新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
跟得貼都唔洗理
你掛p 牌佢自己識爬頭架啦
見到車頭大概仲有一個車位嘅,貼屎忽應該係得返塊擋風玻璃
渣多幾次繁忙時間既紅隧,你就唔會再驚多車。
同埋人個人覺得渣赤柱可練好手車
其實呢d位要點分? 好驚呢d位會轉錯
上次自駕租左架無cam無sensor,
雖然都揸到,但好L 淆要落車睇位
好撚廢,買完車即刻渣去屯公,荃灣,大埔行大運
開蓋唔係阿姐做既咩? 個人要落車?
唔係呀 我連個制係邊都唔知 去到油站呀姐叫我禁制 開都唔識開
唔熟路最怕係雙線雙程
以為單程路變逆線
就算有好多年牌都會行錯
行錯路唔好夾硬cut就無事架啦
依家先知有咁既功能
其實只要你唔怕鳩兜就無事.
最危險就係你死都要去到目的地. 又唔識路. 去到交叉路就死CUT 爛CUT 最危險.
新牌就最好冇目的咁兜. 行錯路唔使硬CUT. 沿住條路鳩行就冇問題
最驚行錯路格硬做D亂咁Cut線既動作
唔洗驚
我都係上年10月考到
頭幾次揸老豆車都係老豆坐隔離
之後已經好熟可以自己揸

1月買咗自己車
依家成日揸 好熟手 揸車揸得多就得
不過仲有個P字 好多限制

有時係街見啲P牌雪櫃牌揸到勁慢
想講唔好成日以為揸得慢先安全
有時揸得太慢個啲好危險
應快則快 應去則去
做決定要爽 其他揸車既人要清楚估到你想做咩就得
唔好縮下縮下咁 抽頭就爽手

仲有入停車場要小心
轉灣拎闊啲 小心交學費撞邊

同埋唔好太過倚靠google map
學下睇水牌 睇地標
諗定下個路口要去邊
一早cut定線咁
拎個感覺

我都唔係咩老手
大家一齊學習 加油師兄
幻想自己玩緊GTA就唔會驚

首先落街搶番架車先 搶阿婆既會更好 佢會驚到走
自己試過唔熟路聽google map 行
一轉彎就逆線勁柒, 仲要唔止一次
所以唔好盲目信導航
呢個真心幾好記
泊車唔好懶,拎多幾手
唔好似我咁hi 花哂
如果我係頭車等緊紅綠燈
幾個車位後有救護車閃晒燈 響晒野
咁我衝唔衝燈?
幾個就唔衝啦。喺正你後面都唔好衝。行前小小扭左扭右俾佢過就算
除非真係單線。又冇位扭嚟讓。就慢慢打死火燈咁衝
啱啱開始係要交下學費揸多啲就ok
學車嘅時候試過喺呢度差啲逆線俾師傅屌到仆街
之後先知原來安全島舊嘢喺用黎指你行邊條線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞