IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
Chrome extension仲易寫
Sorry我都係TDD 新手,我想請問下 TDD唔係寫test先架咩,理論上unit test個scope應該要細, 如果一個test case 要test既野好多或者好難test,應該design上出現問題,因為個unit太大。所以如果個test scope係細,應該改既時候,應該唔難。要TDD係因為要諗清楚個input output之後先寫嘛,如果將來input 變咗,run test case就知要改邊度。
大家有無寫integration tests 同 system tests??
哲學問題
落手寫之前真係可以諗到d input out係點?
1. 寫兩個版本 互相驗證output
2. Assert range instead of assert precise value
唔需要知,你寫得愈窄就愈容易 Test Fail,一Fail咪可以改良個Function。
呢個係Tdd原意,好似係
以我所知就係,但我自己做過嘅TDD好皮毛,所以唔肯定。

同埋感覺上 TDD 適合 Functional Programming 多啲,啲 Unit 夾晒,又唔會需要搞啲咩 Mock double etc 煩撚死
mock api call 都常見啦

最煩係有時將一樣野變testable會減底readability and maintainblity
例如over decoupling
跟住一堆人會話你you did TDD wrong
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞