【大結局】寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我......

1001 回覆
832 Like 13 Dislike
點解一開波告白果陣唔講

女人真係好麻煩

因為如果用口講
阿奶只會當好人卡
以阿奶咁廢黎睇
佢一定唔會再追落去

另一個重點
點解一開波告白果陣唔講

女人真係好麻煩

因為如果用口講
阿奶只會當好人卡
以阿奶咁廢黎睇
佢一定唔會再追落去

另一個重點

唔咁樣你邊有故睇
屌你完全估唔到
啲眼淚差少少就流到
樓主再俾多少少力
屌你完全估唔到
啲眼淚差少少就流到
樓主再俾多少少力

比d掙扎佢
求求你小二哥呀,別爬我家大門樓呀,別弄折了杞樹頭呀。樹倒不算什麼,爹媽見了可要吼呀。小二哥,你的心思我也有呀,只怕爹媽罵得丑呀。
點解一開波告白果陣唔講

女人真係好麻煩

因為如果用口講
阿奶只會當好人卡
以阿奶咁廢黎睇
佢一定唔會再追落去

另一個重點

唔咁樣你邊有故睇

女主仲要首先思考左"呀奶咁廢"呢件事
追到呢度 第八個正皮
完!
求求你小二哥呀,別爬我家大門樓呀,別弄折了杞樹頭呀。樹倒不算什麼,爹媽見了可要吼呀。小二哥,你的心思我也有呀,只怕爹媽罵得醜(?)呀。
其實本身對小藍描寫得唔係好夠 係根本阿奶連佢平日有啲咩愛好興趣都唔知
如果了解左再表白 再睇首詩
你地覺得會唔會咁遲先解得通?

我覺得主要都係想表達唔夠了解姐
當然清水寺個陣又唔講係on9左啲既
好想喊
關於此詩的背景,《毛詩序》雲:“《將仲子》,刺莊公也。不勝其母,以害其弟。弟叔失道而公弗制,祭仲諫而公弗聽,小不忍以致大亂焉。”鄭箋:“莊公之母,謂武姜。生莊公及弟叔段,段好勇而無禮。公不早為之所,而使驕慢。”認為是諷刺鄭莊公的,但後人多不贊同這種觀點。朱熹《詩集傳》引鄭樵《詩辨妄》的觀點,認為“此淫奔之辭”。對這種觀點,清人姚際恆和方玉潤都提出反駁。現代學者一般認為這是一位熱戀中的少女在舊禮教的束縛下,用婉轉的方式請情人不要前來相會的情詩。
先秦時代的男女交往,大約經歷了防範相對寬鬆,到逐漸森嚴的變化過程。 《周禮·地官·媒氏》稱:“中春之月,令會男女,於是時也,奔者不禁。”可知在周代,還為男女青年的戀愛、婚配,保留了特定季令的選擇自由。但一過“中春”,再要私相交往,則要被斥為“淫奔”的。到了春秋、戰國之際,男女之防就嚴格多了。 《孟子·滕文公下》說:“不待父母之命,媒妁之言,鑽穴隙相窺,踰牆相從,則父母、國人皆賤之。”連“鑽穴隙”偷看那麼一下,都要遭人賤罵,可見社會輿論已何其嚴厲。 《鄭風·將仲子》中的女主人公正是鑑於這種壓力,不敢讓心上人跳牆來家中相會,只好婉言相拒,但她又深深地愛著小伙子,於是以此詩表達她又愛又怕、戰戰兢兢的心情

SOURCE : 大陸百度
大學畢業前都唔準拍拖

我識人真係咁

我都識唔少
劇情去得好快
小藍
眼濕濕
其實本身對小藍描寫得唔係好夠 係根本阿奶連佢平日有啲咩愛好興趣都唔知

唔會 因為男主真係廢 你寫撚哂將仲子三隻字佢都唔會查
阿乃夠唔夠膽追返人啊

真係好似我

一直比自卑感壓住

煲都唔敢箍 真係覺得襯唔起佢

阿奶代我箍煲呀要
小藍會唔會太勁
呀奶 你係男人嘅就去追返人 即刻呀

唔會 因為男主真係廢 你寫撚哂將仲子三隻字佢都唔會查

...咁阿奶係真係幾廢既 駁唔到

之前都覺得對小藍描寫得好夠
而家睇落或者就係為左佈局講主角根本無真正了解過小藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞