新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
呠撚到班仆街躁底啦
唔關新唔新手事
好多仆街 well deserved 炒車死
你呠鳩佢係救佢一命
好撚多過p先揸係驚自己柒左要加p
但成年p唔揸係唔會無啦啦技術好左架喎
入箱個陣入埋佢身份證副本
總次資料全部齊晒
跟住都係新車主即係我收到電話通知
過戶個日都唔洗舊車主去都ok
見到啲車有黃色藍色格仔既 大大力油門撞鳩佢
楂多啲快車 多啲左cut右cut 就會冇咁驚
呢個記法正喎👍🏻
頭先揸左轉出旺角 返黎唔識路 越走越遠
最尾上返龍翔道先出得返黎
好彩夜晚冇乜車
拉手制會唔會禁粒制?
我平時拉個陣會禁住粒制再拉 唔會有格格格聲
唔禁制拉 就有聲
邊樣先岩
拉唔禁 聽到格格聲個人安心d
我係P牌

覺得香港渣車要盡量保持自己心平氣和,
安全為上
(因為馬路上實在大多仆街/痴線佬)
盡量唔好同佢地癲,離開佢地遠啲
同意

(我覺得掛P既車反而安全過好多其他車)

有某幾重車款我會特別驚
中港牌 / 七人車 / 改到好MK款既車

另外,貨車/泥頭車/的士/小巴呢啲渣食車一半半好人
有啲的士佬(部分)都好好人
記得轉錯彎位去錯direction都繼續行埋佢,唔好急停。

利申,P牌五個月,都係渣Mazda 3, 但呢五個月日日渣出紅隧由天水圍去北角。
記得忍啖氣,好多弱智喺街到渣車,roundabout啲人唔理你,打晒單要出去,佢地都照標出嚟,慢線爬頭仲要Honk你。

由於部車馬力低,紅隧到起步實唔夠快,成日比人地汲,不過唔駛介意。人地司機搵食,生活迫人,佢地快少少可以搵多個餐比佢小朋友食,即時渣BMW Tesla 可能都係一身債,無錢剩,佢地都係貧窮線下生活,咁你咁諗會心情好好多。
打晒燈*
遠離人群,遠離車群
有冇人解答下
拉唔駛噤,啲格格聲係比你知你拉到個手制有幾緊,例如條路唔太斜嘅你拉兩三格,斜啲就拉多啲
鬆手制先要噤粒制
唔該晒
我架mazda3車齡都十幾年 但係個樣都唔會好老好舊 仲好快上手好易揸
打燈, 打燈, 打燈
唔好覺得附近無車唔使打喇, 要將轉灣打燈變成習慣
有冇人好驚d渣到4,50 但有紅綠燈嘅仔
d車係咁推
同時好驚轉紅燈停唔切
掛p多數怕左你就讓你一係過你
老豆都話掛住個p係後面成日有人讓
咁諗真係會輕鬆啲 反而我會諗人地可以趕住去醫院 讓下人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞