IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
買個發光鍵盤同發光mouse
打曲會唔會有效率D
光害不了,打曲仲慢

同埋keyboard如果壞左其中一粒制的光(好common),會強迫症發作dup走去
如果係變色keyboard 覺得會分心
不過唔變色覺得無咩野

Btw係reddit見到有人用Philips hue build fail成間房有紅glow build success有綠glow
可能我唔鐘意玩燈,就算有都唔想開

幻想到畫面,同同事一齊慶祝有progress

下個Post......
P仔 頂爛市參考價 :
乜都唔識 + HD: 12k - 14k
識少少 + HD: 13k-15k
u grad + 白紙: 14k~19k
5年以上:0k(被裁)
駁唔到
it狗終於邊個寫法多d?

if (true) {
    ......
}

if (true)
{
    ....
}

利申:好憎人寫下面果種
用慣上面,但有一輪寫 C# 佢自動 Format 做下面,唯有大腦自動過濾。
用慣上面,唔想太多垃圾行數霸住個screen
不過最緊要都係consistent姐
唔會又係柒手 1001 掛
關於OOP 呢點我自己以前就成日用 ,依家就FP溝OOP 唔想debug 個陣太難追,開始討厭起state management ,同埋稍為補充下,
效能黎講有分Request per second ,以單機24GB 走SSD AWS黎講,GO routine GO keyword 一條8kb
玩websocket 係足以handle 同時間on hold 到100萬connection keep 到under 500 milesecond broadcasting
我自己用GO就係有機會用到呢個spec,同時唔想煩太多infra野

但其實TS 一樣可以做到呢樣野,AWS Lambda + API GATEWAY 由AWS幫你做serverless 既管理都可以,只係對我黎講用GO routine + channel 係容易d寫到我想做既野

依家GO出到1.4 大概18年個陣已經有提過generic ,RFC 都有人propose 左好耐,但對Google黎講GO = web 既C 擺脫好難寫既C++,所以取向係好明顯for google 內部stable 既distributed system(docker) 去用。因為build 出黎就一個package 無dependency,更意味住大改syntax update GO 導致無法兼容現有system 係不可接受

Official RFC 去加新feature 同既SOP GitHub issue 非常嚴謹,係要講個use case 後達到共識有人肯理你先改,裡面既人相當Geek,要知道GO 既歷史係由一班俾C++ 陷害過既人去考慮出黎,所以佢地極度限制新feature 呢樣野 ,要等到GO 2.0 等覺得仲要一段時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞