【東方玄幻 * 武俠 * 山海經 * 冒險 】《易水》

1001 回覆
81 Like 8 Dislike
唔好咁講,我都仲有好多進步空間。
你有咩問題可以隨便問啊,我有咩經驗可以幫到你我都會分享。
我都打算將樓主當做目標,有朝一日可以寫得出一本咁正既故仔。
由頭追到今日,加埋樓主既功課做得好detail,真係睇書得黎又學到野
唔好咁講
大家一齊努力
岩岩開始構想,希望有朝一日樓主可以俾意見。
都係睇完你先開始諗,自細中意東方玄幻同武俠
武俠界ge神話
你係咪整蠱我啊
好啊~ 到時候po出黎啦~ 支持武俠同好
原來細細個都係有睇過樓主,貪嗔痴係十年前係discuss 睇過
噢!竟然!
E+呢個係十週年紀念重製版黎,你可以去睇下XD
但一定唔會重製到FF7 remake咁魔改ga喇,不過都改唔少野ge~
個時樓主仲叫venson如果無記錯
我想知下樓主係點樣儲字儲句 係會睇古文詩詞 新詩 定直接睇人d文 見到好既就抄底/特登背?

同埋點樣避免重複咁用連接詞 e. g. 再者 然後 之後個d? 個轉折位要點樣寫得唔好咁跳脫?

其次我認為塑造人物形象既第一步就係描寫佢既五官 外形 再者就係佢既行為 之後就係談吐 依三樣理應互相掛鈎 但若然要創造一個具獨特性既角色 依三樣野就未必會互相對應 e. g 白淨 喜琴吟詩 就係讀書人咁樣 但其實仔細睇佢隻手就知佢係練武之人 我就覺得依度幾難 點樣先可以令佢易d寫?
由其d五官形容詞 我個腦真係黎黎去去得個幾個
我想知下樓主係點樣儲字儲句 係會睇古文詩詞 新詩 定直接睇人d文 見到好既就抄底/特登背?

除非要特登去穩古詩,如果唔係一般的詞彙/成語呢D都係平日睇書累積翻黎,睇得多就自然會記得,當然特登背都可以。

同埋點樣避免重複咁用連接詞 e. g. 再者 然後 之後個d? 個轉折位要點樣寫得唔好咁跳脫?

其實都係睇平日累積幾多,比如你呢個例子,「再者」、「然後」、「接著」、「加上」、「再來」、「先......後......再......最後」,其實第一次寫果陣可能不自覺會重複好多,審稿時就可以逐個執走佢。

至於跳脫就係你故事或者你解釋果樣野個先後次序你要諗好,寫一次出黎睇下會唔會跳脫,如果跳脫就要加detail,如果太cum氣就可能要斬開佢。

其次我認為塑造人物形象既第一步就係描寫佢既五官 外形 再者就係佢既行為 之後就係談吐 依三樣理應互相掛鈎 但若然要創造一個具獨特性既角色 依三樣野就未必會互相對應 e. g 白淨 喜琴吟詩 就係讀書人咁樣 但其實仔細睇佢隻手就知佢係練武之人 我就覺得依度幾難 點樣先可以令佢易d寫?
由其d五官形容詞 我個腦真係黎黎去去得個幾個

其實人物形容方面呢。我覺得首先你真係要諗到個人樣出黎,平日可能都要多留意每個人個樣有咩唔同(唔係單純靚D醜D)。
比如話,面型有分瓜子面、鵝蛋面、國字面、四方面,如果想極端D,比如話好似馬雲呢D,你就可以大概形容「面型非常奇怪,就如同被人從上下壓扁了一樣。」,又比如話形容D人塊面瘦到骷顱咁,咪可以話「兩頰深深陷下去,臉上沒有半分肉,就似一活著的骷顱。」。
面型完左,就到眼耳口鼻。
眼有大、細啦,女仔可以話係丹鳳眼啦,又比如話南冉係八字眼啦。
鼻有高鼻、豬膽鼻etc。
咁你唔同配搭,就可以組合一個令人想象到ge角色樣出黎咯~
學你話齋,一般人應該談吐相貌行為係掛鉤,如果你想唔互相對應,呢個就可以係個特別setting,比如話你可以講一個人「明明衣衫華麗,看樣子是個翩翩公子,豈知一開口就粗言穢語,比市井流氓更是粗鄙。」又可以突出你想表達個奇異ge感覺。

----------------------------------------------------------------------------------

其實講來講去呢d都係靠平日累積。但E+坊間係有d 小說辭典,裏面就收錄左唔少呢d 形容詞。如果你一開始覺得苦手都可以買本黎參考下~

不過講明先,因為我寫開古裝,所以d 形容同文筆都係偏呢邊。如果寫現代背景就會格格不入,所以depends on你要寫咩背景,你d 文筆都係要跟住去tune~

希望幫到你~
熟讀唐詩三百首 不會吟詩也會偷 我去睇下有咩書岩我
果然係大大
你又係黎整蠱我係咪啊
下,真心覺得係大大
崇敬之情如滔滔江河
連綿不絕
猶如黃河氾濫
一發不可收拾
推推推推推
有冇近況更新
有~

明天420~

卷二,開始~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞