IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
因為禁撚咗 Wait for expectation 嘅 asynchronous test,但成個 Codebase 又勁撚多 Rx Async 同 Global State

Tdd 太過曬時間,又其係香港既it界,d requirement 都未講好,好啦,寫完一堆test programs 同本身既programs. 當test programs 寫左1萬句,過一日,requirement 轉,所以test codes 都要改,問題係冇呢個resources 去做。
以前大貓試過一個sql為主既大system要寫test
真心唔識寫
跟住啲撚樣喺個PR度留言:

喂你個Test呢,放個Assert喺Callback block入面,咁個Block冇Run到都會Pass。

咁你教吓我點寫囉?

最後咪又係照返我咁寫?

Not TDD, but still agile so it’s ok
我之前好似睇過人教 Test for SQL
Full test coverage
上年我地push過enforced full test coverage 不過之後由於無資源就算撚數
真心想學
如果個system 中間經歷過好多enhancement, 可能上手冇做到test case, 之黎仲點還?
Ive 仔+1年top up, p仔咩價,當我普通料
IT Agent狗誠心想搵P仔,AP,SA - FG都要
https://lih.kg/1929897
唔係 係三年 Development (over 200 dev)都冇要求過,之後而家強制Unit Test所有新Code,但好多新Code都係best ride on old code,咁要Test 新 Code 就要改舊,咁改舊就要 Test 埋舊
我以前做bank, 根本冇可能做到tdd.
Agile?
TDD 做唔做到我唔知
但 PR 包埋Unit Test去做就做到90% coverage 嘅
Test coverage 係為咗 smooth release,而事實係有幫助嘅。

另外 Rx 反而係anti testable pattern 喎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞