新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
上年考完 2個月前甩左P
買左部舊車練習
琴晚老豆坐格離 我揸左去考牌路線澤安到兜下
都唔驚 可能夜晚冇乜車
今日晏就自己一個去多次 多左車
又多大車巴士 好驚好淆
兜左個半鐘 唔敢開太快 40-50左右
最後平安回家
各位ching有咩貼士醒下小弟
揸多啲 醒定啲
睇定啲地圖路線
好多時緊張係源於唔熟路
揸多啲
出發前睇定google map實境 知定邊個位要cut線 大致上經邊到行

揸車果陣就可以專心睇路面
試過幾次入錯線唔敢cut 又兜多個圈
(格離線架車頭出現係左鏡最左部分 佔左塊鏡一半)
行慢啲就多時間諗,行錯咪兜囉冇嘢嘅。
當前面條友幫你帶路 篤爆佢
我唔知後車會唔會讓我
同埋我架車唔會夠人快
所以都係算 入錯就入錯
咩車 棍波定自動波 ?
同埋一般道路 非高速
行40-50會唔會太慢
睇鏡d車成日都跟到好貼咁
成個車頭出現係中鏡到(睇唔到後車車牌)算唔算近
Mazda3 第一代 at
P牌嘅時候冇揸過?
考完牌到依家
錯咗最重要唔好夾硬黎照出
上次坐朋友車行新式迴旋處
出錯路口出咗小小夾硬走返入去就俾內圈出果個撞
首先,千奇千奇唔好叻咗小小就得戚
日常渣車其實唔難
難就難在危險出現嘅一剎那
司機嘅應變同冷靜
所以真係唔好懶醒
玩電話呀,掛住轉歌轉電台呀,傾計都要謹慎

第二,唔識路唔好慌
無論渣幾耐車,都有唔熟路嘅時候
去到外國甚至會唔小心入咗香港唔會有嘅特殊路段
所以遇到唔識路,千奇唔洗慌,可以泊埋一邊嘅,安全靠邊打死火燈,真係唔得,後面已經呠到你傻,就憑個人判斷揀條最唔伏嘅行,例如公屋(大不了轉返出嚟,入閘都有30分鐘免費),非高速公路及繞道路段等等。
記住兜遠咗行錯路係唔洗死的。

第三,新手練車行慢線
如果想要個安全啲嘅練車方法,可以試下高速公路行慢線,一般嚟講慢線都多貨車巴士,大部份人都會偏向行中線或者做快線L。

集中行慢線,首先唔會再有車行你左邊,可以顧小一邊,遇到慢嘅大車可以比你練爬頭,尤其是巴士呢啲商業車唔會同你搶位,只要你安全距離下爬頭,巴士係好好嘅練習工具。

個人意見,不喜勿插。
甩咗P先第一次揸
我自己P牌緊 好多人會蝦P牌仔 成日呠
不過你冇P牌 啲人唔知係新牌仔 唔會蝦你 冇壓力 帶住份自信揸就得
成日覺得阻住後車 就會加速
早2日夜晚揸個陣真係覺得易
到今日得自己個陣就真係淆
暫時未敢上高速
不過以前學車個陣 師傅都帶我行過幾次
咁唔難丫 起碼唔駛轉波唔駛煩起步
操車你要練就練下泊車
驚cut 線/出路口個d 其實放鬆早d 準備ok
唔好睇實個電話導航 睇多d 路牌諗下應該行左中右邊條線
咁又唔使 佢係覺得阻住嘅就會自己超前 唔使理佢
其實高速除左車速快啲之外
冇野難過行小路
小路紅綠燈多,又有人亂過馬路,避死車,仲要睇邊條先係轉線
煩好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞