港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
如果派息減半+5厘息計
終極低位就係$5
簡單黎講 823 佢就算點搵小左 佢都好小機會減派息,但778 佢搵小左就100%減派息 個息率就冇你想像中咁高 不過長線投資黎講你咪當而家係03年 挨下貨位幾年後一定上番10以上,只不過個個心態都係買落去就要幾個月上番10
823個方法其實好正確
一個仙都唔減 情願唔柒租比你 寧吉鋪不減租
係既話就爽 用一半左右既錢買多一倍貨
咁咪會減派...
買reits係因為佢個制度。佢一定要派息。派多派少唔係佢話事(最多可以決定90-100%)

我會當佢係fixes income既一種。冇債咁定息但又唔會好似股票咁隨時可以唔派息

呢個係我長hold reits既最大最大原因

就算佢派息減幾多都好。只要佢有錢賺,扣除行政費都要派息俾我。

儲股數 只買不賣。唔好一野all in 就係我既策略
唔好買死一隻
仲有考慮下坡REITs
好多坡REITs背後係淡馬錫
即係新加坡政府 好肯定唔會玩私有化
市場對REITs個計價方式正正係金融教科書本上discount cash flow model

舉個例
直接持有樓契既業主減30%租 未必影響物業估價

但REITs減30%租
同時因「減租預期」而額外要求REITs有更高厘數
所以股價會跌超過30% 甚至因為panic sell去到跌50%
呢個都係點解REITs既PB得0.2-0.5既原因+近期大跌既原因

寧吉鋪不減租某程度上抵消左「減租預期」
我覺得係對股價有利
823咁高估值某程度上都係因為呢點
2778 唔怕
我係CFA charterholder
我明你講咩

你講果套係書本上理想既計法
我講果套係現實中銀行測量師樓為左堆高樓價既on9估值法
可惜物業個估值方法就係咁on9
你留意下好多地鋪業主寧吉不租就係咁解

仲有住宅物業個估值更on9 完全不考慮租金回報 只考慮最近成交+按揭界線
所以將來上車盤就會係800萬

如果工商廈住宅要跟reits個計價方法
全香港所有物業都要即時貶值一半以上
咁搞法銀行會死
我曾經都好似你咁迷信書本上果套
但現實就係銀行同地主利益行先
無人care合理估值
比你分析哂annual report上既數字又點?你都係跑唔贏大市 根本所有分析都係垃圾

照你個講法
點解普通住宅得2-3%回報?
點解豪宅1%左右?
點解工商廈得2%?
又點解車位連1% yield都無
點解呢堆回報低過定期既物業仲有人買?

就係因為測量師樓幫手推高物業既估值
銀行先有按揭生意做
Private Bank同Commercial Bank先有得用物業做抵押品開credit line借錢出去
政府賣地先有收入
簡單d講就官商鄉商一齊推高樓價 齊齊搵大錢

你可以繼續用你書本上學既野去做分析
我都幾肯定你呢類人一世唔會買自住樓
你繼續做你既金融才俊+優質租租
我繼續做業主收租
我都明你既講法
大陸物業回報率更加恐怖

同時增長股既樂觀估值都嚇死人
地慘股就快跌到落地核 我怕佢地玩私有化
所以823,435都可以落注?只係時間問題,遲下會回到?
管理層折讓中資同港資企業極高道德風險
其實係咪政治折讓呀 怕被黨員入board跟手食埋
823唔夠平,就算唔減派都係得4%息
好明顯佢唔識
嚇一嚇
823年年派100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞