新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
我自己做法
兩線唔望
三線會望
兩邊同時入中線會睇唔到
貼番個P 牌啦好心
我自己就幾時轉線都會望,好習慣黎
啱啱開始渣無耐有幾次無望到差啲奶嘢,望側鏡無車就想扭軚,點知隔咗 0.1 秒之後眼尾睇到原來有架車响盲點,嚇鬼死
試過幾次呢啲情況之後你就會明真係次次都要望
波波地版油係放唔爆ek9
點止P牌仔 會被人蝦
揸細車嘅都好似原罪咁 係唔係都boot 你
新手除咗要操行街外
泊車都好緊要
要練到快手泊到L 位(車場)同S 位(泊街)
除多成日揸外,仲可以上utube 睇多啲車cam 片
睇下人地點揸車,避免意外發生
我成日都睇呢個channel 睇下啲人揸車有幾危險 避免自己犯錯
https://www.youtube.com/channel/UC8GDMZYpoW-u7L_cm_Wxg-g
我泊位好有問題 係停車場反而驚過出街
你部車有無後波鏡?
有嘅睇附助先會容易好多
我唔係好覺.
(成日比5.5ton係慢線貼住來行)
(我已經開到100左右)
(青嶼幹線)
好唔慣歐洲車個打燈位係左邊間唔中都會打錯燈
DC 9 cut 線免打燈
路口停車 乜都有
冇 所以先咁淆
好彩我泊個停車場冇乜車 好多空位淨
可以慢慢泊
前幾日, 係尖咀, 停車等過燈位時, 前面架Prius cut線
即刻後面聽到有車呠佢.
我寧轉頭一睇.
有架5.5噸係6-7個車位後, 呠佢. (果條路行50左右)
架PRIUS停一停睇下下再Cut架5.5都未到

宜家d車尤其5.5真係好惡. 人地cut線都唔like
裝返個啦
有好睇好多
係咪繁忙時間啊?
我夜晚揸無而個問題
繁忙時間預左啲車接好貼
之前無貼p迴旋處停左兩秒後即架車即呠
之後貼p就無呠過
我都係雪藏牌 今日第3日揸車
揾個熟路面ge 人倍
最好人肉google / 帶路搵路都方便D
同揀啱時間渣 aka 平日返工時間5點前?
利申p牌仔
唔駛特登做啲咩動作話比人知你識渣車
令其他司機唔駛特別放注意力係你身上就係真高手
考完牌之後冇望過
以前一有車跟住自己就覺得自己阻住人,會不其然踩大油想離佢遠D。
而家慣咗知道如果你真係阻住人,係人地會踩大油遠離你。
不過我仍然慢慢學習中,如果以前岩岩考完牌出街係十分驚,而家仲有4個月甩P,我覺得自己仲有六至七分驚。
+1 , 重要係 26
所以以後一定會望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞