計劃進修PhD/Research討論區 (9) 以有涯隨無涯 殆已

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

第一個連登post
between 唔記得你

你嘅fb friend 估下我係邊個
你同n年前舊登個username冇變過 我冇用舊名你梗係唔記得啦
點解purdue math completion rate可以得14%

14%

望番美帝non top 10通常係30-50%

美帝淨返Purdue未reject我 會唔會過左4月15之後有offer

係有, 不過你等埋個freak out week先, 我識有唔少人去到13 14號先收到offer (唔係purdue)

不過有都未必去
寫一篇econ文
又要睇clinical, cognitive psycho 又要睇political science 又要睇neuro science

Econ = 全能
再睇埋Math Stat Machine Learning CS

CS友machine learning一樣全能
乜鳩都apply到
點解purdue math completion rate可以得14%

14%

望番美帝non top 10通常係30-50%

美帝淨返Purdue未reject我 會唔會過左4月15之後有offer

係有, 不過你等埋個freak out week先, 我識有唔少人去到13 14號先收到offer (唔係purdue)

不過有都未必去

我覺得無特別理由就全部decline哂會整臭你個名
寫一篇econ文
又要睇clinical, cognitive psycho 又要睇political science 又要睇neuro science

Econ = 全能
再睇埋Math Stat Machine Learning CS

CS友machine learning一樣全能
乜鳩都apply到

聽講係MSc離場就得

聽講係MSc離場就得

聽講係MSc離場就得

想讀neuroscience加cognitive science,唔知點揀既路過

我都趕緊masters thesis
但其實好想hea hea地30/40版收工算
睇左咁耐竟然冇人係做computer science ,仲以為呢科應該好熱門

Vision jj lm

巴打做咩subfield, 我fg打緊份vision工,諗住做一年申請phd

算係做classfication,fg都搵到vision 我見好多都master起

fg Msc

巴打咩國家U,有咩admission 心得

我算一半CS, 做machine learning

deep learning

第一個連登post
between 唔記得你

你嘅fb friend 估下我係邊個
你同n年前舊登個username冇變過 我冇用舊名你梗係唔記得啦

biostatistics?

睇左咁耐竟然冇人係做computer science ,仲以為呢科應該好熱門

巴打做咩subfield, 我fg打緊份vision工,諗住做一年申請phd

算係做classfication,fg都搵到vision 我見好多都master起

fg Msc

我仲未有正式offer 睇老細做咩囉 我個人嚟講都幾open deep learning都有興趣

我都趕緊masters thesis
但其實好想hea hea地30/40版收工算

趕緊dissertation
三蕃市 bio 人留名
先做一兩年RA 之後有興趣再報 Grad School

好想有機會去SF住
UCSF reject 左我個PhD app

睇緊 UCSF entry RA jobs,

我 gap year 的目的是想打好基本功,打埋睇下自己適唔適合讀上去

冇記錯你以前都係紅巴

fg Msc

我仲未有正式offer 睇老細做咩囉 我個人嚟講都幾open deep learning都有興趣

唔係美國

deep learning個個都搞,好難有咩突破

想讀neuroscience加cognitive science,唔知點揀既路過

報左邊間school ?

冇記錯你以前都係紅巴

有冇人想下年申請croucher?我可以分享下

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞