【第七年】《病港II》

1001 回覆
1127 Like 18 Dislike
「你係艾氏皇室嘅人?」阿玲見她吃掉麵包,便問。

本來保持嚥嚼的艾匡,喉嚨停止了郁動:「......嗯。」良久,才回上一聲。

「咁點解會嚟到依到?」阿玲不明白,好好的一個皇室公主則會來到這相隔遙遠的地方。

「因為,我兄長想殺我。」艾匡坦然交代。

「艾康......?」熟識艾寶琳倖存區名人的阿玲,問。

「係。」一臉人畜無害的艾匡點頭道。

「居然係咁......聽講,艾康最近又做埋艾寶琳嘅國王。」阿玲臉上全是憂慮,眉目輕皺:「今次好大件事,要好好處理......」

是晚,艾匡被安排到八樓一間小房休息。

房間內還住了另外六個女生,都是未成年的少女,大家都獲發一張地毯當床使用。艾匡選了接近牆邊的位置睡覺,因為較有安全感。

沒有大床和寬敞的空間,卻讓艾匡感到很自在。

有時房間外走廊可能會傳來腳步聲,卻不會讓人神經疲憊的猜疑是誰。

這種舒適的環境下,艾匡很快就呼呼的睡去。

一天過去,這房沒有窗,於是艾匡走出房間想確認時間。

開門之後,一道刺眼的陽光迎入眼縫,只見大本營的領導人少佐正靠在欄杆前,彷彿等待著自己一樣。
「早晨。」少佐收起自己的漫畫。

「早晨......首領。」剛醒的艾匡,回答。

「叫我少佐就好,已經朝早十一點,我哋差少少錯過午餐。」少佐往李惠利大樓飯堂去。

艾匡跟在後面:「我唔食都唔緊要......我唔係話好餓,首領你哋肯收留我已經好好......」

「留得喺到,我都會當佢哋係手足,唔好同客氣。」少佐刻意放輕聲線,說:「我偷偷帶你去食好嘢。」

「好嘢?」

「嗯,大本營嘅特級套餐,唔係人人食到。」

「早晨呀少佐!」、「好耐無見喎少佐。」、「少佐幾時搞啲新活動啊?」、「少佐準備食飯啊?」

沿路上,少佐經過的地方有人,那些人便會跟他主動打招呼。艾匡從側面看出,這個首領不像艾寶琳那樣依賴皇權的制度讓人尊重,而是發自內心受人歡戴。

還未去李惠利大樓前,已經可以看到飯堂門口排滿了密集的人龍,大家都在等待飯堂開門,入去填飽肚子。

作為領導人的少佐,暢通無阻的進入到飯堂內,並且裡頭坐著幾名艾匡不認識的人。他們全都坐在同一檯中,彼此交談像是朋友。

「少佐,今日你有福,愛紗特製熱朱古力。」某個頭髮凌亂,穿住棕色長風衣的男生舉起杯子:「浸埋夾心餅乾食,一流。」

「糖尿病組合。」少佐只冷冷回了一句,就為自己和艾匡找了個位子坐:「王達尼,識唔識得艾匡?」

「呢個女仔咪係......艾匡。」王達尼凝視著她,大吃一驚:「艾匡!?艾寶琳皇室嘅公主!點解會喺到!!??」

王達尼馬上從袋裡取出一小瓶髮油,再塗到凌亂的頭髮上,把它們梳得整整齊齊、貼貼服服的。

「艾匡公主你好,好榮幸見到你,在下係王達尼。」他握住了艾匡的手,進行單跪吻手的問安。
「艾匡唔係嚟傾生意,係逃難。」少佐直接交代出。

「逃難?」席上,一名身形健壯的獨眼男子問。

他的名字叫大舊,深受大本營的學生喜愛,形象是永遠穿著一件白色內衣,暴露那一身強壯的肌肉。

「係,我諗佢阿哥艾康,想刪除佢呢個威脅,估唔到呢啲橋段現實都會發生。」少佐冷笑。

「咁都走甩到嚟大本營,幾叻女。」抱住手的王達尼讚賞。

「因為佢。」少佐把昨晚那根漆黑的羽毛,放到桌面上。

「M......」王達尼一見到羽毛,眼神就放緩了:「真係佢......?」

「嗯,得佢可以突破鐵門,直接喺天台降落。」少佐答。

「真係佢......」王達尼接過那根羽毛上手,心裡按耐不住興奮與激動:「佢到底、佢到底,到底知唔知道自己身上嘅羽毛係好值錢!!!!!」

王達尼如此大喊,在場的人都無言之極。

「你呢個唔係重點。」少佐無奈的瞧他一眼,續說:「重點係,佢哋艾寶琳嘅人有機會喺大本營見到艾匡,見到嘅話到時艾康肯定要我將佢交出。」

「聽落似係政治危機咁?」從廚房出來,捧著特級套餐給眾人的夏晴亦有見解:「少佐,你話今朝艾寶琳嗰邊打嚟,係咪關呢件事?」

「嗯,艾寶琳嗰邊嘅官員話,如果見到或者發現艾匡公主要立即通知佢哋,否則會中斷所有來往。」

「咁強硬?依個世界溫飽都成問題,仲玩埋啲政治角力遊戲。」愛紗捧出大本營特級套餐予其他人。

「咁就一於解決咗溫飽先。」王達尼第一個握起匙子用餐。

大本營特級套餐,專門供應給倖存區內幹部人士。食物比一般市民分配的餐點豐盛,這是由於在大本營擔當這些決策的高層是沒有回報,沒有所謂的薪水,能夠給予報答的就只有味道好一些的食物。

「烤鮭魚、椰漿麵包同雜菌湯,營養滿分嘅組合。」大舊用伏在餐盤上,用十秒時間就把食物吃清光。

愛紗見大舊的吃相,無端感嘆:「睇嚟得乾麵包可以喺佢嘴裡面捱超過十秒。」

「艾匡?食啊,唔好覺得拘謹。」夏晴將自己的套餐讓給了她。

「多謝......」艾匡也不作無謂的客套。

在進餐期間,少佐為艾匡略略介紹一下大本營的內閣成員。

包括,管理財政經濟的王達尼。在大本營經營黑商出身,時常使用「秘密通道」來往艾寶琳等地倖存區,有一支商團名為「黑鼠商團」專門販賣走私品。

協助管理內政的愛紗。幾乎全天候能在C橦大樓的工坊遇到她,紡織、烹飪、維修、寫作、音樂、釣魚、園藝、繪畫、雕塑樣樣精通,現代女版達文西。

負責大本營防衛的大舊。抵抗惡意倖存者和掃蕩區外病者的事情,都交由肌肉擁有資格的大舊處理,並且會教導學生病者的知識及應對技巧。四肢發達,頭腦簡單的性格十分受大本營年輕學生喜愛。
昨日的阿玲,管理倖存區內人事的問題。

還有諸如送葬隊、搜索隊、醫療隊、教師會等管理人。

吃完一頓豐盛的餐點後,艾匡和眾人都大概理解到雙方,佐便站了起來,向大家詢問:

「因為關乎到兩個倖存區之間嘅關係,所以我想問下大家點睇......」少佐進一步,說出真正的決議:「留低艾匡公主,定流放艾匡公主。」

艾匡一瞬間,成為全場焦點。

「當然留低佢!唔通任由佢一個細路女喺出面俾啲病者虐殺咩!」大舊第一個開口。

「嗯。」少佐點頭,示意明白。

「我自己就偏向流放。」送葬隊管理人舉起手,緩緩地道出理由:「事關我哋倖存區百份之四十嘅食糧都係進口自艾寶琳,包括我哋啱啱食嘅個一餐,站於其他居民嘅角度,我係支持流放~」

很快地,大家都表達出自己的意見,間接決定著艾匡的去留。

最終,比數各佔一半。

一半人覺得應該流放艾匡,一半人覺得艾匡應該留下。

「少佐,得返你未表態。」夏晴提醒。

少佐像是深思熟慮,思考了好一會兒:「我覺得......可以留低艾匡公主,但係,佢唔可以出現喺其他居民面前,因為一旦有艾寶琳嘅耳目見到,情況就麻煩。」

「即係半軟禁嘅方式?」愛紗說。

「類似。」

「咁同坐監有咩分別?」愛紗皺眉。

「咁就要睇艾匡公主覺得性命可貴,定自由價更高。」少佐望向艾匡。

「我......我......」艾匡一時緊張,又出現語頓:「我只係唔想麻煩到大家。」

「唔麻煩,佢交得低你俾我,我就會盡能力保護你。」少佐無奈的搖頭,輕笑一聲:「無奈嘅係我做咗大家嘅領導人之後,我就要學識保全所有人嘅最大利益,而唔係單一一個人。」

「我明白......」學過帝王學的艾匡,也深明這一點。

「佢都曾經係我哋一份子,我就代埋佢投票,我覺得佢會想你留低。」少佐將那漆黑的羽毛握到眼前看,再收入衣衫內。

艾匡凝神深思後,將自己的決定說在少佐耳邊。

少佐聽完之後,不禁輕笑幾聲,點頭稱是。

「好,既然依個係你嘅決定。」

「吓,即係點啊?」好奇的王達尼,想湊過去聽。

「咁今日就暫時解散。」少佐宣佈之後,大家就返回各自崗位。

「艾匡公主!」只有王達尼執意不走,指住艾匡:「我願意用一千艾幣,嚟換你啱啱講咗啲咩俾少佐聽,呃咳,都係五百艾幣......好唔好?成交!?趁我未後悔之前......」

「王達尼,準備一份冒險者組合包俾艾匡公主。」少佐說。

「吓?咩叫冒險者組合包......」王達尼一頭霧水。

「你平時唔係好鐘意將啲九唔搭八嘅嘢湊埋一齊,再賣出去同人講全部都係外出探索嘅好工具?整個專屬嘅俾艾匡公主。」少佐說。

「你居然知道我有賣啲咁嘅嘢!?」王達尼退後一步,大感愕然:「但我販賣嘅對像係病獵喎。」

「咁就啱,艾匡佢決定要出去。」
「出去?倖存區外面!?」王達尼聽到是區外世界,神色霎時認真:「艾匡公主你諗清楚?出到去,就唔係玩玩下......」

「......」艾匡望住王達尼。

王達尼深一深呼吸,說:「我親見過,嗰啲病者點樣殺死我同伴,包括你都認識嘅白魂。」

他回憶起兩個久遠的名字,犬京和白魂。

艾匡點頭:「我明白。」

如果是白魂的話,就算流浪到世界盡頭或是角落,他都肯定會陪著自己走。

他是個寧願在外面危險地闖蕩,都不願困在小小安全區裡的人。

所以,如今的艾匡好想體驗一下這位傻大叔的過去。

「咁好。」王達尼望望腕上的金錶,說:「你諗住幾時離開,決定好去嘅地方同路線未?」

「我諗三日之後,地方仲未決定好......」艾匡時常住在皇宮中,幾乎沒有外出的經驗。

「過咗咁多年,呢個將軍澳區嘅病者數目整體上係有減少,但係都唔可以忽視,記得聽到背後有笑聲嘅話,唔好猶豫,即刻跑。」王達尼豎起一隻手指。

「嗯。」艾匡點頭。

「我會帶艾匡公主去隔離未開發嘅區域住陣先,等王達尼你準備好所有嘢俾佢,就可以秘密離開大本營。」少佐說。

「調景嶺圖書館、體育館嗰邊?」王達尼問。

「係。」

討論結束後,大家各自解散,少佐則把艾匡帶到去一旁的調景嶺體育館中。入面空無一人,荒廢多時,佈滿了塵埃與植物。

但舊有的體育設施,如籃球架等仍有存在的。

「嚟緊我哋會整修擴展到呢一邊,做病獵嘅訓練場地。」少佐介紹道。

「病獵?出去狩獵病者嘅獵人?」艾匡的老師賴桑和奎斯,以前正正是艾寶琳倖存區絕無僅有的病獵。

「嗯,呢個世界總要有人對付出面嘅怪物。」

「我都好憧憬呢個職業。」艾匡說時,泛起了微笑。

「點解?你以前係皇室公主,應該同病獵扯唔上關係。」少佐問。

「我以前細嗰個陣俾一個信奉病者嘅教團捉走過,我嗰陣好驚,但有兩個我畢生都唔會忘記嘅人,將我救走咗,一路斬病者斬到帶我返艾寶琳。」艾匡轉半個身,面向少佐:「從嗰日開始,我就對依種英雄,有份憧憬。」

「咁你有冇諗過成為佢哋?」少佐問了一個,自己都覺得好笑的問題。

因為堂堂一國公主,又怎會願意拋出性命去跟病者周旋。

「有啊!」沒想到,年紀輕輕的艾匡卻回答。

「居然......」

「我自問刀法都有少少技巧。」

「係?」走入到體育館的室內藍球場後,少佐停下腳步提出:「咁趁依到人少少,稍為領教下?」

「好啊。」

「你有冇刀?」

「好似......嚟大本營嗰陣唔覺意跌咗。」

「唔緊要。」少佐走到後台,取了兩枝羽毛球拍:「代替住先。」

陽光的明媚,透過室內籃球場上方的玻璃照射進來場館。空曠寬闊的地方,適合予人鬆鬆筋骨。

少佐將其中一枝球拍,拋給艾匡:「我遲啲會喺到整部棒球機,整個室內棒球場。」

「你興趣係打棒球?我見你今朝睇嗰本漫畫都係關於棒球。」艾匡說。

「係,夏晴之外,棒球就係我嘅第一。」少佐拿著羽毛球拍虛揮數下,問:「準備好未,艾匡公主,就當係你出去冒險前嘅練習。」

「嗯!」艾匡擺好持刀的架式。

眼神一瞬間變化,彷彿體內有股靈氣正在湧現。

「我都準備好。」說畢,少佐就率先上前。

面前疾衝而來的少佐,艾匡選擇沉著應付。在她眼裡,不一會就衝到面前的少佐總共會有三種方向的攻擊,不外乎前、左、右。
只需要好好看清哪一個方位,就可以識破並予以反擊。

沒想到,就只餘下三步距離時,少佐忽然將球拍以下橫旋的方式擲出,將要擲到艾匡的膝蓋上。

及時反應得來的艾匡以球拍格擋下盤的飛襲,但沒能抵擋得住正面撲來的少佐,一下子就被對方輕易擒住。

「哈哈哈,由一開始已經睇得出你係想沉住氣應付我。」少佐將摔倒的艾匡,伸手扶起:「但只要我稍為做啲出奇不意嘅攻擊,就可以完全瓦解你沉住嘅心理狀態,基住戰鬥嗰陣要無時無刻咁思考,唔好諗住一心到尾,要靈活。」

少佐算是為艾匡上了一課,畢竟外面的世界沒那麼好混。

「我可能真係有啲天真,以為你會就咁行過嚟攻擊。」艾匡也承認。

「多啲實戰就可以。」少佐說完之後,有些不放心的搭她膊頭:「我唔係嗰種好有愛嘅人,唔會話你要出去,就全力阻止你,當你係溫室小花咁。相反,我好鼓勵人出去區外,就當係訓練下身手,訓練下自己危機意識都好,收穫總比喺倖存區入面多,但我都會擔心出去嘅人,所以......頂唔順嘅,就即管返嚟大本營。」

「我覺得你哋已經幫我好多。」艾匡抿嘴,很感激對方:「我都算係半個政治炸彈,我明白我帶嚟嘅影響都好巨大下,你唔需要放喺心。」
我覺得寫得唔太好 刪咗
家姐個故都刪咗?
留名
嘩好開心話說小六去左邊 我等!
我愛墨b!
有冇原版背叛者,我記得你原本個結果係寫死咗張靈風
Zerowind是無敵的
留名呀
仲等緊背叛者同虔誠者嘅後續
幾時先作埋落去 果邊個世界觀好好睇
原本仲有第二季,第二個主角都死埋,幾年前搵唔番應該del左,張靈風原版無咁鳩屎但都係有兩個老婆
大佬有冇payme
Lm
竟能吸引亂世中的王
lm,如果白魂冇死同艾匡四圍走有啲the last of us嘅feel
Cls好撚正啊
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞