風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
好多人唔知風水既力,一般無預做左仲仆街過無做,睇風水既錢事少,有乜東瓜豆腐真係唔知點啦。

真係量力而為,唔好諗住賺經驗,見過好多呢d慘痛經驗。最悲既係仲要唔知自己錯乜,以為自己好醒唔會錯。

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

以學習態度黎講你真係好過好多人。
有d以為自己好醒,我都廢時教精佢,d理論唔清唔楚仲要串柒柒,根本d野錯晒,先後天八卦幾時用都未知,連紙上談兵都唔掂,學得兩三年就已以為自己會飛,我真係好期待以佢咁既料幫人做風水會有咩後果。

不過呢d人見唔小,可以成功既一個都無。

你根本都唔識, 教D咩, 先天數同河圖書都未識分, 幾時用山幾時用水又唔識, BTW學左幾耐真係冇咩意思, 要唔通既學30年都係一樣唔通, 所以冇咩必要擺個大師款出黎, 8運教人用六白, 老老實實我真係想知你師承邊個咁樣教你出黎靠害人

你個on9仔唔識就咪出黎柒啦,6星代表咩你知唔知呀?
6星代表父,權力,武,仲有好多野,你唔識搵書睇,再唔係你問你老師啦。
玄空九星代表咩你知唔知呀,學理又唔識,仲要出黎柒

乾為天為君為父為玉為寒為馬, 但係過氣用黎托柒? 你究竟識唔識, 擺六白除左洩五黃, 乾係咩?乾既卦德係健丫柒頭, 過氣缺點顯現即係做到仆街, 勞而無功丫ON9仔, 真係唔識就唔會串你啦柒頭。

和和氣氣講討論下係都要擺個大師款出黎, 真係識都唔緊要, 卦你又唔熟, 辛山乙我睇過既盤不下十個, 學你既例子, 如果間屋有三姐妹, 係咪剩係個老母同埋個細妹病啊白痴, 智障都知咩結果啦, 睇死你睇既盤唔多, 一個半個囉出黎當例子附會有春用咩。

你用6去化巽宮個25?
個盤有個7,加6落去就67交劍煞,67交劍煞識唔識呀,柒頭。
出面大海,個5好大力呀,你放6個銅錢咪即發禍囉。
不過你都唔識架啦

河圖數一六係水丫ON9, 六個銅錢既意思唔係六白丫, 係金生水, 錢既金生河圖數六既水, 變為一白丫白痴, 我一早已經解釋過呢個原理, 你查實係咪真係唔識丫, 唔識出聲啦屌。

用幾多個錢同埋插幾多枝花養幾多條魚, 數目既意思永遠係根據河圖數, 洛書中九宮既數字係對應八個卦, 6個唔是六白, 7個唔是七赤丫智障。

再解釋埋, 所謂交劍煞既意思係咩啊, 即係六白同七赤比和, 所以六白既勞損同埋七赤既毀折都會加強, 造成既效果就是好易因勞而傷, 或者愈造件事愈差既結果啊, 如果飛個三碧黎即係權威手腳毀折, 即係官非衝突斷手斷腳啊。
好多人唔知風水既力,一般無預做左仲仆街過無做,睇風水既錢事少,有乜東瓜豆腐真係唔知點啦。

真係量力而為,唔好諗住賺經驗,見過好多呢d慘痛經驗。最悲既係仲要唔知自己錯乜,以為自己好醒唔會錯。

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

有d以為自己好醒,我都廢時教精佢,d理論唔清唔楚仲要串柒柒,根本d野錯晒,先後天八卦幾時用都未知,連紙上談兵都唔掂,學得兩三年就已以為自己會飛,我真係好期待以佢咁既料幫人做風水會有咩後果。

師父教得好
唔係我功勞

笑爺仔巴打我勸你最好比較慎言小心有人誇奬你的風水能力後邀請你入group 然後再問你風水上的問題之後瘋狂出動網絡欺凌說你睇錯那幫人上年搞陳癸龍,今年搞李應聰。掌門人自己不出手但不斷叫弟子咬人
玄學界不泛卑鄙小人江湖味超重所以小心為上

感謝
應該無人搞我掛,我都無諗住做呢行

緊記不向外人包括我本人透露俾師傅的名字

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

師父教得好
唔係我功勞

笑爺仔巴打我勸你最好比較慎言小心有人誇奬你的風水能力後邀請你入group 然後再問你風水上的問題之後瘋狂出動網絡欺凌說你睇錯那幫人上年搞陳癸龍,今年搞李應聰。掌門人自己不出手但不斷叫弟子咬人

感謝

那幫人可能會對你師父不利

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

你根本都唔識, 教D咩, 先天數同河圖書都未識分, 幾時用山幾時用水又唔識, BTW學左幾耐真係冇咩意思, 要唔通既學30年都係一樣唔通, 所以冇咩必要擺個大師款出黎, 8運教人用六白, 老老實實我真係想知你師承邊個咁樣教你出黎靠害人

6星代表父,權力,武,仲有好多野,你唔識搵書睇,再唔係你問你老師啦。

乾為天為君為父為玉為寒為馬, 但係過氣用黎托柒? 你究竟識唔識, 擺六白除左洩五黃, 乾係咩?乾既卦德係健丫柒頭, 過氣缺點顯現即係做到仆街, 勞而無功丫ON9仔, 真係唔識就唔會串你啦柒頭。

和和氣氣講討論下係都要擺個大師款出黎, 真係識都唔緊要, 卦你又唔熟, 辛山乙我睇過既盤不下十個, 學你既例子, 如果間屋有三姐妹, 係咪剩係個老母同埋個細妹病啊白痴, 智障都知咩結果啦, 睇死你睇既盤唔多, 一個半個囉出黎當例子附會有春用咩。

六白係權力同事業呀,點樣唔洗理呀?你失業架,你唔使食飯架

八運權力同事業係八白, 艮為尊為首為門缺, 用六白托柒? 八白已經有尊貴既意思, 點解仲要用過氣既星? 你識唔識易經架究竟, 講下講下好似我教易經咁。

真係愈講愈興, 唔識易經經出黎咪好似你呢D咁既神棍囉屌, 真係講到好驚人搞臭呢行咁, 你講下講下愈講愈漏底咋你老味。

你識Q,而家講風水呀,你自己真係做過幾多個風水盤呀,我估你做最多二三個,你呢d害人害物,學2,3年以為自己好叻。風水咩原理你都未識啦on9

講經驗真係冇意思, 又驗證唔到, 所以網上只能夠做學理討論, 你解得通咪得囉, 問題係你解唔解得通先?

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

師父教得好
唔係我功勞

感謝

明白明白

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

你用6去化巽宮個25?
個盤有個7,加6落去就67交劍煞,67交劍煞識唔識呀,柒頭。
不過你都唔識架啦

河圖數一六係水丫ON9, 六個銅錢既意思唔係六白丫, 係金生水, 錢既金生河圖數六既水, 變為一白丫白痴, 我一早已經解釋過呢個原理, 你查實係咪真係唔識丫, 唔識出聲啦屌。

用幾多個錢同埋插幾多枝花養幾多條魚, 數目既意思永遠係根據河圖數, 洛書中九宮既數字係對應八個卦, 6個唔是六白, 7個唔是七赤丫智障。

你呢d垃圾都攞出黎柒。催財你識唔識呀?9星點玩都未知,仲講自己識玄空,on9

催乜Q野財姐, 個原理係點先得架, 我每反駁你一次都有根有據, 易經咁大本, 你想查番隨便去說卦傳度睇, 係度齋人身攻擊有春用咩啊大師

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

你用6去化巽宮個25?
不過你都唔識架啦

再解釋埋, 所謂交劍煞既意思係咩啊, 即係六白同七赤比和, 所以六白既勞損同埋七赤既毀折都會加強, 造成既效果就是好易因勞而傷, 或者愈造件事愈差既結果啊, 如果飛個三碧黎即係權威手腳毀折, 即係官非衝突斷手斷腳啊。

比和?你真係乜差都唔識啦,6同7呀,陰陽都未搞得掂啦你,庚金同辛金都係金呀,食得屎啦,呢d都唔識,仲要學人做風水

同氣即係比和, 你做乜柒, 駛唔駛洗個面先啊, 同埋六白係乾金, 七赤係兌金, 三碧係震木, 四綠係巽木, 你將佢拉落十天干度托炮? 咁一白係壬水定葵水啊大師

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

師父教得好
唔係我功勞

感謝

保重啦師兄,萬事小心
我同意樓上師兄要慎言

大家珍重深巴

希望你都係咁啦

大家睇開d放鬆d

你用6去化巽宮個25?
不過你都唔識架啦

你呢d垃圾都攞出黎柒。催財你識唔識呀?9星點玩都未知,仲講自己識玄空,on9

催乜Q野財姐, 個原理係點先得架, 我每反駁你一次都有根有據, 易經咁大本, 你想查番隨便去說卦傳度睇, 係度齋人身攻擊有春用咩啊大師

你根本唔識風水,同你講乜都是浪費我時間,廢事教精你。
本來我都理性討論,不過你串柒柒仲話我大口氣,ok我唔理你,不過你之後仲要不知收斂再串我,我都唔洗比面。

得啦得啦, 知你叻啦大師
大家
和氣生財,有益身心
感謝各位吹水
呢d入門post,有咩錯漏,大家多多包涵
一陣出個故事作比大家送飯,消消暑
大家
和氣生財,有益身心

你要習慣討論變成互片才是玄學界的常態所以自己盡量唔會就玄學理論公開發表意見
大家
和氣生財,有益身心

你要習慣討論變成互片才是玄學界的常態所以自己盡量唔會就玄學理論公開發表意見

其實,愈學就只會愈多野唔明
好似3元9運定2元8運呢個問題,由來已久。呢門野只可以靠自己眼界,胸襟同實習去引證所學係真定假
各位大師
我想問問,今年二黑入乾,可以用六錢化
咁但係2係坤,咁係咪應該會對夫妻感情有幫助
如果化左二黑佢,會否影響二人感情

如果係,有冇其他辦法,我之前諗用銅聲,不過上面有巴打話唔得

定係我搞錯哂

利申:咩都唔識,亂入
各位大師
我想問問,今年二黑入乾,可以用六錢化
咁但係2係坤,咁係咪應該會對夫妻感情有幫助
如果化左二黑佢,會否影響二人感情

如果係,有冇其他辦法,我之前諗用銅聲,不過上面有巴打話唔得

定係我搞錯哂

利申:咩都唔識,亂入

8運2黑係病,無事可以唔洗理佢 唔會因爲單一個2影響夫妻感情
無呀 响呢個post問問
睇下有無高人指點或私聯咋
其實都唔係話想揾樓主幫
想知下有無相關嘅影響
做得幾多得幾多啫

咁講啦
心態上你要明
上面咁多師兄都明
用得呢套,自然知佢威力去到邊。呢把都係兩面刃,如果搵到問題,咁即係你受緊呢套理論影響。咁如果一錯再錯呢,個後果唔係好多人會話你聽

放心 無預會真係揾
只係好奇問吓
當然無打算揾學師仔做
無呀 响呢個post問問
睇下有無高人指點或私聯咋
其實都唔係話想揾樓主幫
想知下有無相關嘅影響
做得幾多得幾多啫

上網好難指點你架啦, 一係就直接上黎睇架啦, 上網睇風水同隔空睇病一樣都係好易出事既玩法。

係呀 所以我一開始就講想睇吓有無人有興趣/有把握幫到
可以指點吓或者私聯
我對命理的見解
一命二運三風水四積陰德五讀書

點解傳統上五讀書會放最尾?古時讀書係求功名的唯一道路,讀書,即係勤力。你好勤力,考唔考到5條A 你好勤力,考唔考到心儀學校 見到心儀份工 大家心照

曾經,覺得風水係九流之術。裝塊八卦鏡?搵「鬼」信就得 「八字與命運」?舊野發生左都OK啦,姑妄聽之,參考下啦

直到我衰到貼地-家散、努力又跌返落黎,又上又跌返落黎。我見到佢,姑且叫佢tutor啦。朋友話我面色氣色差,灰既死人咁 ,咁介紹啦,話當食個飯,友情價唔貴。見完,就on99咁行左呢條路學道(道理個道)。

佢同我解釋,一命二運三風水係乜。當然,都係佢既見解,我覺得有理,一直都仲思考緊呢個問題。而自己跟住學習個master,就補埋第4點-積陰德比我

一命二運。合埋即係命運。大家明,即係人在江湖,身不由己 拆開睇呢?

一命,係命盤,八字/斗數/鐵板神數個類,就係用黎解讀命中密碼-健康/性格/能力等等。用西化少少,strength & weakness。一個好的命理師,應該會教識你strength & weakness。咁你就知有咩「刀叉」可以用。

二運,除左係命中大勢的運動/路向/運程。仲有就係你的運用,如何運用你的「刀叉」。咁,你個命底能力,就決定你刀叉有幾多/幾大把。你可唔可以有李+x做生意的頭腦/觸角/眼光/聞到機會同燶味?你可唔可以填到Y民/杰倫五月天林夕黃霑d詞?唔得。點解普遍名校人易發圍d?人地命底好過你嘛。你比人差,你的刀叉可以有幾利?

三風水,運差,屋都唔會好得去邊。因為係會互相吸引-關聯感應。咁咪負負更負,正正更正。所以,個天係唔公平,你吹咩。或者咁講,佢的公平,唔一定係我地著眼睇到的公平。咁就用風水去補下。好似補給/補好d營養咁。

tutor 咁同我講,人地揸法拉利,行高速。你揸架老爺,仲要行沙石泥路,點鬥?如果我將你搬返上去公路,你雖然仲係老爺車,再加自己勤力去修修補補,咁你係咪會好d輕鬆d,比其他在沙石地的人行得輕鬆d ?

咁咪即係改變命運囉。我聽完,覺得有道理,記到依家。

蔣大鴻寫《天元五歌》hard sell下陽宅風水時,咁樣講:
「人生最重是陽基,卻與墳瑩福力齊。」
(生人最重要係陽宅,同陰宅一樣咁夠力)

「宅氣不寧招禍咎,骨埋真穴貴難期。」
(陽宅路得就奶野,但想要真穴又無你份)

「試看田舍豐盈者,半是陽居偶合宜。」
(睇下好景個d,好多都係有好陽宅配合)

咁風水,呢度講左一半+一半。即係陽宅+陰宅。陰宅你無/唔好,就用陽宅補一補。

第四
積陰德

無好福德唔會有好穴,無好穴唔會有叻的後人。就係咁。無福德,比你搵到真穴,你都要嘔返出黎,或者有橫禍。上代訓得好唔好/有無好墳比你葬親而比到著數你,就係福德啦

所以1,2,4。其實係一個cycle。1/4係相關,咁風水,就係中間的橋樑工具。

我自己咁睇呢幾樣野(約數啦)
命30
運20
風水/時機/機會15
德行(人緣人脈)20
勤力15

呢度就係我對命理的見解,純分享。勿插
呢個post真係令人回味無窮🚬
無好福德唔會有好穴,無好穴唔會有叻的後人。就係咁。無福德,比你搵到真穴,你都要嘔返出黎,或者有橫禍。上代訓得好唔好/有無好墳比你葬親而比到著數你,就係福德啦

所以1,2,4。其實係一個cycle。1/4係相關,咁風水,就係中間的橋樑工具。

命30
運20
風水/時機/機會15
德行(人緣人脈)20
勤力15

好似聽過有遠房親戚掘爛我父系啲祖墳,打黎我屋企勒索,過左世既呀爺唔鳩睬佢
其實大部分都應該投左胎(至少我係)
個墳仲有無用

命30
運20
風水/時機/機會15
德行(人緣人脈)20
勤力15

好似聽過有遠房親戚掘爛我父系啲祖墳,打黎我屋企勒索,過左世既呀爺唔鳩睬佢
其實大部分都應該投左胎(至少我係)
個墳仲有無用

由佢落個日,就起盤去睇
直到敗為止
玄空唔考慮頭唔頭胎個問題,只考慮個穴用到幾多個運
大家
和氣生財,有益身心

其實,愈學就只會愈多野唔明
好似3元9運定2元8運呢個問題,由來已久。呢門野只可以靠自己眼界,胸襟同實習去引證所學係真定假

樓主你一星期要上幾多堂風水?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞