港股reits 沒落了? 02

816 回覆
5 Like 1 Dislike
如果你認為係摸頂
即是會跌
如果唔跌呢
係香港
無樓=沽空樓市
好似冇咩人講808
點睇呢隻
股票可以變廢紙
樓就算跌到零
可以自住
少左幾十呎都唔叫損失幾十萬
完全係自欺欺人
股票你可以等個你應為理想既價先入都得
100% 現金揸住先都唔係問題
自住樓呢
租住樓等跌市?
定瞓住街等跌市
因為買貴10%所以唔買
升左10%又點計
而加暫時有無邊幾間reits講左 免租/減租?
收股息租樓
股票都唔一定有息派
董事會話唔派唔派就唔派
當你買reits 一定有息收
連登仔最鍾意講既賺息蝕價點算
本金要坐艇坐到幾時
減派息又點算
減派息業主又唔減租點算
租樓一年生一年死
係咪要年年搬屋
定每年加注去擴大利息收入去cover租金

為咗唔買貴10%
而令自己係一個更多不確定性風險

呢條數我都唔係好識計
點揀好
賺息蝕價->同樓跌差唔多道理
本金要坐艇坐到幾時 -> 冇理本金 只係用息cover租金
減派息 -> reits派90%up 同租金都幾大correlation
業主又唔減租 -> 而家環境住酒店都幾好
年年搬屋 -> 搬屋有幾閒 當轉下環境 冇咁悶
利申 上星期見到咁多有錢佬爆倉 即刻用IB加大leverage買778
so far 覺得冇咩不確定性
用住宅租金同REIT比已經錯啦 兩樣野唔同

營商環境點差 人都要住 但可以唔需要商場酒店辦公室

除非你買到住宅REIT 但香港冇
你冇錯 所以我大部份都係778 民生商場比較穏陣
而冇買435/2778/etc
商場始終有被電商搶生產 增長放緩 甚至收入減少 呢一大風險
但上星期778跌到炸左商場咁就係因為太多人比人斬倉
咁點都有餐廳頂住既
係香港,我暫時未見到電商可以取代到全部
就算係大陸 都大把商場都做得住
佢地被斬倉時 就係我地建倉時間
升番上去就慢慢減leverage
今日都入左778 11
其實依家reits好多都跌到好低
其實係值得入手
5厘息擺三五年好運賺差價
唔好運連reits都跌到衰過依家
咁都無野好講啦
823又跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞