風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
聽聞賭場風水聽過係威尼斯條河,永利疊大紅燈

亦都聽聞陰宅風水好,條屍吸到地氣,成個墳頭會真空左,敲下塊地會郭郭聲,唔知堅定流

流既。永利大紅燈係因為佢開八白門, 紅燈係九紫火, 九紫生八白咪旺丁又旺財囉, 門口兩棵樹係三碧, 纏哂燈咪又係火, 三碧生九紫咪又威又猛囉, 查實大把地方都有風水, 只不過高明既你地唔識睇咁解

正解,最高明係要用左,化到氣,而你又唔知。唔洗下下擺塊八卦出黎比人睇

如果賭仔要入去又唔想比佢風水影響到,可以點做?
都唔一定係賭場,其實商場都有

又或者我命好可以贏好多錢,不過個場用左風水,令我贏無咁多,又係唔係咁解?

佢收水,係要佢旺場,嚴格黎講你係入去買佢d野,咁佢收客仔,係一件事。

咁,賭場運作涉及博奕、遊戲玩法,計贏面賠率。係第二件事

風水,唔好當係神術,第一文已經講左。或者再圈返實D,係玄空。

如果佢有其他野,就唔係用玄空法則去睇。係第三件事

玄空法則,係可以幫賭仔加大贏面
用太歲、財星、擇日、合八字,再配佢大局睇

明就明,唔明就唔解啦
蘇民峰個套係咪同呢門差唔多?見佢啲野講得都幾似,btw 換煮食爐真係可以換到屋企地運?

一部份
唔係換,係無衰野發生

地運唔係咁解

可能我講錯,應該係六運轉七運個種

運到時間時間就會轉
非人力可以改變

玄空係解釋天地人三樣野同時結合後的理論

即八運入屋,就八運睇,再睇佢9運交接,1運交接。如何影響原局八運數

一黎比較好的屋,係可以收到幾個元的氣,
我間收足3元,891,有60年可以住

In case, 間屋得一元可用,你8運尾先入伙。咁就得幾年,之後等GG
其實點先叫明易?易經本身上網睇好多時都只係淨返占卜果part,係咪真係有一本書係有晒上文下理而家又買得到既?
其實點先叫明易?易經本身上網睇好多時都只係淨返占卜果part,係咪真係有一本書係有晒上文下理而家又買得到既?

唔係
易占係人誤解

孔子50而學易,「無大過矣」

50而知天命,學易後佢先明白自己無大過錯。從後著書立說,註十易解易經

道可道,非常道
易以道陰陽,係解「道」的方法

有象數理氣

理,人係不明。用哲學解法,因為人係in cave, 唔會明白out cave的事。如matrix, Leo 唔知自己身處matrix 之中

咁天下之理
有數氣形

最後才成形

咁就用易
說卦以明理
用數以推理

文學文化修身咁睇,易教到你人情世故,知進退,明哲理。修身齊家。

另一部份
係用黎解玄空/奇門/陰陽等等術派

最後一部分
有人當怪力亂神,信就自己體會,唔信就無野好講的易占部分。不過呢度講玄空,易占就唔講太多
聽聞賭場風水聽過係威尼斯條河,永利疊大紅燈

亦都聽聞陰宅風水好,條屍吸到地氣,成個墳頭會真空左,敲下塊地會郭郭聲,唔知堅定流

流既。永利大紅燈係因為佢開八白門, 紅燈係九紫火, 九紫生八白咪旺丁又旺財囉, 門口兩棵樹係三碧, 纏哂燈咪又係火, 三碧生九紫咪又威又猛囉, 查實大把地方都有風水, 只不過高明既你地唔識睇咁解

正解,最高明係要用左,化到氣,而你又唔知。唔洗下下擺塊八卦出黎比人睇

如果賭仔要入去又唔想比佢風水影響到,可以點做?
都唔一定係賭場,其實商場都有

又或者我命好可以贏好多錢,不過個場用左風水,令我贏無咁多,又係唔係咁解?

佢堂堂正正咁擺咪得, 佢嬴錢就等於你輸錢架啦, 唔駛搞咁多野。同埋風水唔是法術, 佢唔會令到原本當旺既你變到梅菜咁樣, 唔駛咁緊張。
蘇民峰個套係咪同呢門差唔多?見佢啲野講得都幾似,btw 換煮食爐真係可以換到屋企地運?

咪一鳩樣係玄空, 只不過玩得叻唔叻咁解。所謂換地運你係指想指換天心, 換天心係古代就叫你唔知咩整穿個屋頂, 搬Q埋個灶咁家嗎。但係而家唔駛, 基本上如果你屋企係大裝修, 成間屋個內觀唔同左已經叫換天心。

換天心有好有唔好, 例如你間屋係子山午向, 一樣開離宮門, 係七運開六白門係過氣, 八運咪即刻變雙星到向囉, 呢個情況係好既改變。

又例如都係子山午向, 但係變成開巽宮門, 原本係7運係過氣既一白, 係八運又變番旺星。但係你偏偏裝修左, 變成8運樓, 由一白門變四綠門, 咁咪由好轉差囉。

所以講話換地運查實好籠統, 可以換得好可以換得唔好。

易經本身就冇MODEL ANSWER, 十本書有十種不同意見, 你覺得邊本睇得入眼咪買邊本
留名學野真係好有興趣聽呢d
岩岩睇返前幾板講到屋入面好多時候都係睇門路灶
廁所窗對正廁所門再對正大門係咪唔太好?
好多時間d家居特別係公屋一定會有缺角既情況出現,咁係代表d咩?

如果我問得唔係太岩既就請當睇唔到啦
好多時間d家居特別係公屋一定會有缺角既情況出現,咁係代表d咩?

個屎坑又唔是你既用事位, 所以冇影響, 但係個屎坑最緊要乾淨唔好有異味, 咁就OK。如果你話對窗有影響, 個床頭後面係窗咪會有影響。缺角咪缺角, 冇野代表。反而而家好多公屋特別Y型果堆, 大部份都唔係正卦, 而係隅卦, 呢個先至考風水師既功力。

個屎坑又唔是你既用事位, 所以冇影響, 但係個屎坑最緊要乾淨唔好有異味, 咁就OK。如果你話對窗有影響, 個床頭後面係窗咪會有影響。缺角咪缺角, 冇野代表。反而而家好多公屋特別Y型果堆, 大部份都唔係正卦, 而係隅卦, 呢個先至考風水師既功力。

感激巴打解答

推post

單獨考慮,廁所係穢物的地方,盡量乾淨就基本衛生常識。古人茅廁不在室內,無現代排廢系統先特別考慮多d。

整體去體,如果粒好野在廁所,咁你用唔用先 唔用就無啦

有d野唔好笑呀,我睇過間公屋,我話,咦跟,你個文昌係廁所喎

佢答我,係咩?不過我習慣開大時係廁所讀書,特別鍾意坐廁所讀,咁先讀到入腦

我:哦

缺角,有缺,即係有凸角。我自己睇法係係要考慮下係得/失。如果好野係缺角位,而又失左。咁就祝你好運
笑巴學po
留名學嘢
笑巴學po
留名學嘢

未請教
無咩印象

單獨考慮,廁所係穢物的地方,盡量乾淨就基本衛生常識。古人茅廁不在室內,無現代排廢系統先特別考慮多d。

佢答我,係咩?不過我習慣開大時係廁所讀書,特別鍾意坐廁所讀,咁先讀到入腦

缺角,有缺,即係有凸角。我自己睇法係係要考慮下係得/失。如果好野係缺角位,而又失左。咁就祝你好運

咁搞笑我知財位or好野係床就緊係好,如果佢財位係廁所會點?

好野係缺角位又失左就明會點,咁如果差野係缺角係咪就冇問題? 凸角其實又代表d咩?
陽宅氣息係點睇,我睇d濕鳩書話憑感覺
另外,立極同坐向個個說法都唔同
唔係好明八運八官同官星五行點樣夾埋睇

好野係缺角位又失左就明會點,咁如果差野係缺角係咪就冇問題? 凸角其實又代表d咩?

開窗抽氣咁個d,一係諗計抽個度氣入黎
缺/凸係一體兩面,我係考慮佢收唔收到
缺/凸其實都係巒頭,玄空法則離不開收山/出煞,拎好野用好地方。將衰野推晒出去
缺/凸其實都係巒頭,玄空法則離不開收山/出煞,拎好野用好地方。將衰野推晒出去

明白
Btw近2年有跟女朋友睇佢個師父睇流年
第一次睇佢幫我起卦,之後就寫左4隻字應該係天干地支個d ( 利申我唔明佢寫咩 )
就知道我屋企望到出面有個大空地
後面有d彎彎曲曲既路
當時我震驚左佢有教到我放小小野去旺返自己,不過冇請佢睇風水啦因為太貴

唔知道佢個個係咩派別呢
寫第3篇前,比小小料大家

醬油廠李喵記
有錢佬你+-
啤牌王何紅色
元朗榮記老婆餅
港大校__你鬆張

佢地個d家族都係有「真穴」,可以用我所學的理論解釋

呢套野得唔得,自己諗

Btw
巴打幾時解釋下佢地d 「真穴」 留名想聽

冇野代表, 事實上有一班風水師會話缺角會冇左果個宮位, 例如你係子午向, 冇左左上角即係冇左個巽宮, 查實咁樣講係錯, 因為咩宮位唔係取決於間屋個形狀, 而係你前後左右有冇位行, 所謂一步一星隨路轉就係咁解。
假設都係子山午向, 例如你入屋, 可以向前/左/右行, 咁咪叫離宮門。剩係可以向左/前行咁咪叫坤宮門, 剩係可以向右/前行咁咪叫巽宮門, 唔會因為間屋左上角缺角咁就冇左個巽宮家嗎, 呢個同隅卦一樣亦都係坊間好多風水師都搞唔清既慨念。

明白
Btw近2年有跟女朋友睇佢個師父睇流年
第一次睇佢幫我起卦,之後就寫左4隻字應該係天干地支個d ( 利申我唔明佢寫咩 )
就知道我屋企望到出面有個大空地
後面有d彎彎曲曲既路
當時我震驚左佢有教到我放小小野去旺返自己,不過冇請佢睇風水啦因為太貴

唔知道佢個個係咩派別呢

唔到排盤通常唔知佢用邊套
不過睇真係真係有料睇風水,通常有一兩招占卜旁身

得閒先寫出黎

冇野代表, 事實上有一班風水師會話缺角會冇左果個宮位, 例如你係子午向, 冇左左上角即係冇左個巽宮, 查實咁樣講係錯, 因為咩宮位唔係取決於間屋個形狀, 而係你前後左右有冇位行, 所謂一步一星隨路轉就係咁解。
假設都係子山午向, 例如你入屋, 可以向前/左/右行, 咁咪叫離宮門。剩係可以向左/前行咁咪叫坤宮門, 剩係可以向右/前行咁咪叫巽宮門, 唔會因為間屋左上角缺角咁就冇左個巽宮家嗎, 呢個同隅卦一樣亦都係坊間好多風水師都搞唔清既慨念。

原來係咁

原來係咁
呢個一步一星隨路轉個terms好型
唔到排盤通常唔知佢用邊套
不過睇真係真係有料睇風水,通常有一兩招占卜旁身

得閒先寫出黎

好呀等你得閒先講

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後
巽宮失缺,係用艮震為主排卦分宮,咁巽宮自然甩左。
相反,則是震艮凸角,即巽宮無缺。

又有人講,震艮凸角,係收不到氣/用不到事。我又覺得講唔通。排卦後,氣佈9宮,行得到,就係宮位。

巒頭為體,理氣為用。唔可以一口咬定缺/凸。用到用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞