風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
可唔可以介紹下五帝同六帝錢

五帝定六帝, 查實帝係冇意思, 重點在於五定係六。
河圖數, 一六係水, 二七係火, 三八係木, 四九係金, 五十係土。
風水師用五錢, 取象五土生金, 用黎洩同樣屬土既二黑五黃。錢為七赤兌金, 係五,六,七凡60年都係當運, 即係由1944-2004都係有用, 所以坊間好多風水師唔識易經, 所謂師傅教落, 就當左五錢係洩二五既靈丹妙藥。但係一到八運, 即係由2004年開始, 七赤過氣, 再用五錢即係生旺左七赤毀折之象, 只要流年流月三碧一到, 三七置至災禍立見。
而家係下元八運, 可以用八九一, 六錢就係取金水之象, 兌金生一白, 咁就可以化二黑五黃為一白, 呢個就係六錢既玩法。

所以只要你出去見到D叫你用五錢或者一定要用XX通寶先有用既風水師, 百分之一千係神棍, 唔駛審可以慳番一萬幾千。

宜家下元八運,冇得用五帝錢化二黑五黃,咁五帝錢仲可以有咩其他作用?

唔是咁解。錢係兌金, 即係七赤, 二黑五黃係土, 錢本身就係用黎洩二黑五黃, 七運既時侯當運顯現既咪優點, 咪開心, 正財, 頭腦靈活囉。 但係七運已經過左, 而家是八運. 八運能用既只有八白九紫一白, 金不能單獨用, 只能夠用金水, 目的係要水, 金只係作為通關之用, 所以咪要擺六錢囉。BTW, 你冇搵人睇過, 擺六錢冇意思, 因為風水唔係剩係睇流年, 仲有底盤同埋流月三盤合一, 吉兇先會出現。

感謝詳細回應

我仲想問多少少

“三七置至災禍立見。”姐係點? 三係木,已經克二黑五黃土,咁用五帝係七赤點解會出大問題嘅?
(唔太明個五行生克應該點睇)

另外,我想問每一運20年係點知?同埋一開始研究果個人係點知佢當時係咩元咩運同個元運到幾時?係咪好似時節咁有特徵睇(eg太陽,北斗)?

風水永遠唔會用剋, 只會用洩。剋即係交戰, 嬴輸都好, 始終係兩敗俱傷, 同埋會trigger左果粒星既缺點, 例如有個紋身大漢, 你唔聊佢由自可, 一聊佢咪會引發左佢既暴戾囉, 就算你好打打嬴, 始終會兩敗俱傷, 不如搵通關, 例如金火交戰咪用土通關, 水火交戰咪用木通關, 化干戈為玉帛, 呢個係風水既法則。

如果用五帝錢, 五土生兌金, 本身過氣既兌金已經有毀折既意思, 如果黎個三碧震木同佢交戰, 即係震木毀折, 震為雷為動為手為權威, 以上既野毀折左, 咪即係斷手斷腳/官非/衝突等等囉。

三元九運係根運洛書黎, 洛書有九宮, 因此分九運, 1-3為上元, 4-6為中元, 6-9為下元, 幾時開始我唔知, 但係每個元運永遠是20年, 而家八運咪由2004-2023。
無知一問, 自隊半打膠先
唔知呢啲算唔算風水
求桃花
喺住嘅地方擺鮮花係咪有用

一開頭擺咗三支粉紅玫瑰喺窗邊(東)
個排即刻同鍾意嘅男仔發展好咗

換咗紫色玫瑰仔好似差啲
宜家冇擺
直情同佢冇Contact

鮮花咪九紫, 九紫為嘉慶為桃花為人緣, 三支咪三碧, 有人教你咁擺? 三碧生九紫, 咁你既愛情黎得就好直接同埋好快架啦。但係要睇番你擺果個位係咩位, 如果擺著個五黃或者二黑位咪因愛情或者因人事生病生災囉。一般而言鮮花都係擺床頭既, 或者你既用事位, 會見效快D。

多謝賜教
冇呀都係上網睇
等我Keep住擺返先
唔該晒

河圖數, 一六係水, 二七係火, 三八係木, 四九係金, 五十係土。
風水師用五錢, 取象五土生金, 用黎洩同樣屬土既二黑五黃。錢為七赤兌金, 係五,六,七凡60年都係當運, 即係由1944-2004都係有用, 所以坊間好多風水師唔識易經, 所謂師傅教落, 就當左五錢係洩二五既靈丹妙藥。但係一到八運, 即係由2004年開始, 七赤過氣, 再用五錢即係生旺左七赤毀折之象, 只要流年流月三碧一到, 三七置至災禍立見。
而家係下元八運, 可以用八九一, 六錢就係取金水之象, 兌金生一白, 咁就可以化二黑五黃為一白, 呢個就係六錢既玩法。

所以只要你出去見到D叫你用五錢或者一定要用XX通寶先有用既風水師, 百分之一千係神棍, 唔駛審可以慳番一萬幾千。

宜家下元八運,冇得用五帝錢化二黑五黃,咁五帝錢仲可以有咩其他作用?

唔是咁解。錢係兌金, 即係七赤, 二黑五黃係土, 錢本身就係用黎洩二黑五黃, 七運既時侯當運顯現既咪優點, 咪開心, 正財, 頭腦靈活囉。 但係七運已經過左, 而家是八運. 八運能用既只有八白九紫一白, 金不能單獨用, 只能夠用金水, 目的係要水, 金只係作為通關之用, 所以咪要擺六錢囉。BTW, 你冇搵人睇過, 擺六錢冇意思, 因為風水唔係剩係睇流年, 仲有底盤同埋流月三盤合一, 吉兇先會出現。

感謝詳細回應

我仲想問多少少

“三七置至災禍立見。”姐係點? 三係木,已經克二黑五黃土,咁用五帝係七赤點解會出大問題嘅?

另外,我想問每一運20年係點知?同埋一開始研究果個人係點知佢當時係咩元咩運同個元運到幾時?係咪好似時節咁有特徵睇(eg太陽,北斗)?

風水永遠唔會用剋, 只會用洩。剋即係交戰, 嬴輸都好, 始終係兩敗俱傷, 同埋會trigger左果粒星既缺點, 例如有個紋身大漢, 你唔聊佢由自可, 一聊佢咪會引發左佢既暴戾囉, 就算你好打打嬴, 始終會兩敗俱傷, 不如搵通關, 例如金火交戰咪用土通關, 水火交戰咪用木通關, 化干戈為玉帛, 呢個係風水既法則。

如果用五帝錢, 五土生兌金, 本身過氣既兌金已經有毀折既意思, 如果黎個三碧震木同佢交戰, 即係震木毀折, 震為雷為動為手為權威, 以上既野毀折左, 咪即係斷手斷腳/官非/衝突等等囉。

三元九運係根運洛書黎, 洛書有九宮, 因此分九運, 1-3為上元, 4-6為中元, 6-9為下元, 幾時開始我唔知, 但係每個元運永遠是20年, 而家八運咪由2004-2023。

多謝賜教

感謝詳細回應

我仲想問多少少

其實你地咁識風水,有冇比未認識之前好運或者多人緣?
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門
可以睇白鶴鳴本沈氏玄空學,大路上了解下係ok

見分上中下三冊 , 是否可以先買上冊睇 ?

其實詳情係咁
沈氏原裝係得兩冊,入面有一本章仲山「宅斷」做案例

有一套台灣「線裝書」影印本,同原裝一樣上下兩冊。係原始版本。欠缺標點,現代人比較難睇

另外有本,趙子澤編,成本字典咁樣,好似大約180$

佢同白氏個本,都執過沈氏的排版,由基礎帶入深去睇沈空。

所以,如果買台灣書,睇左幾節就講父母三般卦/七星打劫。又無圖說,可能會想燒左本書。

咁至於買白氏/定另一本,隨你。價錢上說大本個本抵d

白氏就另外加左d玄空書/玄空祕旨,玄機賦等等落去,編成三書。

睇你點揀

咁睇好似白氏啱我啲
旺角星易好似做緊 $240一套三本

鼎大,應該都係8折
100-》$80
如果咁睇,單買第一策白氏試味都ok

亂入
想問下巴打鼎大d 書係唔係本全部埋單先打8折
上去去本本原價 又冇掛牌 以為佢冇折

唔該

最好問問曾生,雖然術數書基本上係打八折
[quote]
其實你地咁識風水,有冇比未認識之前好運或者多人緣?[/quote]

下?
我其實就係唔好想搞到好似:
「你買份人壽啦,有咩事都幫到你幫到屋企呀」
「你信耶蘇啦,可以上天堂得永生架,連你屋企人都受惠架」
你好樓主,我屋企似似你講果種雜症
有冇得幫幫手
你好樓主,我屋企似似你講果種雜症
有冇得幫幫手

你講出黎聽下
[quote]

下?
「你信耶蘇啦,可以上天堂得永生架,連你屋企人都受惠架」[/quote]

運差嘅人住唔到風水樓 , 運好嘅人是旦住一間都係風水樓
[quote]

下?

[quote]

下?

唔反對
正因為咁,所以先有風水
巴打點睇都市傳說 香港風水邪陣

呢條19垃圾陣答左好撚多次
自己爬文
[url][年經 / 八奇領域]共匪陰險風水陣 https://lihkg.com/thread/10841?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區[/url]
如果流年個二黑五黃位係書枱,咁我放個黑色金屬筆座再長插支藍/黑色筆,算唔算可以利用到二黑五黃土去生金再生水去幫讀書頭腦?(讀書頭腦係咪算水?)

我會唔會FF太多
笑爺仔有無奇門師傅介紹?
搵唔到
搵唔到

古莊辰
搵唔到

古莊辰

問問谷歌大神先
搵唔到

古莊辰

問問谷歌大神先

http://www.mastersaracheung.com

呢個有講明係法術
搵唔到

古莊辰

問問谷歌大神先

http://www.mastersaracheung.com

呢個有講明係法術

古莊辰搵唔到
張小姐就算吧啦
搵唔到

古莊辰

問問谷歌大神先

呢個有講明係法術

古莊辰搵唔到
張小姐就算吧啦

點解叫算吧啦?

https://m.facebook.com/gudjohnson69/?locale2=zh_HK
古庄辰
自隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞