計劃進修PhD/Research討論區 (9) 以有涯隨無涯 殆已

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

我仲未有正式offer 睇老細做咩囉 我個人嚟講都幾open deep learning都有興趣

唔係美國

deep learning個個都搞,好難有咩突破

我其實想試neural forest 不過唔知老細有冇d咁高配既機比我玩

Gan好似聽落幾正

Neural forest? 你指deep forest定係咩? Deep learning我唔算好熟 求賜教

Random forest係用緊好多個decision tree做voting
Neural forest就係幾個neural network做voting

近期研究緊optimization同kernel methods 冇乜睇deep learning既Paper

Optimization我都有興趣 1-norm sparsity果d好鬼正
但係完全唔識

我算一半CS, 做machine learning

deep learning

我仲未有正式offer 睇老細做咩囉 我個人嚟講都幾open deep learning都有興趣

唔係美國

EPFL campus好正 上個禮拜參觀左

世界真細小
between good luck

要proposal呀
之前已經聯絡左個PI然後一齊寫左份野
自己加左d motivation寫夠6 pages
你過兩年申請應該就唔難啦

不過班panel其實唔會好認真咁睇晒你寫咩
我諗其實你寫到頭頭是道就過到骨

另問知唔知stipend 點計tax

2年慢慢寫
咁croucher有冇限話唔可以同其他scholarship用?
好似要睇下同個國家有冇tax treaty
US好似同大陸有tax treaty但唔包香港 所以好似係直接apply 30%💸💸💸重稅美帝國
英國唔清楚,但我估會平啲

唔係美國

我其實想試neural forest 不過唔知老細有冇d咁高配既機比我玩

Gan好似聽落幾正

Neural forest? 你指deep forest定係咩? Deep learning我唔算好熟 求賜教

Random forest係用緊好多個decision tree做voting
Neural forest就係幾個neural network做voting

近期研究緊optimization同kernel methods 冇乜睇deep learning既Paper

Optimization我都有興趣 1-norm sparsity果d好鬼正
但係完全唔識

見到少少有關 但我都唔熟

某大似乎想咁做喎

呢個思維,就姐係將medic engine 以外既其他科目摺埋,個IF咪即刻boost up lo

btw, no offense, 但我見呢度都有幾多巴打會講高IF既好處,個人好少睇IF, 通常睇ranking同quartile算,因為好多field最高果本可能都唔過 5

math撚表示

maths都未到食物鏈底部,終於politics墊底

IF係量化research嘅產物,個個都唔鍾意但個個都攞嚟參考,依D就叫做諷刺

痴線
係都cultural, history同art塾先啦
推得太快

某大似乎想咁做喎

呢個思維,就姐係將medic engine 以外既其他科目摺埋,個IF咪即刻boost up lo

btw, no offense, 但我見呢度都有幾多巴打會講高IF既好處,個人好少睇IF, 通常睇ranking同quartile算,因為好多field最高果本可能都唔過 5

math撚表示

IF係量化research嘅產物,個個都唔鍾意但個個都攞嚟參考,依D就叫做諷刺

痴線

某大似乎想咁做喎

math撚表示

痴線

推得太快

唔計賭波唔睇波,可能我哋最勁

要proposal呀

2年慢慢寫
咁croucher有冇限話唔可以同其他scholarship用?
US好似同大陸有tax treaty但唔包香港 所以好似係直接apply 30%💸💸💸重稅美帝國

冇得同其他scholarship一齊拎喇
除非你本身個stipend低過croucher個rate

30% 真係幾食水深
我依家去英國有£20K (no tax)
我知道我之後去美國會有$35K
以為會多d 其實一樣after all

要proposal呀

2年慢慢寫

30% 真係幾食水深

Croucher經驗求分享
唔睇proposal咁睇咩
其實我想問下 GPA 報 grad school 係咪咁重要?

我同班 Grad Students 吹水,佢哋話 GPA 3.0 以上就 OK, 最重要係你有少少 research experience s, 同埋 Letter of recommendation.

當然proposal係重要
我指是到最後interview時 panel 問你既野其實好general (但可能scholarship同fellowship interview既問法會唔同啦)

panel幾個professor可能冇一個係你個field
所以grill唔到你好多 (關於個project方面)

interview個陣佢問我關於我個field既history (crystallography)
然後解釋下我個research點貢獻社會

講到尾啦 proposal要認真寫 寫到申請grant咁樣最好
我覺得selection係based on你份proposal有幾認真
入到interview stage反而可以諗下點包裝自己

一d數字:
官方話我知success rate 20% (其實幾高)
每年scholar同fellow各十個左右 年年唔同
今年香港interview round有>30 candidates (scholarship+fellowship)
英國round(5月先係)會有12個
由此可推算 入到interview round之後success rate 50/50

當然proposal係重要
我指是到最後interview時 panel 問你既野其實好general (但可能scholarship同fellowship interview既問法會唔同啦)

panel幾個professor可能冇一個係你個field
所以grill唔到你好多 (關於個project方面)

interview個陣佢問我關於我個field既history (crystallography)
然後解釋下我個research點貢獻社會

講到尾啦 proposal要認真寫 寫到申請grant咁樣最好
我覺得selection係based on你份proposal有幾認真
入到interview stage反而可以諗下點包裝自己

一d數字:
官方話我知success rate 20% (其實幾高)
每年scholar同fellow各十個左右 年年唔同
今年香港interview round有>30 candidates (scholarship+fellowship)
英國round(5月先係)會有12個
由此可推算 入到interview round之後success rate 50/50

原來每年成十個咁多
通常呢啲一定問general野架啦
不過香港啲scholarship出手實在

btw 巴打過去跟Sansom?

要proposal呀

2年慢慢寫

30% 真係幾食水深

巴打個position 係美國英國兩邊走?
其實我想問下 GPA 報 grad school 係咪咁重要?

我同班 Grad Students 吹水,佢哋話 GPA 3.0 以上就 OK, 最重要係你有少少 research experience s, 同埋 Letter of recommendation.

大部份field都係
LoR >>>>>> Experience >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>GPA

大部份field都係
LoR >>>>>> Experience >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>GPA

直接識人>>>>間接識人>>>>>>>>實力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞