港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
其實領展而家車位更加值錢
而家搭公共交通工咁危險.有返咁上下實力既人,會渣多D私家車避武肺

領展又嬴
不過長遠都唔死病完咪又係加租
講到底 香港人本身都好難忍唔消費
內需好勁
有冇人諗住放Reits? / 買?
一次派息應該會減、可能現價去返5%
分階段再溝貨
咁跌發,係咪778啲場入面既百佳,屈人寺,大家樂,大快活會全部執笠冇租收?
778 有一半鋪頭今年完約
40%
個商場俾人炸左
778都有8厘既一日
咁跌我都以為佢啲場全部炸爛晒收唔到租上面住啲居民全部唔使買野
全部REITs嘅物業都俾人炸咗
全球d reits都跌,香港跌好正常
又一城之前就真係門都開唔到,好少有
商場 - 炸
公路 - 炸
賭場 - 炸
電訊 - 炸

世界末日
其實 reit 股價係 market 反映, 個大市差跟住一齊跌 ga la...

property valuation 係由 valuer 做, d underlying data (rent roll) 係 management 比, 跟住比 d 濕 9 auditor audit, 所以而家 2019 Dec YE 出果 d annual report d valuation 都唔係跌好多. 如果下半個勢冇咁差, management 又可以用 d forecast number 比 valuer 做返大個 valuation

因此 REIT既 P/B 都係 for reference only, 反而睇返 historical dividend yield 個 range 黎 forecast 股價高低位會有用 d, dividend 就用 average la, 就算今年減派息, 遲下應該升返既.....
2008股災 風眼係銀行股
匯豐 渣打 CITI 等等既銀行股 股價大跌後 升唔返去高位

今次2020肺炎股災 風眼正正係 代表實體消費經濟既商業 零售股等等 呢啲生意受嚴重打擊

係買都買啲無辜陪跌既股啦
唔好玩啦 823一樣派緊100%

除非佢用現金儲備去派 如果唔係都係減派息
其實租金收入=人民生活水平 (當疫情完結)

如果之後十年租金好低。我收少左息,理論上我食餐茶記都會平左

姐係要死大家一齊死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞