新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
岩先有巴打提到車感
請問點樣可以令架車行係路中央 成日揸揸下偏右
感覺你隻左腳係你行車線中間
就會正中
我p牌嘅時期都會照呠人
有啲人係揸得衰就係衰
揸到踩住條線過哂線又有
打燈佢照篤油頂住你又有
左穿右插唔打燈又有
係唔撚係都鳩呠嘅都有
唔關p唔p事
係班仆街嘅駕駛態度問題
感覺自己坐喺條路中間基本上都唔會偏離好遠
可以習慣性偏右小小就可以
啱學車果時係教望a柱個角對住條線
不過我都無特登望過 揸揸下就慣
我習慣左總之cut線係唔係都照望盲點
扭得多條頸搞到頸痛
渣開右呔, 通常都會偏右
去外國渣左呔就知, 原來自己習慣右面
連keep自己係條線中間都做唔到真係唔應該渣車
新牌仔最常犯錯誤
揸左一排以為自己好醒好掂 就鬆懈晒
越揸越快又小心就奶野
去自駕遊果時見最多
見過應該雪藏牌租車嘅喺前面長期踩住條線行
勁危險唔敢爬頭
一定要抽頭過,一係就迫撚到佢入讓車處算數
好記得之前行3號幹線去紅磡行撚左西隧係港島兜兜兜再玩埋紅隧
呢個真
邊使自駕遊丫
行轉吐露港都有
一係呀伯一係女人
唔好掛住𥄫路邊啲女搞到撞埋落前面個屎忽到
行錯路就行錯路 慢慢行兜遠啲兜返岩佢
唔好好似啲痴線佬咁行錯路停撚左係路中心仲想倒車格硬入返隔離線
主要感覺多
如果真係捉唔到個感覺既話
就留意下你架車行正中間果陣 地下條白線會係你個大銀幕既咩位置飛過
不過又唔好太依賴 間唔中作為一個參考調整下就算
唔好掛住睇條線唔望前面
miss 左路口當經驗

唔好學 極速扭軚入線

害撚死人

差d 試過
好多巴打都講咗好多貼士,想補充一點係唔出去操車其實都有嘢學到,揸車係考驗你對其他司機動態同路面觀察得夠唔夠仔細、有冇考慮到有咩位會有危險、點樣避開,得閒搵下啲撞車片嚟睇,再諗下自己點樣做就可以避免到同樣情況、有啲咩位要特別小心。
Follow左個車cam channel
發覺好多都衰心急 跟車太貼剎唔切
樓主新手
可以去練車聖地青山公路
荃灣西入 過深井 去到青龍頭 返轉頭 (一條直路)
全部練迴旋處擰頭睇盲點
快慢線轉換
深井就有燈位多返啲車(有時仲有死車上落客)
睇路牌睇快相機
汀九橋底有停車場
可練L+S位
最緊要個個飛屯公
無人行下路(少車,但又唔會無曬無意思)
路面會有既野都有曬
尤其S位 無sensor個位窄我應該會淆到落車度位
甩咗P幾個月 Touchwood都順利

係有幾個位我自己覺得要特別小心

1. 迴旋處 (尤其三線嗰啲)
要不停望鏡望盲點望岀入口
好多痴線佬唔識用迴旋處

2. 高速公路匯入位
P牌/雪牌睇鏡未必feel到後車車速

3. 泊街S位
距離感不足 同埋全條街望住你泊車好撚大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞