風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
大家
和氣生財,有益身心

你要習慣討論變成互片才是玄學界的常態所以自己盡量唔會就玄學理論公開發表意見

其實,愈學就只會愈多野唔明
好似3元9運定2元8運呢個問題,由來已久。呢門野只可以靠自己眼界,胸襟同實習去引證所學係真定假

樓主你一星期要上幾多堂風水?

1~2堂
嘩呢度高手雲集

訓難得見到中州人
遲下睇下有無緣份請教下7運乾巽123 234 345 連珠三般卦的睇法

訓難得見到中州人
遲下睇下有無緣份請教下7運乾巽123 234 345 連珠三般卦的睇法

✋🏻混血兒 中州+北派河洛+三元+三合
大家
和氣生財,有益身心

你要習慣討論變成互片才是玄學界的常態所以自己盡量唔會就玄學理論公開發表意見

好似3元9運定2元8運呢個問題,由來已久。呢門野只可以靠自己眼界,胸襟同實習去引證所學係真定假

1~2堂

我一星期上兩堂一日風水一日命理

訓難得見到中州人

✋🏻混血兒 中州+北派河洛+三元+三合

有種玩法叫兼容並包,去蕪存菁
大家
和氣生財,有益身心

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生
無呀 响呢個post問問
睇下有無高人指點或私聯咋
其實都唔係話想揾樓主幫
想知下有無相關嘅影響
做得幾多得幾多啫

上網好難指點你架啦, 一係就直接上黎睇架啦, 上網睇風水同隔空睇病一樣都係好易出事既玩法。

係呀 所以我一開始就講想睇吓有無人有興趣/有把握幫到
可以指點吓或者私聯

可以啊, 但係要睇睇你屋企亂到咩地步, 如果所有野都郁唔到既話, 齋做補救其實作用都有限。
我想問一白二黑三碧四綠個顏色係有咩意思同有咩用?同埋啲色係點黎?

另外,之前我望過有本講山嘅書,佢話一白貪狼山形係木,二黑巨門山形係土,三碧祿存山形係土,同一白水二黑土三碧木唔同,大家有咩關係同分別?

感謝咁多位大師
各位大師
我想問問,今年二黑入乾,可以用六錢化
咁但係2係坤,咁係咪應該會對夫妻感情有幫助
如果化左二黑佢,會否影響二人感情

如果係,有冇其他辦法,我之前諗用銅聲,不過上面有巴打話唔得

定係我搞錯哂

利申:咩都唔識,亂入

唔關事, 坊間流傳點解會話乾位唔好亂郁呢, 係因為有句訣叫做火燒天門, 老父權威受損, 家出不孝之兒, 呢句說話既意思係, 當你個灶位係六白, 因為果度係煮食地方成日開火, 咁火就會同乾金交戰, 火剋金, 咁六白為乾, 乾為天為君為父, 咁老父既權威就會好似俾火燒咁而受損啦, 另外底盤六白流年九紫飛過或者掉轉都會有類似效應, 要視乎你床頭或者用事位係咪係果度, 化解方法都好簡單, 用艮土黎通關就可以架啦。但係老父權威受損有個前提, 係佢地交戰, 第二係視乎六白係咩宮位, 唔一定係乾宮, 第三要睇你係咪用果個位。而家你既情況, 第一你係咪用乾宮又唔知, 你底盤同流年二黑有冇交戰又唔知, 一盤情況二五可以唔郁都盡量唔好郁佢, 所以八運呢個七星打劫先至冇咩人用咋嗎。
屬狗改名有無話因為狗唔食草所以個名唔可以有草花頭既字
大家
和氣生財,有益身心

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室
大家
和氣生財,有益身心

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下
我想問一白二黑三碧四綠個顏色係有咩意思同有咩用?同埋啲色係點黎?

另外,之前我望過有本講山嘅書,佢話一白貪狼山形係木,二黑巨門山形係土,三碧祿存山形係土,同一白水二黑土三碧木唔同,大家有咩關係同分別?

感謝咁多位大師

風水果九粒星, 係源自於洛書, 相傳於洛水之中, 突然出現神龜背書, 呢隻神龜背後有一個好神秘既圖案, 就叫做洛書, 洛書既圖案自己GOOGLE。色係冇意思, 相傳隻龜既背後既班點係有顏色, 所以中間有五粒黃色班點咪叫五黃。BTW呢D你當傳說聽就OK, 因為風水既星係對於番易經既八卦, 易經先係成套風水既基礎所在。

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式
✋🏻我打算29歲學滿師後學大六壬同奇門遁甲

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

你學過還是有興趣學

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

你學過還是有興趣學

有點興趣
暫時都只係睇下書了解係乜東東的程度

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

你學過還是有興趣學

有點興趣

我在Facebook 有位網友佢叫奇門值符佢係奇門遁甲高手來你可以係Facebook add佢

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

你學過還是有興趣學

有點興趣

我在Facebook 有位網友佢叫奇門值符佢係奇門遁甲高手來你可以係Facebook add佢

原來係佢
先前睇過好似話唔收生

1~2堂

你師父有冇公開收生
利申我師父從未公開收生

算有啦
不過未入到室

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

想學但搵唔到好師傅

學費貴唔貴?
我一個月比二千幾

我前前後後咁上下

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

你學過還是有興趣學

有點興趣

原來係佢
先前睇過好似話唔收生

我問過佢幾年後可否收錢教我但佢拒絕左我

樓主有冇興趣學古三式

有👋🏻
有何指教

你學過還是有興趣學

有點興趣

原來係佢
先前睇過好似話唔收生

我問過佢幾年後可否收錢教我但佢拒絕左我

咁,何解推介佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞