港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
435 係咪 d 鋪執晒笠?
寫字樓冇人返工?
咁跌法做乜 L
根本就唔係散戶出緊貨
今朝跌4%時得百幾萬成交
果4%跌幅再trigger到更多孖展同PB大客既斬倉盤
之前好多人教人用margin 買債同reits 收息,呢而似斬倉
都係散戶出貨
不過係大既散戶即係班有錢老
你睇435今日只有一千萬成交就知
機構投資者唔會買reits
大股東就只hold不賣
電訊股同公路股都跌到七彩

應該話得qq比人托住
原來係咁唔怪之得
大陸死托內銀+QQ
435@$5 仆街
溝未
個個都係睇中REITs穩陣先借孖展買
估唔到累埋想穩陣收息嘅我哋
其實買乜都唔應該margin
好多人以為槓桿1.3-1.5倍好少事
就算槓1.3倍都夠你輸身家
reits 其實唔穩陣,佢同真實港樓係有分別,呢5至10年好多人鼓吹用margin 買reits, 債收息,股災一黎,做margin果批咪死先
你講啱一半
機構投資者有買823
但係可唔可以睇成死晒嗰埋孖展客
股價就應該會好轉
首先要PB堆弱智二世祖輸爆廠先
第二要個市場氣氛正常返
第三要個病有得醫
第四要堆REITs來緊份新租約唔可以低價簽死兩三年 例如要特價一年租 第二年正常返租金
第五要全球繼續QE

五點做哂的話 REITs實上返舊年高位
理論上係,好似97年香港成班友借爆去炒港樓,金融風暴黎到就人踩人,不過如果中長線部署,而家呢個價係好吸引,短線就要睇美股會唔會再冧
坐得定其實無問題既,價跌啫又唔係大幅減派息,就算其他收息股好似1098同1883都係比人質到七彩

不過咁跌法似乎跟指數溝好過跟股價溝
買reits睇短線不如唔好玩
有D初學買reits短炒
輸一個幾毫叫痛
Reits明明係不論升跌都幫你產生現金流既投資物
再加上華人社會,物業長線點會無價值
重貨435輸緊36% here
佢跌到咁希望真係純粹係因為margin
而唔係真係會減派50%利息而被市場price in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞