IT討論區(77):經濟一差,西工處處

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
做緊.net vendor p仔
Fg年零冇耐 非cs出身
做落都幾適應幾開心
係d code爛左d, d tech舊到癲
做得多驚比人淘汰

本身諗住做到年尾夠兩年就轉工
宜家個景係咪冇咩可能了
又關我事。 入Google係因為舊公司layoff要搵工。如果舊公司唔layoff可能都唔走。
請senior位唔會請FG。FG經係會請Level 3,L3以上都唔會係FG。
咁內部升多定外部請多
係ex-Google, ex-Facebook, ex-husband, millionare techlead
it9 部門冇女
無乜動力番工
邊過多我唔清楚。我由L3到L6嘅應徵者都in過,請senior post其實算common。
熊熊哈
有牛熊 唔怕
面爺爺唔係度冇哂方向唔識玩

當然有自學啲 JavaScript
FG講GPA其實幾緊要。HR每日收好多resume,first round screen唔會花好多時間詳細睇。codejam,ACM,hacker cup等比賽高排名有幫助但有幾大唔清楚。例如ACM regional冠軍夾爛grade有無得interview,真係要問HR先知。Open source都有D用但係唔一定好重要,HR唔知出面嘅open source project除非好出名,要睇你識唔識sell。

去西岸同去東岸無分別,主要係先有offer同搞掂個visa。依家H1B好難搞因為要抽籤。可以考慮去其他國家做住先然後transfer去美國。
香港做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞