風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
先小人後居子,唔好問我你間屋好唔好,邊度好唔好 我有興趣就答一兩句
主因係,我未夠料

如果係要救命有奇難雜症,睇完醫生/社工/精神科,XYZ都搞唔掂的。可以一睇,呢d case都好難得,係學習過程,係案例。去引證我所學的係真,唔係無紀錄的9吹。

不過前提係-「救命」。唔好當免費街症 。想發財個d免問,出面你比下錢大把人幫你,唔明小財唔出大財唔入呢個道理,我就真係幫你唔到

in case我幫完你,你覺得係work,唔該你
1-自己去捐返一百幾十,再post 單
耶教機構唔要
首選無國界醫生/宣明會個d唔係呃飲呃食的機構

2-去寺廟(比較靈個d)祈個福添下香油,你覺得順口就講多句話我介紹,幫我祈個福

3-唔做就天打雷劈

風水唔係神術,搵到有問題唔一定幫到,我都係凡人。明白呢兩樣野先好睇落去。

科學家唔該出返去,你要100%用科學/分子學/力學/能量學去質問,sor9答你唔到。如果你「能夠」用中醫理論去理解,我可以講係有共通點,有參考價值。

呢個場主要係分享下咩係風水(堪輿),唔好再搞出一D,知就「笑9死,唔知就嚇撚死」的故仔出黎。

主要想介紹下
咩叫風水
風水的limitation
分咩門派/點黎
坊間運作

戴定頭盔,我都係人,唔好當我係神。我知就答,唔知就唔知,唔識就答唔識。未見過就過未見過。重點會擺係上面幾點,唔會特別讚/彈咩人,除左已香

好多野,我唔會寫晒/寫咁白,想學野未必岩你心水。我唔想搞出d咩「阻人搵食」、「打爛人飯碗」、「唱衰某d人」、「過份泄露天機(雖然我自己都唔係好知)」

其他野,唔好期望太多

我盡可能會引經據典,「減少9up」、「迷信」呢個問題。自己記性差,查書要d時間
有興趣我就keep住寫下,無我就自己close file

第一篇會係,咩叫風水(堪輿)
要d時間寫
期待樓主講多啲依方面嘅嘢 留名留名
風水嚴格來講係叫「堪輿」,堪者天也輿者地也,即「陰陽」。
萬物皆負陰抱陽,一體兩面,風水就係講呢樣野,叫風水其實係將成件事downgrade左
不過大路叫開,咁就繼續

穴要藏風聚氣。氣止聚於水前,風水兩隻字,好大機會咁樣黎。

上面講左陰陽兩字,水自天降,地自炎上,水交地而地交天,陰陽混合而化穴。即水火既濟,方能化生,成為「太極」。屋有屋太極,墳/穴都有太極。要成太極,方能「用事」

風水係相術之一
相面相手相地,風水為相地

古人重孝,尋地葬親。追求先人安穩。整下整下,發覺原來搵到好野,自己都有好處。風水就有機會發展。

葬要乘生氣,何謂生氣,簡單講即係好野。
一要合龍,二要合時。再要有齊玄武朱雀青龍白虎作守護,令「藏風聚氣」/守護穴場局出現。所以風水唔係合埋眼索下陣風,拎個濕度計望下水份夠唔夠。如果只講風+水,就過份簡單,捉錯用神。

下篇寫下門派,分類。中間會由古藉中「暗示到」咩叫「偽術」,有咩「名人」用緊,大家心照
期待樓主講多啲依方面嘅嘢 留名留名

感謝支持
補返上面少少

穴要藏風聚氣。氣止聚於水前,風水兩隻字,好大機會咁樣黎。

氣乘風則散,界水則止。
有水,氣先會聚,咁先「拎到」野
所以真的穴場,風係唔會大,但你會感受到空氣流動,涼涼爽爽咁。
一向都想知風水個concept係咩

留名學嘢
劉明
寫第3篇前,比小小料大家

醬油廠李喵記
有錢佬你+-
啤牌王何紅色
元朗榮記老婆餅
港大校__你鬆張

佢地個d家族都係有「真穴」,可以用我所學的理論解釋

呢套野得唔得,自己諗
劉明
你終於肯開POST
你終於肯開POST

講呢d
留名學野
你係邊派?
留名學野
你係邊派?

玄空

未請教
留名
留名學野
你係邊派?

玄空

未請教

想入門但未諗好邊派,都係睇緊雜書先
留名學野
你係邊派?

玄空

未請教

想入門但未諗好邊派,都係睇緊雜書先

Icic
大家交流下
東密有星宿學算唔算
我學個派,正名叫玄空,全名叫「玄空大卦」不過依家出面只會叫玄空飛星/九宮飛星,叫到錯晒 原因真係呢...一陣你就名

常見的有
道家/奇門等風水
因為涉及法術個面,係玄空不會觸及的地方,所以我所知都唔多。
當然仲有其他法術風水,唔識。
我雖然見識過幾下法術風水,係work的,但詳情真係唔識。始終玄空講求自然,無其他咁多「花神」,呢個都可以話係玄空的盲點

三合派-
係90年代,玄空興起後,已經慢慢消失。其實玄空由清末民初,沈竹礽公以「「「二千兩白銀」」」 同玄空後人買書,抄左一晚,再用N年時間玩reverse engineering 後,開班廣宏玄空,玄空先有機由「自私食」,流傳到出黎。(佢都真係傻,果個年代二千兩係幾多,我都真係唔識計)

沈公學三合起家,後來先知三合的謬處在,不分元運。欠缺左時間呢個因素去推動,風水就一成不變,錯晒。

玄空大卦-
由張心言所創。詳情點玩我就留意,不過呢...開場都寫左,玄空正名叫玄空大卦,咁呢個張派玄空大卦又係乜???

玄空有言:「天心正運,玄空大卦」
即將三元九運,用在天心,化出八方子息卦,是為三般卦。此乃「玄空大卦」。咁個名無啦啦都比人拎左,玄空叫下叫下就變左飛星派/九宮派/玄空飛星/九宮飛星 真係so9sad

張氏的....好多其實都好似,就留比其他人研究

八宅-
常聽到甚麼東四命,西四命/游年卦是也(好叉多出名的人都仲用緊 )。再分落去就有乜野天醫、生氣、延年、五鬼,聽到人哇哇哇個d

佢最犀利唔係個名有幾威有幾嚇人,係一路有玄空古藉記藉,由唐朝屌到依家 都仲流傳緊 死唔斷氣呢下先好野

《天元五歌》-清,蔣大鴻
蔣公都算屌得勁,抽幾句睇下

八宅因門坐向空,一元衰旺定真蹤。
(唔識分真坐向,一個元運見真章)

天醫福德莫安排,豈是周公真八宅?

無極大士傳流的,誰見游年獲福澤
(用游年的人幾時吉?)
逢興鬼絕更昌隆,遇替生延皆困迫
(五鬼之地點解仲晶隆?生氣延年之地反而凶?)

宋朝國師-吳景鸞
於宋開國時,向太祖呈左兩份「表」,解釋咩叫玄空
《吳景鸞天機書表》
「玄宗訪其陰陽之說,賜之以爵...以玉函金櫃藏之...永為國寶。又患民間有明其術者,於是內供奉一行禪師為撰函經,以亂其真...至於變卦之法,悉皆倒裝生旺,反用休囚。」

寫到呢到,即係話八宅,是玄空相反的偽經

在唐末,大內圖書總管楊筠松,得玄空之祕,在黃巢攻入皇宮前,帶書逃走,成為一代風水名師,亦為公認的風水祖師爺。

楊公所寫的《青囊序》
「蓋因一行擾外國,遂把五行顛倒編;以訛傳訛竟不明,所以禍福為胡亂」

八宅有幾得,心照

下一篇講下咩叫玄空,歷史流傳等。仲有玄空的立論與運作。順帶一提,常見的中州派風水,都係玄空之一,下回分解
開個統一 post 啦你地,
學術台已經有好多玄學 post......

咁有咩問題 你咪繼續開台囉

既然你咁問,我都唔怕得罪。
第一,我唔認為玄學係屬於學術,
因為宗教思想都仲有得爭辯,
但玄學真係信則有,不信則無。

第二,見到越來越多玄學 post,
甚至已經有人係學術台睇掌。
你地認為玄學係學術唔緊要,
咪開個大 post 自己討論囉。

何必將學術台變成玄學台?

學唔學術,我就覺得你都好偏見
我寫乜你又有無睇
人地搵食就人地的事,睇唔過眼咪過去囉

睇比率我又真係唔覺得,個system由出post去推post
Post會流轉有上有落。好正常,你眼見就=多未免小題大造

無意上針對其他人
用你個logic,戒J, 女人有J又學唔學術
但你又走入黎, 唔係bias? 咁多偏執點做學術
仲有
你認真時我都好撚認真
學術準則係咩?
至少有紀錄有討論有研究

咁我所寫,我可以引經據典,有晒紀錄
Very serious

唔擺學術台擺去娛樂台,ABCD行入黎問下呢度好唔好,我又9吹答下嘴黎娛樂大眾

如果係咁,就真係玄學
Sor9
我唔係要呢套
呢套野係古學術,有晒紀錄,當然,你都可以覺得中國野係9吹,外國野先係大道至聖。

易,可以為學
可以為用

中醫,玄空,就係易以致用
唔係只存在於易的哲學層面

既然你咁問,我都唔怕得罪。
第一,我唔認為玄學係屬於學術,
因為宗教思想都仲有得爭辯,
但玄學真係信則有,不信則無。

第二,見到越來越多玄學 post,
甚至已經有人係學術台睇掌。
你地認為玄學係學術唔緊要,
咪開個大 post 自己討論囉。

何必將學術台變成玄學台?

宗教思想可以點爭辯, 你叫天主教同伊斯蘭教討論下邊個教義正確, 定係叫佛教同埋印度教討論邊個先係正宗? 反而玄學係咪學術就可以討論下啦, 而唔係好似你咁一句話唔信就下斷語, 所以係學術台入面, 閣下一無知識, 二無邏輯, 不如可以反躬自省, 然後先黎發表偉論?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞