新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
推下post, 我覺得呢個post幾有得著

呢幾日放假做左假日司機,
平平穩穩冇穿冇爛,
不過呢期揸車見到26搵食車有D怕,
有次覺得自己喺後面太貼佢....
又要提醒自己見26要小心
雙線轉彎變三線
邊條線有中線優先權
屌樓主又新手,遇著你又9up
媽啊馬路真係好危險我以後唔落街啦
有冇見過的士佬,要騎兩線中間
三線兩車咁行
有冇ching可以解答下究竟右面巴士綫非巴士可唔可以行 左線只可轉左 右線巴士綫先可以直去
因為我見過其他私家車行過 我都跟住佢行
但係入呢條綫前又有箭咀叫我靠左 好迷惘

如果你見其他私家車衝燈 咁你又會跟住佢行?
衝燈係人都知唔得
但係我講呢個唔會每個人都知
無優先權
而家啲南亞裔送熊貓袋鼠嗰啲完全無視路面規則,完全見識到咩叫買個牌返嚟
攞本黃書由頭睇一次啦...
笑撚死 得佢自己唔知想拉全世界落水
今日見到個揸到燈位前面落車 然後推車過班馬線去對面線 又幾有創意
少少時間掉個頭都懶
甩左p一年
Total都係揸過3-4次
撞過之後唔敢再揸
驚到賴屎
點樣可以解決心理陰影
而家諗住係屋企停車場揸都唔敢
新手第一要識慢,第二要識停

香港法例話唔比超速但冇話唔比慢,就算啲車咇你都係佢冇品,唔好因為咁而比自己壓力令自己易因緊張而出錯,記住慢係冇錯。

如果附近有的士小巴貨車就放慢比佢走,越行得近壓力越大。

巴士係好好嘅學習對象。

留意各種停車指示,新手好多時都係唔記得停車而突個頭出嚟俾人撞。
下次咪唔行
停車場揸咪仲驚 咁窄hi到人地就大獲
呢到
比我就右線轉返最右線,左線轉返最左線,如果想轉中線就轉完睇清楚先 cut,咁樣最安全,除非你燈位起步果陣肯定無車同你一齊轉喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞