IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
你入工contract可能有講你放假係for你休息,返工犯法
有冇人每日番工
創造緊技術負債
想創都冇得創,監控得好嚴密
佢都on99
首先無犯法(除左某啲行業 例如證券/法定專業) 最多係民事
第二 係睇你份合約點寫
點肯定係冇犯法
it p仔應該唔包括你既行業啦應該
睇返合約冇講任職期間唔可以打其他工
因為違約同犯法係唔同
佢作為agent 應該用既term係違約 而唔係犯法
佢講緊勞工條例果啲
手巴碌左下僱傭條例 基本上係規範雇主而非雇員
你唔信手巴而信垃圾HR既 可以睇下呢條01 link
https://www.hk01.com/職場/134471/勞工法例-開網店-做兼職是犯法-hr-隻眼開隻眼閉不代表批准

由於exclusive clause係合約條款 而唔係法例 你違反既話 只係違約而唔係犯法
如果真係要告 係僱主告僱員既民事訴訟 最多係追討金錢補償 而唔係律政司告到雇員罰款/坐監

但係另外有野要留意
1. 商業秘密 你做同一行野 係會自招洩露商業秘密既嫌疑 咁唔係牽涉僱傭 而係盜竊
2. 詐騙 你係咪明知自己一份工係exclusive之下 仲去做另一份工 咁可能對兩邊僱主都有詐騙
但係呢個係可以defense既
例如第一份工要求你唔可以做其他website 你第二份工本身以為佢只係做app 但係你入到去先發現要做埋website
咁就違反左exclusive clause 但係你無詐騙既意圖
3. 都係詐騙 你有冇用一份工既行頭聲譽 去serve你第二份工
例如你第一份工做asset management 第二份工幫fd間地產舖寫website 咁就有問題
4. 專業 某啲專業法例上唔允許秘撈 不過我對上一次check IT唔係法定專業

利申 非專業法律意見 你應該信垃圾agent/hr 而唔係咩都唔識既手巴
鳩裝 library 算唔算技術負債
邊個先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞