港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
87001汁笠?幾時撈得
大場多數有掛鉤, 只係你賺愈多, 佢愈抽得你愈金姐

但係本身都有條包底數, 話之你 0 生意都要硬掘
寫字樓執哂咩?
跌成咁
問題係而家條包底數收唔收到都成問題。
1270會唔會毫子股
減租呀, 現金流要打折.

打左折自然股價就唔值咁高.

你唔係等佢簽晒新既減租租約先行動掛?
又唔係. 佢未必要減租.

酒店業無返1-2年應該都好難復原
但人性既野有時真係會超出想像
隨時真係去返08年價位蒸發依12年升幅都唔奇

Btw 有無人解釋到2778點解咁好野唔跟跌仲有得升?
但0808今日都跌成咁
Reit可唔可以回購架 平到咁
依個真,依隻野睇十個有玩開現金流既人都有孖
諗緊接唔接刀好
單人起跌唔晒時間研究, 長期唔跟trend先要睇
真心頂多坐兩年,學上面位巴打講個商場又唔係比人炸左
reits不嬲都唔應該火箭咁上, 難聽啲講佢哋都係食老本等收租
823都係靠重整物業再嚟賣走部份舊商場之後進化到買商場同夾份起嘢先推到咁高

有人問點解俾人壓到咁低咪因為啲人睇淡retail前景
而家先係開始無耐, 人流小咗生意小咗變咗TR都小咗
時間再拖耐啲, 人流不變生意不變到續約就多咗客唔做
就算佢肯你都要折讓, 咁今年成條數都唔靚之餘都會影響到未來幾年收入
因為租約大部份都2-3年, 有啲業主而家諗緊做短租捱過呢段時間
但我睇就難啲, 始終唔係咁多客有信心呢段時間做到幾多生意

另外現租個班又係死
個個做唔到生意要你免租
你唔做佢哋走咗去就乜都無
你免變相又影響你全年條數

基本嚟講, 一大堆不利因素由上年6月積到而家終於要爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞