[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#39

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
雞精版請睇 Apple Pro Display XDR Technology Overview
Asus 隻 PA32 好似好過 XDR btw.
msi g241係真8bits
aoc 24g2係假8bits=6bits+FRC
Benq EW3270u 睇netflix HDR 啲暗位會灰色,4k就正常,youtube HDR又無事
點解?
呢份野邊到有講nominal white level
真係有好大分別?
就係諗緊呢兩個買邊個好
講nominal reference有咩用
我睇HDR content 大部份時間都超過100nits
幾鍾意Asus Pro Art嗰幾隻
但香港係咪只係得PA32UC
X同G係咪都未有!?
有PA32UCX
G應該全世界都未有
自己落場睇
係咪無4k 27” va既moon
2k 144最好既va mon有無推介?
thx
用緊1070ti + 2Kmon唔係好順暢
心思思想換Display Card + Mon
但3080ti又未出。。。
無嘅,煮好三成熟你中意熱啲要五成
又可能你地方凍啲,個 pan 要熱啲去補償,我唔知啦
HDR 幾乎唔會俾你改setting
片源幾多就幾多架啦
HDR亮度重要性其他冇想像中咁大
對比度>色域>峰值亮度
如果想要隻24'' IPS for打機加睇戲
筆直3000

想請教吓下面邊隻mon最抵買

vg259q
24g2
optix g241

定其實有更好嘅選擇?
利申用緊2070S
1080p / 2K都接受到
衣家困左響台灣要remote用laptop做野(coding)勁需要陫插mon
去左間叫燦坤(台灣電器舖)一行入去就見到隻AOC U2790VQ只賣5950台幣姐係1534港幣就完全唔睇spec就買左
乜4K IPS都可以賣到咁平真係唔知,雖然番到黎search吓先知道係垃圾熊貓面板,不過呢個價錢真係燒左可以掉都唔痛
我見newegg 係6825,如果唔係65xx去亞馬遜買好過,$6602

巴打仲有個選擇,dell aw3420dw $6600
再入埋coupon code就變850USD,美dell 官網有code,外星人定敗家眼,newegg同美dell我都唔識點退貨,我都1516.最後揀咗外星人
要講真係有排講

Report ITU-R BT.2408-3 (07/2019)
Guidance for operational practices in HDR television production

https://www.itu.int/dms_pub/itu-r/opb/rep/R-REP-BT.2408-3-2019-PDF-E.pdf

How to Adjust Your TV to Enjoy the Best Picture Quality in HDR
https://www.bbc.co.uk/rd/blog/2018-07-hdr-uhd-television-picture-quality-settings-guide

UHDTV - HDR and WCG
Understanding UHDTV Displays with PQ/HLG HDR, and WCG

https://www.lightspace.lightillusion.com/uhdtv.html
咁你大概講d重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞