新牌仔操車有咩要注意

370 回覆
104 Like 10 Dislike
屌一樣
我都同一個位差d逆線比師傅剷到飛起
我都係甩p幾個月
初時會係屋企附近兜下 最緊要慢慢渣睇清楚地下
跟住練習屋企出公司/公司返屋企

依家可以自己出到九龍
係高速睇清楚往咩方向
同埋開住高德地圖出去 等自己記路之餘都唔會行錯
到時上到公路會比人推
不過我唔會理佢 要行80就行80 唔使快唔使急
人地頂唔順就會爬我頭
同埋唔好行快線 我覺得自己handle唔到
都係行中線多
Cut線記得要擰頭望清楚先cut

最緊要做好自己渣返好 其他車唔使理佢點燥
香港有啲司機好好人 有啲司機好惡
最緊要培養自己好車品

利申 以上只係我新手操車個人習慣
就算冇p我都掛左個new driver 係後面
等啲人就一就我
呢個post好有用

p牌同伴arrrr
前陣我都出左次車
(心痕手痕又想出車)
雖然係借人地果部
條路又冇咩車
渣車又係 名義上ge in door activity
雪藏牌岩出車留名學野
P牌出咗2個月車
泊s位成日覺得阻住後面車
有幾條固定路線返工 每日必上高速
揸合法速度 無撞無炒 後面點呠都唔好理
最多去到燈位/停車位落車再屌佢老母
千其唔好慌 錯撚咗就繼續行 行到有位停先再睇google map
泊S/L 阻到最多比個5 後面都唔會逼得太緊
其實係公路上比個5解決到好多
得罪講句 有時未必我地p牌最恐怖
搵食/老牌先最恐怖 讓線唔讓停線唔停
只要唔好擔心行錯路就ok
翔龍灣 九龍城碼頭
Cut線唔打燈打左都唔睇即cut
我都係甩p先揸車 都係冇掛p牌

初頭夜晚揸多啲 又行下啲山路咁

然後就開始晏晝揸下 最好set 個目的地比自己去 唔好限時 行錯路唔好死cut 最多兜遠啲當操多陣車

出灣位 迴旋處睇定啲先 唔sure就唔好出 比後邊催都唔好理佢 當然 成日都比後邊催就要諗下係未自己問題

L位自己停車場有得練 最緊要唔好介意扭多幾手
反而係街邊泊s位 驚阻住後邊會緊張啲 唯有扭一兩手入咁啲比人過左先再慢慢泊 如果唔得就寧願揸走兜個圈

想停車記得提早打死火燈 指示燈唔洗講一定要打
的士佬好恐怖 硬cut入黎
唔係好明要特登甩P先渣既心態係點
又唔柒識 又唔掛P 大佬 我係你後面仲驚撚過你 你掛個P比我知你咩料
我神早爬頭好撚過
掛左 唔洗咁勞氣
搵日周圍揸
想轉左就轉左
想轉右就轉右
唔理目的地
但求揸
留名

利申 雪藏牌11年 有無人破我紀錄
掛左就好啦
因為好多人覺得個P牌柒而唔掛 出到去渣撚到條柒碌咁
掛左好d 大部分人見到知我新 都會讓下我
講堅既 你唔掛P 你渣到ON99係我前面 我呠撚到你ON9都似
掛個P我實禮讓 無必要因為因為個P柒而特登等甩P先渣車
自私
驚要重考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞