失足跌落海,都至少有根束住腰部的捕漁繩將我綁住......

「咔嚓──」跳落的同時,我伸出了袖劍。

在著落鯨身的瞬間,我馬上滑到鯨眼側邊用袖劍一刺!

「嗖──」

刺得深入之後,再用力拔出。

又一陣海量的腥血,從眼球噴出!

將我全身濺成血人。
黃店
含喺口入面唔會濕咩
呢間佢嘅牛角包仲好食
咪係囉唔好糟蹋左娃娃啦
同埋我記得貴華係見一個愛一個 好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞