新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
靠電腦不如靠自己
要練習到唔需要諗
要望一眼即刻知道有無得 cut

望下個人
有 J = 男人
有窿 = 女人
有詳好諗
基本上靠自己,再加以下主動安全
ACC主動車距控制巡航, FCM主動式智慧煞車輔助, UMS誤加速抑制, LDW車道偏離警示
應該少好多輕微意外
頭先爸爸坐格離 揸左成朝
經東隧入大浪灣 石澳 赤柱 經香港仔隧道再入紅隧
獅子山隧道 入馬鞍山 再出返旺角 再返屋企
最大問題都係泊車
要專揀孖位 格離冇車 扭多幾手先泊得入
揸得呢啲路已經適應得八八九九,之後只要揸多啲,俾自己多啲信心,最後搵啲單線雙程路揸埋就差唔多

泊車態度好正確
唔怕扭多兩手,只怕真係hi嘢
試得多就得 好多野都係習慣成自然 加油
扭多幾手好過hi花架車
換角度思考,掛P牌揸得穩,就一d都唔柒
acc運輸署無批好似
無 P 揸得衰重柒
正解,凡事睇態度,勿只看表面
新牌仔買部3000cc 房車會唔會渣唔掂?
唔好心野就得啦
有時間諗你不如早d打燈啦頂
你唔打燈人地鬼知你要cut線咩
同埋cut線加少少速咪夠快
提早簡定行車線,例如要左轉早d行定左邊,唔好由右cut到左,一陣車多真係嚟唔切錯過咗路口就直行唔好諗再兜返嚟,唔好急剎又盛,多睇兩邊同後面鏡先超車,平時練成多睇嘅習慣冇壞,提早打定燈,以睇定為前提,要cut線/超車就決絕,唔好又想超又唔想超,加少少速睇下情況,如果隔離好似唔讓就俾佢行先,唔好同人爭
見到好多車都有
我都攞左P差唔多半年
但係冇車 一直心想買車
本身打算過左7月生日出車
保險過埋25歲年輕司機

一路都睇緊車
d fd都好推薦買jazz
但個人鐘意房車多d 又驚睇位難
另外二手bmw audi 係咪真係整多過揸
琴晚旺角正常速度行駛
有架法拉利高速cut入我前面 我即刻減速
差d撞 cls 嚇撚死
使唔使整都要視乎上手係粗揸定愛車之人
新手真係要深夜練好車先正式上路 夜媽媽泊街唔小心hit花人地架車都易啲run
唔怕肉痛就直屌新車,怕就二手買架平車練下危機處理先
好彩你無掛住尖叫踩錯腳制
啲人好似打多兩吓燈盞燈會燒咁

仲有入隧道開大燈又係 個個都唔開 平時冇事由自可
隧道一停咗電冇哂燈就真係死得人多
我隻腳長期放brake上面
要比油先會移腳板過去油門到
係唔會發生踩錯制 不過嚇死
佢同另一架跑車一齊 cut黎cut去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞