新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
之前買車試車果陣都勁唔慣 成日想打燈推錯水撥
假如高速公路中線都唔可以行得太慢

俾狗咬!?
https://lih.kg/frvJNS

Anyway, 安全駕駛速度啦
多謝補充
有一樣野真心要識,我P牌時兩邊車門都係咁收咗皮
就係離開一啲停車場時,會要你轉90度落斜路去下一層
你可以留意下,唔好淨係睇你前面會唔會撞牆,記得記得要睇埋後鏡,前面過到唔代表後面過到,會好易夾爆門.....
我部車兩度後門就係咁收咗皮

切記
有冇整返好架車 聽落2度門都爆應該要整好多錢
上面有人講咗冇寫時間就幾時都唔可以
呢啲巴士線嘅一開頭通常有個藍色牌寫住幾點-幾點係巴士線 / 星期幾至幾係

香港有好多巴士專用線 或者 禁區,私家車都唔俾入

譬如 鵝頸穚底 嘅 堅拿道巴士專用線

呢啲揸得多就會清楚啲
呢個我覺得好難就
又要九十度轉,條斜路又窄又難扭,顧到前又顧唔到後.. 前面都去盡,後面又就刮到個門... 想由頭來過又出唔返去

諗起都好無助
夾一次都唔夠仲要夾兩次...?
早幾日星期一
係九龍車呀媽去大埔墟遊車河加買餸
當時先2點零鐘,估唔到咁多車,停車場又爆晒,泊街又冇位,諗住排隊入停車場,因為入口出面條路太窄,所以我跟前車入到去閘前等,等左5分鐘左右都入唔到,拍左幾次卡顯示時租爆晒冇得入,個保安用對講機叫我走,話我阻住後面月租車.
個陣唯有退後上返地面,幾撚驚
後面一路有人經過,架車後波唔比油又唔多夠力上斜
又有車係後面等緊,最後係咁扭黎扭去終於出返去
兜左幾個圈,終於搵到個街邊位等。

因為我本身個區都唔算多車,泊開個停車場有一半都係空,估唔到北區多車到咁,嚇親我呢個新牌仔
仲識驚既時候多數都無事
最多都係柒姐

但記住當你有一日覺得自己"手車好似都開始ok"
既時候 提醒自己一定要小心
意外通常都係呢個時間出現
依個我都知,不過有啲停車場偷得少少位,扭少少都已經係車。中間條俾車走既巷得1.5部車位闊
冇得驚㗎
最緊要自己揸得定 人哋突然轉線/刹車你都反應得到
一開始慢慢揸 揸揸下就得心應手㗎喇
人地見到你痴塊P字仲驚過你
Lm
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞