新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
我覺得揸慢線更加唔可以鬆懈,通常都係離開高速嘅線,要cut 返入中線又緊張。不過揸慢線學識睇路牌唔好信哂google map
對唔住補一句

如果高速公路行慢線,準備上斜要留意後邊有冇貨櫃或者任何大型車輛
由於佢哋車身重,一定會加速上斜,如果你喺佢哋前面又太慢,會比佢哋推到好近好近你車尾,甚至開燈閃你

所以你一係出中線,一係比多啲油,上斜比較小影快相的
唔好理人推唔推你
佢點推法都唔夠膽撞你既
放膽啲,大大力踩落個油門度
順便一問 2千年頭既車裝唔裝到泊車cam
大概幾錢
行錯路唔好格硬cut就得啦 慢慢黎揸熟左就得
最緊要防禦式駕駛 任何情況下都保護自己先
心平氣和 雖然係香港揸車會好燥
我依家揸都係跟返以前考牌咁做
有巴士 小巴係前面上落
都係照得 唔會爬頭
裝高德包無死
我分享我經驗比你

我第一日P牌 第一次揸車
我預留左全日
無特別去邊度
朝早6點就慢慢出停車場 每次轉灣都落車睇位
出完停車場
見到有車就跟車行 開個GPS 一路望住一路學
係食飯 去廁所 同訓一訓停過之外
停既時候會入下大型商場停車場學泊位 夠哂闊
全日不停揸 揸左去邊都唔知
不過無乜目的 跟下車 跟下牌
同埋跟住地下d線行就得
見車唔多就cut下線
直到9點返到去 我行到無油
去油站問埋呀姐點開油蓋入油
再返停車場已經有信心唔駛落車睇位泊車
記住唔好做快線撚 快線可以行 人人都可 前提係要夠快 唔好阻住人。唔好跟人太貼 有咩事容易反應到。比人推的話 搵位打燈讓人行先。最緊要淡定 唔好驚。
以我都做過新牌仔既經驗,最緊要係唔好撞🦾加油師兄
最好去山路練下漂移先
免費
入彎果陣留意有冇坑渠
Btw 我第一日出車就係上年8月1日 8號波 行大山出左遊輪碼頭
你有你行佢有佢行 唔過火位唔洗驚
轉灣唔好同大車拍住行
諗起今日揸去澤安考牌路線
一直跟住架地盤大車
去到地盤個陣(考澤安應該知我講邊個位)
地盤再前就係紅綠燈
門口左右2邊已經泊左2架密斗大車 打晒死火燈
我完全睇唔到前面,對面線交通情況
有一下想抽頭出去過晒佢地
(以為跟開個架大車都係地盤停)
不過最後都係等就算
好彩冇抽出去 等左陣對頭線好多車駛過黎
如果唔係就仆街
後尾原來跟開架大車係繼續前駛
唔好裝
裝左你成世都唔會識泊車
多d凌晨出去練車,好有用
有d人車感唔好,行行車線中央都有難度
要去新地方就睇google實景咩位cut線/出公路
多d睇鏡睇盲點,唔好懶
所以決定要爬死車/慢車頭,唔會去到最後一刻先抽出去
如果要抽頭,起碼兩三個車位就出
你睇到既位會多好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞