風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
無知一問, 自隊半打膠先
唔知呢啲算唔算風水
求桃花
喺住嘅地方擺鮮花係咪有用

一開頭擺咗三支粉紅玫瑰喺窗邊(東)
個排即刻同鍾意嘅男仔發展好咗

換咗紫色玫瑰仔好似差啲
宜家冇擺
直情同佢冇Contact

鮮花咪九紫, 九紫為嘉慶為桃花為人緣, 三支咪三碧, 有人教你咁擺? 三碧生九紫, 咁你既愛情黎得就好直接同埋好快架啦。但係要睇番你擺果個位係咩位, 如果擺著個五黃或者二黑位咪因愛情或者因人事生病生災囉。一般而言鮮花都係擺床頭既, 或者你既用事位, 會見效快D。
可唔可以介紹下五帝同六帝錢

五帝定六帝, 查實帝係冇意思, 重點在於五定係六。
河圖數, 一六係水, 二七係火, 三八係木, 四九係金, 五十係土。
風水師用五錢, 取象五土生金, 用黎洩同樣屬土既二黑五黃。錢為七赤兌金, 係五,六,七凡60年都係當運, 即係由1944-2004都係有用, 所以坊間好多風水師唔識易經, 所謂師傅教落, 就當左五錢係洩二五既靈丹妙藥。但係一到八運, 即係由2004年開始, 七赤過氣, 再用五錢即係生旺左七赤毀折之象, 只要流年流月三碧一到, 三七置至災禍立見。
而家係下元八運, 可以用八九一, 六錢就係取金水之象, 兌金生一白, 咁就可以化二黑五黃為一白, 呢個就係六錢既玩法。

所以只要你出去見到D叫你用五錢或者一定要用XX通寶先有用既風水師, 百分之一千係神棍, 唔駛審可以慳番一萬幾千。

宜家下元八運,冇得用五帝錢化二黑五黃,咁五帝錢仲可以有咩其他作用?

唔是咁解。錢係兌金, 即係七赤, 二黑五黃係土, 錢本身就係用黎洩二黑五黃, 七運既時侯當運顯現既咪優點, 咪開心, 正財, 頭腦靈活囉。 但係七運已經過左, 而家是八運. 八運能用既只有八白九紫一白, 金不能單獨用, 只能夠用金水, 目的係要水, 金只係作為通關之用, 所以咪要擺六錢囉。BTW, 你冇搵人睇過, 擺六錢冇意思, 因為風水唔係剩係睇流年, 仲有底盤同埋流月三盤合一, 吉兇先會出現。

河圖數, 一六係水, 二七係火, 三八係木, 四九係金, 五十係土。
風水師用五錢, 取象五土生金, 用黎洩同樣屬土既二黑五黃。錢為七赤兌金, 係五,六,七凡60年都係當運, 即係由1944-2004都係有用, 所以坊間好多風水師唔識易經, 所謂師傅教落, 就當左五錢係洩二五既靈丹妙藥。但係一到八運, 即係由2004年開始, 七赤過氣, 再用五錢即係生旺左七赤毀折之象, 只要流年流月三碧一到, 三七置至災禍立見。
而家係下元八運, 可以用八九一, 六錢就係取金水之象, 兌金生一白, 咁就可以化二黑五黃為一白, 呢個就係六錢既玩法。

所以只要你出去見到D叫你用五錢或者一定要用XX通寶先有用既風水師, 百分之一千係神棍, 唔駛審可以慳番一萬幾千。

咁銅鈴有冇用?
六錢就咁擺係度定要掛起?

冇, 銅鈴/風鈴/鈴鐺/葫蘆呢D全部都係七運時期既產物, 由1944-2003都可以用, 但係八運之後所有金既都過哂氣, 當然佢仍然可以洩二黑五黃, 但係會由五黃變七赤, 即係醫好都有副作用, 制唔制得過就隨你喜歡。
我住個度應該仲係七運樓
咁我係咪仲可以用金聲?

唔是咁解, 七運樓八樓運, 呢個係決定D星點飛, 例如同樣係子山午, 同樣係離宮門, 七運既時侯咪開六白門, 去到八運咪所謂雙星到向囉. 同你用咩係冇關係。 由2004-2023八運時期, 無論你係六運樓七運樓八運樓, 能用既都只能八九一, 呢個係一定既。
我係奇門風水睇到一個方法係放桃花/水仙係自己天桃位
但個位而家係二黑,咁係咪今年都唔可以用呢個方法?

水仙一般唔當九紫, 因為佢唔是長期開花, 一般當四綠架咋, 如果放係二黑位, 唔計你底盤係咩, 咪成日諗埋哂D咸濕野, 或者容易感染傳染病, 身體虛弱左囉。
我住個度應該仲係七運樓
咁我係咪仲可以用金聲?

咁啦
上面理論我buy,好buy
6錢係玄空法則
坊間,我未見過有人「肯去解」5錢
所以,上面列出九魚/6錢都係岩
但用聲我自己試左好耐都無事(我日日用

真係怕金聲,穩陣用6錢係無問題

放房門頂?

搵人睇左先啦, 流年同底盤要雙盤一齊睇, 齋睇流年冇意思, 例如你個底盤咁岩果個係八白, 陣間你擺六錢洩Q埋你個八白仲搵笨。
我住個度應該仲係七運樓
咁我係咪仲可以用金聲?

咁啦
6錢係玄空法則

放房門頂?

搵人睇左先啦, 流年同底盤要雙盤一齊睇, 齋睇流年冇意思, 例如你個底盤咁岩果個係八白, 陣間你擺六錢洩Q埋你個八白仲搵笨。

咁佢應該唔怕擺
原局有8白唔會病到七彩

Btw, 流年呢個問題
用玄空都知唔會單用流年,不過坊間每年都教點用流年。咁咪用囉,明白吉有吉應,凶有凶應。咁就得
我住個度應該仲係七運樓
咁我係咪仲可以用金聲?

咁啦
6錢係玄空法則

放房門頂?

感謝兩位大師

我學徒
我住個度應該仲係七運樓
咁我係咪仲可以用金聲?

咁啦
6錢係玄空法則

放房門頂?

咁佢應該唔怕擺
原局有8白唔會病到七彩

Btw, 流年呢個問題
用玄空都知唔會單用流年,不過坊間每年都教點用流年。咁咪用囉,明白吉有吉應,凶有凶應。咁就得

病呢個問題其實好複雜, 門/灶/床頭/用事位都會有影響, BTW上網問風水始終風險大, 你喜歡咪擺。
下一篇寫下我對玄空的睇法
心得、特點、盲點
一d常見爭論等等
心得、特點、盲點
一d常見爭論等等

期待下篇
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門
可以睇白鶴鳴本沈氏玄空學,大路上了解下係ok

見分上中下三冊 , 是否可以先買上冊睇 ?
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門

其實詳情係咁
沈氏原裝係得兩冊,入面有一本章仲山「宅斷」做案例

有一套台灣「線裝書」影印本,同原裝一樣上下兩冊。係原始版本。欠缺標點,現代人比較難睇

另外有本,趙子澤編,成本字典咁樣,好似大約180$

佢同白氏個本,都執過沈氏的排版,由基礎帶入深去睇沈空。

所以,如果買台灣書,睇左幾節就講父母三般卦/七星打劫。又無圖說,可能會想燒左本書。

咁至於買白氏/定另一本,隨你。價錢上說大本個本抵d

白氏就另外加左d玄空書/玄空祕旨,玄機賦等等落去,編成三書。

睇你點揀
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門

其實詳情係咁

有一套台灣「線裝書」影印本,同原裝一樣上下兩冊。係原始版本。欠缺標點,現代人比較難睇

所以,如果買台灣書,睇左幾節就講父母三般卦/七星打劫。又無圖說,可能會想燒左本書。

白氏就另外加左d玄空書/玄空祕旨,玄機賦等等落去,編成三書。

睇你點揀

咁睇好似白氏啱我啲
旺角星易好似做緊 $240一套三本
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門

其實詳情係咁

睇你點揀

咁睇好似白氏啱我啲

鼎大,應該都係8折
100-》$80
如果咁睇,單買第一策白氏試味都ok
心得、特點、盲點
一d常見爭論等等

宜家下元八運,冇得用五帝錢化二黑五黃,咁五帝錢仲可以有咩其他作用?

唔是咁解。錢係兌金, 即係七赤, 二黑五黃係土, 錢本身就係用黎洩二黑五黃, 七運既時侯當運顯現既咪優點, 咪開心, 正財, 頭腦靈活囉。 但係七運已經過左, 而家是八運. 八運能用既只有八白九紫一白, 金不能單獨用, 只能夠用金水, 目的係要水, 金只係作為通關之用, 所以咪要擺六錢囉。BTW, 你冇搵人睇過, 擺六錢冇意思, 因為風水唔係剩係睇流年, 仲有底盤同埋流月三盤合一, 吉兇先會出現。

感謝詳細回應

我仲想問多少少

“三七置至災禍立見。”姐係點? 三係木,已經克二黑五黃土,咁用五帝係七赤點解會出大問題嘅?
(唔太明個五行生克應該點睇)

另外,我想問每一運20年係點知?同埋一開始研究果個人係點知佢當時係咩元咩運同個元運到幾時?係咪好似時節咁有特徵睇(eg太陽,北斗)?

感謝詳細回應

我仲想問多少少

“三七置至災禍立見。”姐係點? 三係木,已經克二黑五黃土,咁用五帝係七赤點解會出大問題嘅?
(唔太明個五行生克應該點睇)

另外,我想問每一運20年係點知?同埋一開始研究果個人係點知佢當時係咩元咩運同個元運到幾時?係咪好似時節咁有特徵睇(eg太陽,北斗)?

3木7金
金剋木

「三遇七臨生病, 那知病癒遭官
七逢三到生財,豈識財多被盜。」

主賊/搶/鬥/官非之類

元運20年係一陽一陰,先陽後陰10+10=20

點樣黎唔記得左
等上面師兄補充

我d功課

我d功課

有咩感想/分享
有d野想寫左先,等大家有d background/概念。易睇d,容易了解d

費事太長,拆兩篇
第一篇先

有d野想要認真認真認真講清楚少少,好緊要所以講3次

有人唔信,有人質疑。OK的,我日日都質疑同試驗玄空。

我唔係傳教,唔係講只有一神、天堂先係唯一咁迫你信。信,覺得有用,就記住佢,假以時日真係真係咁唔好彩,touch wood有事發生/而科學解釋唔到/幫唔到手既,就諗諗佢。決定權在你手,唔係我手

祖師爺楊公,點解叫救貧仙師,講就話「巽水一勺能救貧」此城門技法。最核心都係,幫到人。同理,明朝胡何野雲何以叫「蝨乸仙」,都係用玄空技法救人幫人。玄空唔係仙術(可能有其他更勁,我唔識 ),做到就做,心態上我覺得無錯,祖師爺想盡辦法要傳呢套野,我相信呢個都係一大原因

咁唔信既
鍾意就當故事睇,唔鍾意就負評,唔會強迫你。

心態上我自己都理解,我都經歷過。正如,同我講耶蘇,唔好玩我啦。身邊信耶既經歷出生入死仲要謝主隆恩
信玄空起碼做到野改善,有一線生機。咁即係點,即係上帝耶蘇唔要我囉 唔係點學玄空呀

用返現實少少例子,大麻醫到cancer,Aids有case可以自己好返。科學prove 唔prove到?起碼暫時仲未,真唔真?又真喎,咁我都唔可以話科學係假野呢?

所以呢,唔信就當故事睇,唔洗推post搞其他野 由衷感謝

我對玄空的心態係,唔好講咁多,只睇結果,做到就得,我洗乜理科學解唔解到。大把野科學都解唔到啦

====
第2篇係
我對命理的見解,以及,何以一個曾經的科學撚會學玄空
以及,我對
「一命、二運三風水、四積德、五讀書」的看法

下回再寫
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門

其實詳情係咁

睇你點揀

咁睇好似白氏啱我啲

鼎大,應該都係8折
100-》$80

亂入
想問下巴打鼎大d 書係唔係本全部埋單先打8折
上去去本本原價 又冇掛牌 以為佢冇折

唔該
玄空想入門有冇書推介?

只可以簡單一望入門

其實詳情係咁

睇你點揀

咁睇好似白氏啱我啲

鼎大,應該都係8折
100-》$80

亂入
想問下巴打鼎大d 書係唔係本全部埋單先打8折
上去去本本原價 又冇掛牌 以為佢冇折

唔該

我買咁多次都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞