IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
我background係system programming,而家主要係C++,有時要少少assembly。舊公司係C同assembly。

Kotlin唔熟,好似係Android野。Google主要語言都係C++,Java,Python。其他語言例如go,JS,bash都有但比例上無頭三種咁多。
要check field係因為compatibility嘅問題。如果呢永遠唔會改format你可以唔check。

protobuf 我只會用嚟做passing container,如果你要加method我會用個class裝個protobuf。又或者只係用protobuf嚟serialization,將個object stream做個proto 落file或send去個network。
有無人對中電個MRMS有認識
無玩OI但讀書時玩過ACM所以而家都會玩下leetcode當puzzle。
我公司system同web都係SWE無分別,自己其實可以轉project,有team肯收你就得。
兩樣都有。有時我覺得直頭有D濫用,例如command line flag 可以用protobuf define。咁command line可以打enum 名。另外見過command line option 係 string serialized proto嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞