新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
留意過好多人話要睇多啲鏡但我覺得揸一程車要99%時間係望前面大螢幕,唔好望倒後鏡側鏡多過一秒鐘,一下就好夠。成日掛住睇鏡好易撞落人屎忽度

每隔一陣望一望係俾你有概念知前後左右有咩車, 少啲機會cut 線先發覺原來有車喺格離
都係0.幾秒嘅事,用眼尾唔使望實
呢段路千祈唔好星期日去,路權車手/車隊好易令新牌瀬嘢
泊車聽聲停
朋友都唔方便爆粗?
你地返教會識架?
係我條女的朋友,我唔熟佢哋,爆到口邊句屌你老母吞番落肚
最近試過
26 係後面 超車(排頭?突然唔記得左廣東話點寫
見到我係個p 即刻宿返係我後面
就算唔係cut線都定時望下左中右鏡大概知道周圍附近有咩車...有時想cut線啲26會突然喺你左邊盲點位出現
排頭 爬頭
好多司機就係好似你講咁揸
望實前車屎忽
前面急停就聲控剎車
啱。其實我係想好似你咁識但我自膠左
要定時留意鏡但唔好一直係咁望忽略前方
我更正左啦自膠左
樓上都有巴打幫我更正左了

基本上好大部份時間睇住前面仲要睇遠啲
保持一架車距離
間唔中都要望一下啲鏡
但好多人真係前面大力剎而自己係比唔到反應
如果仲係揸緊40-50
掛返個P會好啲
人地見到就算唔讓都唔會bu你
我都係早排甩P但keep住掛
有次跌左冇理就係咁比人bu
龍翔道行70-80都比後面督住同埋專登勁近咁cut我線
之後幾次掛返P 啲車就cut右飛走唔會cut返埋嚟玩野
有P主要係想少啲仆街玩你 心理壓力冇咁大
關於迴旋處有野唔明
如果入迴旋處係右線 係咪一定要入內圈 出個陣都要行返右線
當然係左線入返左線, (如有)中線入返中線, 右線入返右線
出都係一樣, 新式迴旋處會有實線唔畀cut tim
Common sense呢架喎, 咁都要問你都係坐返的士算啦
我揸都係照跟
問下姐
我朋友係女,車後貼左女新手,佢話上高速直情覺得冇車跟住佢,避開哂
今晚夜晚揸 比的士佬呠左幾次
部車間唔中一停車或者落brake就成架車斷咗電 又會自己著返
同埋R波扭軚個陣有時會feel到好硬 照扭部車又好似會斷電咁
架車究竟發生咩事

日產tiida hb
P牌渣車渣左三個月,多左個私人空間同好自由咁渣車好爽

但一泊車就好麻煩好痛苦 泊村屋窄位想轉番泊停車場
其實P牌唔係你想掛就掛,甩咗P牌嘅司機,如有需要應該擺個‘我係新手’之類既牌係車尾,正常都唔會有人搞你
換左舊電啦
宜家啲車通常有自動前後防撞刹車系統?
最新嘅車通常有,但有啲要加錢先有
我都係女P
今日有人帶住上高速(第一次)
好努力keep住70km左右
全程無車喺後面咁濟
多謝各位大佬避開我

不過轉線真係硬傷
成日一諗可以轉未慢左一秒就已經轉唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞