IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
Design pattern用機會會較高不過data structures同algorithms都有時有用。剛剛code review睇同事有寫code做depth first search。
有啲agent真係好過癮
呢個時候叫你轉工
仲同你講乜鬼"彎道超車"
未超已經先自炒吧
有創意

好彩我最近接觸啲A準都好高質
香港我未係點做過野唔清楚。外國公司會問data structure algorithm同其他野,我試過去interview俾人叫我畫條CPU pipeline 出來。又識過有人畀段無optimize到嘅assembly問我compiler應該點optimize,叫我做人肉compiler。whiteboard coding考algorithm好似係十幾年前響矽谷開始,以前silicon valley都唔係間間考algorithms。N年前in一間矽谷consultant同telecom公司做project,面試叫我用C寫linked list,就係咁多。
我見佢咁有創意,吹多2咀話最近私家醫院賺到笑,唔轉住啦
之後佢話你公司賺又唔係你賺
忍唔住串佢:起碼你比人裁都未輪到我
我唔用telegram,連登/高登PM我可以。

GPA問題我唔知得太清楚,因為first round screening唔關我事。基本上呢要響HR睇你份resume嘅短時間內sell到你自己,等HR做phone screen,HR phone screen後先至有software engineer再phone screen。
做咗十年以上。高登都曾經講過響邊返工,唔係秘密。
Internal referral 係咪可以 Skip first round
Yes,有咁機會。但我試過interview過有referral skip咗phone screen但係真係好唔掂嘅人。浪費晒幾個同事嘅時間。
有referral有機會會skip phone screen但唔一定,我諗係無得skip嘅機會多過有得skip但我無data。
仲諗住走後門
BTW,我自己其實鍾意問人algorithms因為本身有研究,平時有玩leetcode,SPOJ同codewars咁。我唔多鍾意問design questions,覺得悶。另外low level programming有關嘅野例如computer architecture我都鍾意問。不過呢D唔係成日有機會問,因為我公司同常請generalist,多問computer science fundamentals,software design等普通野。
skip phone screen要strong referral先得,我希望重要係有track record嘅referrer先好,因為我唔只一次瀨過野浪費我45分鐘。

Referral最好係close嘅舊同事或係client,如果個referral同應徵者無一齊直接工作經驗其實無乜用。
想問下6年exp 去到google做swe
大概係邊個level? 同埋每年人工加幾多左右
Legendary C4F 上線了
仲要做得果2個月agent
6年一般L4-L5。L4 title係software engineer而L5 title 係senior software engineer。人工加幾多有好多因素好難答到你。實際各級嘅人工有幾多唔方便講,你可以上glassdoor睇但我唔保證資料係準確。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞