港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
王國龍上周二、即領展公佈業績後翌日於場內以每股平均價65元購入10萬股,持股比例微升0.01%至0.13%。

升到傻咗啦
原本好想買多d 香港reit,但出左國安法後立即hold cash觀望。有冇人都係咁
唔知之後香港會變成點,睇唔透
我係咁 2778 $3.5 真係好抵買 不過真係唔係好敢買
雖然呢家風平浪靜 但始終不確定性太大 都唔知下個月會發生咩事
exactly uncertain risk, 而家美國點出手仲係未知之數…但見股市又反彈得好快…
又驚依家咁低息之後錯過左特價時段
haha,我都有咁稔
買野不嬲都係咁。我都係果幾句:
1. 如果情況係好根本唔會有靚價比你買到
2. 唔會all in, 但買定一啲防通漲點都要

一樣諗法,不過買得三手
真係好抵 其實真係唔怕買少少溝貨
778 808
有冇清睇好呢兩隻準備入
435, 808, 2778 呢三隻大家點排?還是有更好的選擇?
出國安法既時候入咗 如果之後有$ 低過7.5$都會入啲
435 半商場半寫字樓夠分散,但有25%係上水中心,冇水貨客對收入有影響
2778 資產極集中,朗豪坊地標商場,示威+疫情影響大
808 寫字樓REITS,甲乙商廈工廈周圍都有,收入影響最細
個人意見剩計資產 808>435>2778
Why no 778?
435真係好弱勢
新加坡 reits 派息洗唔洗扣稅 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞