港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
睇戲咁貴...用google租套戲算
書咁貴, dl電子書..貪平仲可以用博客來

今次洗牌...細鋪頭已經冇一半命
大鋪實體店還可以撐多陣..仲受埋deliveroo/foodpanda (大家樂果d)
唔係話全部唔洗租實體店..宜傢d大鋪一邊開實體之餘,仲食埋細鋪頭外賣生意,變相幫霸權做大左個餅

呢個係 宅經濟商機

當然,就睇下到時 778 823場仲淨番咩鋪
香港人本身就係唔困得
出街食個飯
睇場戲
Windows shopping
全部係商場解決
如果相信疫症始終有一日會過去
商場生意都會好返
你個前設係要有自己屋企先得
一般行街拍拖點樣google 租戲睇
佢之前承諾做既6000萬個單位回購 已經做左5000幾萬個 做左大部分
至於會唔會再就係佢只係話會考慮

唔明你最後想imply咩
你想講因為股價好 對管理層花紅會多啲 股票獎勵計劃得到既股份都會升 所以管理層都想股價好?

呢點大家都知 冇管理層想個股價唔好
但想還想 做唔做到係另一件事
sich ball
得十幾廿幾歲既人要拍拖
三十幾打後既都結左婚 有自己屋企

照你咁講 實體鋪以後只係serve十幾廿幾歲既人?

REITs係過時產物
係管理層會做d咩,定咩都唔做
即係佢聽日話回購8000萬單位,咁股價點?
佢聽日話全線減一半租,又會點?
後生仔購買力有限
過去證明回購對股票 刺激作用微乎其微

佢話全線減一半租當然要大跌啦 租金收入少一半
比我都係去旅行...香港我直情唔會花費咁多(除左買股)

我買778都係搏果班私樓社區果班人(即港豬)吃喝玩樂都係果度
咁其實如果唔知823會點做
都唔會估得到佢股價走勢
又唔一定
結左婚有自己屋企對商場都有一定需求
呢段疫症期間
各大商場既超級市場其實無少到人
繼續討論

2手778, $10

連登熱烈討論
今次破產都有份
呢兩手擺係度..唔好溝
繼續討論

2手778, $10

連登熱烈討論
今次破產都有份
呢兩手擺係度..唔好溝

忘記她
連燈主流民意係要香港零實體店
連登主流民意係點就唔知
但係香港大環境係咁
如果你仍然相信香港係地產霸權既話
香港產發展模式係商場加上蓋物業
呢樣野好難大變
香港既政治經濟地位前景係點係一個大問號
傻既都知實體店已經跟唔上時代,繼續玩地產死路一條
成班當正自己屋企幾千呎有埋花園咁舒服去食野睇戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞