【大結局】寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我......

1001 回覆
832 Like 13 Dislike
「我只係想問多你一條問題。」

「可以。」

「如果......」自修女開始咽泣地說:「如果再有一次機會,你會唔會為咗學業揀同我分手?」

「如果再有一次機會,我諗我唔會同妳開始。」他續道:「咁你就唔會傷心。」

「點解你一啲都唔識浪漫.....」

「因為.......」

「我唔理。」自修女將一直做的數學卷全都撕碎,說:「我而家乜都唔識,你要負責任。」

「咁樣好咩?妳唔係已經有.....」

「無,我已經無人要,我而家淨係想讀書,咁可唔可以?」

「可以.......」

「咁你聽日繼續嚟。」

「喔......」

阿明請辭宣告失敗。

而這算是其中一件好事。

我和馨蕊之間的聯絡很快就中斷。

Alexender大概是對的。

女生是不用追,自自然然,可以一拍即合,合則來,不合則去。

來得快,也去得快。

我是明白,只是我不認同。

因為我總覺得內心缺少什麼似的,就好像空了一個大洞,這個洞深而廣闊,黑邃無底,好像怎樣也無法修補。

即使你往裡面填再多的東西也是。

手機漸漸完全進手智能電話的時代,ICQ、MSN被WhatsApp完全取代。

我們也從一個時代,跨越到另一個時代。

阿明港大畢業後,繼續進修研究院,以他的進勢,是不到博士心不死。

我們也相信他絕對有這個能力。

龍威成為體育的教練,專在球會教班。
阿程則飛往外國繼續讀藝術,辦了幾個畫展,我們三個也有去參與。阿程現在留了一頭長髮,是頗有藝術家的風味。

大佬花則在設計公司工作,也與惡霸成正式訂婚。因為要結婚的關係,大佬花的體重極減,身形竟然瘦下不少。

「估唔到,最早會結婚係佢地。」龍威不敢相信道。

好多事都意想不到。

「當初我地都以為你會同小藍去到最後。」阿明說。

「你想搵返人就搵返啦。」阿明又勸道。

我明白,當初的決定,已讓我失去小藍。

原來失去的意思,就是你的顏色在她的世界逐漸由鮮豔變淡,她的笑聲慢慢地不再因你而笑,你們之間失去交接點,這就是失去。

「咁你地係婚禮都會撞返啦。」

會嗎?在婚禮遇見時,我也不知道該怎樣。

就在我們盼望著大佬花的婚禮時,就收到一個消息。

我們要出席一個葬禮。
寫唔哂添 好眼訓
繼續留名
葬禮
見到阿奶就好似見番以前嘅自己
一樣自卑 衝動
我會因為一件小事而唔開心 自己係心底放負;會因為一個男仔朋友搵你而吃醋,嬲;會因為一件小事而發脾氣
但係我之所以會變成咁 係因為我太愛你 所以我好怕失去你
對唔住 要你照顧一個咁唔成熟嘅我
更加對唔住嘅係 要你包容左我咁耐
我知道你已經好攰 辛苦你啦
你決定要走 我會比你最多嘅自由 就當係我最後嘅溫柔
知道你依家有新生活新朋友 我好開心
我冇資格擁有你 擁有你嘅人 一定係個了解你錫你 而及比我好無限倍嘅人
往後嘅旅程 我祝你幸福 有一個美滿嘅人生
希望你幸福快樂 搵到個可以照顧你嘅男人。
我愛你,周小姐
對唔住,周小姐

「只求命運 帶你去一段 全新的旅程
往幸運的天涯飛奔
別回頭就往前飛奔。」

唔知你有冇上連登 有冇追呢個故 有冇睇到呢段說話
但係點都好 只要你開心就可以了
寫唔哂添 好眼訓

唔好啦
邊個 應該唔係小藍啦
寫唔哂添 好眼訓

加油出埋佢啊
會唔會係佢師妹
個尾好似收得好急咁
葬禮

係咪黃sir
真係有病
葬禮

係咪黃sir

我都係咁諗
寫唔哂添 好眼訓

射完係攰啲嘅
屌你 寫埋先啦
寫唔哂添 好眼訓

加油出埋佢啊

加油呀
寫唔哂添 好眼訓

射完係攰啲嘅

「無,我已經無人要,我而家淨係想睇結局,咁可唔可以?」

「可以.......」

「咁你而家繼續寫。」

「喔......」

「可以.......」

「咁你而家繼續寫。」

「喔......」

寫唔哂添 好眼訓

唔好啦

喂呀開咗葬禮個頭然後就寫唔晒
唔俾訓

「可以.......」

「咁你而家繼續寫。」

「喔......」

樓主你咪訓呀,唔係你以後都唔洗醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞