[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#39

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
Benq 隻 EX278Q 伏唔伏
我個隻睇片夜景有光暈嘅漏光 代理而家拎咗去 再包膠
雖然 rtings 好似話唔錯
試咗免費版先
上美amazon入左隻34gk950f,點知運到黎一開箱就發現個mon裂左又要煩一輪寄返去
睇黎冇巴打幫到手
原來而家d cable咁貴落場買條2.0要舊幾水,2.1兩舊
youtube唔多試到 全螢幕下一郁滑鼠就跟住最高有標題+黑底好難試
我用呢度試 https://www.eizo.be/monitor-test/

450亮度 開varible blacklight
上圖有SDR colours srgb ON
下圖有SDR colours srgb OFF
肉眼唔太明顯 但一睇相/同一張背景做比AB比較就會覺用adobe 色域(?) 係遍紅左
Lg真係唔敢再試
xg270qg
27gl850-b
fi27qp
xg279q
vg27aq
pg279q

想買第一隻ips mon,想問下巴打上面你地會點排?
主打機,副睇Netflix/YouTube
之前隻TN色水真係
希望今次買返隻滿意嘅
好似話lg個包裝避震垃圾加上曲mon係易爆啲
色水較為優先
我會咁排
fi27q-p≈xg279q>xg270qg>27gl850-b>pg279q>vg27aq
3600+2700s+8gb x 2
會打槍game
27"mon要144hz可以點揀
fi27q-p/xg279q
32寸4K香港有咩選擇?除左EW3270U?
家陣呢
隻34wk95u 睇白底個陣 好光
off 了 hdr 就好D 但係其他色就冇咁靚
另外有D lol個陣正常時都好順 畫面好好
但會突然有D lag唔知點解

有冇得較白色低D既呢?
btw 個內置喇叭幾好聲
Xg279q 冇10bit 係咪fi27qp 好d
fi27qp好少少 但唔係真10bit
之前買返黎壞電路板
跟住換新用個幾月又壞多次
用咗一年壞panel整完之後放咗佢換第二個MOON算數
想買21:9 , 有時打機 C49RG90 依加值唔值得買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞