計劃進修PhD/Research討論區 (9) 以有涯隨無涯 殆已

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
其實我想問下 GPA 報 grad school 係咪咁重要?

我同班 Grad Students 吹水,佢哋話 GPA 3.0 以上就 OK, 最重要係你有少少 research experience s, 同埋 Letter of recommendation.

大部份field都係
LoR >>>>>> Experience >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>GPA

直接識人>>>>間接識人>>>>>>>>實力

你解左RIemann Hypothesis 咪唔駛識人lor
Croucher經驗求分享
唔睇proposal咁睇咩

當然proposal係重要
我指是到最後interview時 panel 問你既野其實好general (但可能scholarship同fellowship interview既問法會唔同啦)

panel幾個professor可能冇一個係你個field
所以grill唔到你好多 (關於個project方面)

interview個陣佢問我關於我個field既history (crystallography)
然後解釋下我個research點貢獻社會

講到尾啦 proposal要認真寫 寫到申請grant咁樣最好
我覺得selection係based on你份proposal有幾認真
入到interview stage反而可以諗下點包裝自己

一d數字:
官方話我知success rate 20% (其實幾高)
每年scholar同fellow各十個左右 年年唔同
今年香港interview round有>30 candidates (scholarship+fellowship)
英國round(5月先係)會有12個
由此可推算 入到interview round之後success rate 50/50

原來每年成十個咁多
通常呢啲一定問general野架啦
不過香港啲scholarship出手實在

btw 巴打過去跟Sansom?

底已起

overall香港係缺乏schoalarships既
但croucher勝在
有scholarship申請fellow都容易d
而且唔會好似大陸咁規定你要返去
其實我想問下 GPA 報 grad school 係咪咁重要?

我同班 Grad Students 吹水,佢哋話 GPA 3.0 以上就 OK, 最重要係你有少少 research experience s, 同埋 Letter of recommendation.

大部份field都係
LoR >>>>>> Experience >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>GPA

關係>>>papers>>>>>>>>experienxes>>>>>>>>>Personal Statement ~ GPA

其實睇老細

大部份field都係

你解左RIemann Hypothesis 咪唔駛識人lor

我指是到最後interview時 panel 問你既野其實好general (但可能scholarship同fellowship interview既問法會唔同啦)

interview個陣佢問我關於我個field既history (crystallography)

講到尾啦 proposal要認真寫 寫到申請grant咁樣最好
我覺得selection係based on你份proposal有幾認真

一d數字:
今年香港interview round有>30 candidates (scholarship+fellowship)
由此可推算 入到interview round之後success rate 50/50

原來每年成十個咁多
通常呢啲一定問general野架啦
不過香港啲scholarship出手實在

btw 巴打過去跟Sansom?

底已起

overall香港係缺乏schoalarships既
但croucher勝在
有scholarship申請fellow都容易d
而且唔會好似大陸咁規定你要返去

撞咗field
都算好老細黎嘅 加油

要proposal呀
之前已經聯絡左個PI然後一齊寫左份野
自己加左d motivation寫夠6 pages
你過兩年申請應該就唔難啦

不過班panel其實唔會好認真咁睇晒你寫咩
我諗其實你寫到頭頭是道就過到骨

另問知唔知stipend 點計tax

2年慢慢寫
咁croucher有冇限話唔可以同其他scholarship用?
好似要睇下同個國家有冇tax treaty
US好似同大陸有tax treaty但唔包香港 所以好似係直接apply 30%💸💸💸重稅美帝國
英國唔清楚,但我估會平啲

冇得同其他scholarship一齊拎喇
除非你本身個stipend低過croucher個rate

30% 真係幾食水深
我依家去英國有£20K (no tax)
我知道我之後去美國會有$35K
以為會多d 其實一樣after all

巴打個position 係美國英國兩邊走?

joint PhD

要proposal呀

2年慢慢寫
咁croucher有冇限話唔可以同其他scholarship用?
US好似同大陸有tax treaty但唔包香港 所以好似係直接apply 30%💸💸💸重稅美帝國

30% 真係幾食水深

joint PhD

same here! 我係德國美國

要proposal呀

2年慢慢寫

30% 真係幾食水深

joint PhD

你時間點分配?

撞咗field
都算好老細黎嘅 加油

關照下大佬
其實哩個post係咪爭係得巴打

要proposal呀

2年慢慢寫

30% 真係幾食水深

joint PhD

你時間點分配?

我個position 得三年
德國時間多d
美國大概一年
今個月過去開會再同果邊個supervisor 傾下幾時過去
德國時間多d
美國大概一年

好chur
本身都諗緊cambridge一個position但係限住3年 好似好緊
我依家個joint programme 5 年諗住 2.5+2.5咁

你地兩邊prof溝通點?難唔難搞整體上?
德國時間多d
美國大概一年

好chur
本身都諗緊cambridge一個position但係限住3年 好似好緊
我依家個joint programme 5 年諗住 2.5+2.5咁

我本身都已經揸住個msc 所以三年就算

都有d 煩,美國果邊個prof 太大粒,唔係成日理到我
但我宜家做既project 都係兩邊要連絡晒
有時都係德國既prof 揸主意
我諗住meeting 之後再睇下要留幾耐,可能留耐d
佢話佢有幾個project 等我做
所以我唔愁冇野做
德國時間多d
美國大概一年

好chur

所以我唔愁冇野做

我都有MSc但唔想在研究依家做緊個topic
我暫時都未知點安排 但係我希望唔使做乜都要搵晒兩邊咁
我一個係computational一個係wet lab
希望互補到
德國時間多d
美國大概一年

好chur

所以我唔愁冇野做

我都有MSc但唔想在研究依家做緊個topic
我暫時都未知點安排 但係我希望唔使做乜都要搵晒兩邊咁
我一個係computational一個係wet lab
希望互補到

宜家我呢邊都想我過去做animal model
但我自己唔係好想
睇下到時點
因為係joint 佢地就唔想我係兩個地方做相同既野

一d數字:

巴打 有興趣想知proposal有咩要注意

撞咗field
都算好老細黎嘅 加油

關照下大佬

自身難保
其實msc 好唔好入joint program?

有個歐洲2年msc program joint左法國、德國、瑞士 三個地方。

但走黎走去,會唔會同prof既attachment唔夠多?

食晒三地囡囡
其實msc 好唔好入joint program?

有個歐洲2年msc program joint左法國、德國、瑞士 三個地方。

但走黎走去,會唔會同prof既attachment唔夠多?

如果認得一個地方想痴某個prof
咁梗係留係個度兩年好
走唻走去好難搵人帶你做project
呢度越來越多chisinlo

要proposal呀

2年慢慢寫

30% 真係幾食水深

joint PhD

Maryland joint PhD
有冇 cs or ee or me 想讀,我香港同外國都識 d 老細
有冇 cs or ee or me 想讀,我香港同外國都識 d 老細

cs/ee jj留名

大部份field都係

咁勁,直接比個phd你都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞