新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
房車都有大細之分 Corolla同camry為例
個款差唔多
但係camry就大架d
遇到跑車都預左佢地會左穿右插 收油俾位佢
同巴打差唔多,諗住遲啲生日過25歲甩埋P出部Jazz練下車
隧道收費亭入撚左autotoll
我就係咁 安全好多
我覺得泊車嚟講 其實就係要泊得多 練熟啲感覺同睇位

其實我覺得第一樣係你要了解自己架車幾長幾闊 有時街邊經過有位 你一眼望埋去 至少要知個位你夠唔夠泊

第二就係要定啲 唔好驚塞住後車 因為出到去 係咁架喇 只要記得提早打定指示燈 之後擺靚架車 望多啲鏡去泊

最重要都係練多啲
開你老母
但其實如果我甩左p換左正式牌
又掛個p係到得唔得
假若忽然被狗查車
又會唔會話正式牌唔掛得p
之前學車考車都最擔心係泊車
由其吊住隻極力子慢慢鬆比架車郁
但出街就冇咩特別
執業大律師陸偉雄指現時一些正式駕駛執照持有者會在車上掛「P牌」,法例上沒違規,也無須遵守「P牌」守則,「但這樣會令執法者更難執法,其他道路使用者也無所適從。

不過都係跟返p會好d
依d野,除左第一部要多d實戰,其他應該學車時熟晒
我P牌出左車,我覺得買平車操就操部大,你揸幾年小車,之後比部大你都係搞唔掂
揸開大車,自駕遊揸細車,感覺好輕鬆
可以掛
但跟返p例
唔係無啦啦畀狗截停浪費時間
聽聲停
要識一二一二,仲有唔好開追悼會
呢個星期日日揸
清晨 晏就 夜晚都出過 晏就去觀塘 旺角
好多塞車好壓迫 感覺學到野
不過對迴旋處仲有恐懼
特別出個下
換部起圍快啲既就唔怕迴旋處架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞