風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
開個統一 post 啦你地,
學術台已經有好多玄學 post......

咁有咩問題 你咪繼續開台囉

既然你咁問,我都唔怕得罪。
第一,我唔認為玄學係屬於學術,
因為宗教思想都仲有得爭辯,
但玄學真係信則有,不信則無。

第二,見到越來越多玄學 post,
甚至已經有人係學術台睇掌。
你地認為玄學係學術唔緊要,
咪開個大 post 自己討論囉。

何必將學術台變成玄學台?

宗教思想可以點爭辯, 你叫天主教同伊斯蘭教討論下邊個教義正確, 定係叫佛教同埋印度教討論邊個先係正宗? 反而玄學係咪學術就可以討論下啦, 而唔係好似你咁一句話唔信就下斷語, 所以係學術台入面, 閣下一無知識, 二無邏輯, 不如可以反躬自省, 然後先黎發表偉論?

我唔知佢點寫哲學

原則上佢寫孔孟荀墨
康德、尼采
開夠每人一篇我都無咩理由去挑機

不過佢依家咁講一講
我開始懷疑佢點樣睇哲學的形而上學
有色之見,講多無謂
跳唔出incave個科學物質框框,好難講哲學

BTW
黎緊會試下寫下小小人物,睇下以前玄空家的牛脾氣,有人可以安邦定國。又有人意興闌珊,隱居江湖,以玄空助人。
不過真係小小難度,大家當故事咁睇,有d真係好難搵到蚊料

比較出名多人識
黃石公
漢初張良

唐丘延瀚
唐楊筠松(楊救貧、救貧仙師)

宋國師吳景鸞

元末明初
陳友諒軍師張定邊(後浪跡天涯,化名何野雲,即潮州蚤那仙)
朱元璋軍師劉百溫

清初蔣大鴻
章仲山
近代有:
沈氏父子
金馬侖寺開廟大師尤惜陰(演本法師)
王亭之

主要想講出,古人的君子小心,免得小人度其之腹。同埋古人如何看待風水呢個「自私食」的東西,點樣希望將玄空用落家國,造福百姓
講快啲,好心急
有色之見,講多無謂

BTW
黎緊會試下寫下小小人物,睇下以前玄空家的牛脾氣,有人可以安邦定國。又有人意興闌珊,隱居江湖,以玄空助人。

比較出名多人識
黃石公
漢初張良

唐丘延瀚

宋國師吳景鸞

元末明初
朱元璋軍師劉百溫

清初蔣大鴻
章仲山
近代有:
沈氏父子
王亭之

主要想講出,古人的君子小心,免得小人度其之腹。同埋古人如何看待風水呢個「自私食」的東西,點樣希望將玄空用落家國,造福百姓

第一,孔孟老莊墨子都少談鬼神,
第二,易學唔係唔重要,
張載、王夫之都有非常好哲學解讀,
最重要唔係占卜星相,而係求道,
怪力亂神係迷亂而不自知。

第三,小人大家咁話啦。
每個民族都總有民智未開的人。
哲學同你都無咩緣分,
靠你地玄學家用風水救香港啦

起碼我仲會尊重你唔會去你個場搞搞震

新手都可以問功課,但心靈雞湯、超自然唔好係度問。

好行唔送
hi
巴打點睇奇門有招叫擇日出行(出行訣)
自稱係風水黎,只係將個scale 放大唔局限係自己屋企
大約係係某宮行到某宮
講快啲,好心急

要查書查歷史架
穿鑿附會就無意思啦
hi
大約係係某宮行到某宮

本身想之後在「盲點」個度先寫,不過你問到就提少少

呢個係奇門用法,奇門用占卜的原理去尋吉收氣
玄空個盲點就係呢d

上面都提過,玄空係講求自然,甚少提及鬼神法術
偶有紀載話「見鬼」,通常都當係眼花咁,用水星去通腦補一補。或者用金去化土星。而唔係咩大搞寫符唸咒

玄空理論源自鴻範五行,由天一生水,成就河圖洛書等能量運用而出,即玄空個底係中國陰陽易學,中間以能量走勢/64卦去斷事。

所以玄空一般,見效慢(相對/非絕對),因為玄空講元運,要合時先有般反應。一個元20年,以前d人造葬,要發出黎真係可以等十幾廿年 就算合運-當代即發,都唔係呢頭做,呢頭有「咁神奇」

如果將玄空同法術個面比較,「講出黎」的時間性係有明顯分別。因為玄空係講「吉星有氣小成大」,唔係即刻個種「咁神」。但你就可以,用一間屋的好位,去慢慢改變。

所以玄空最常做,係改門(現代高樓大廈改唔到),一係就塞住死位唔用,吉位做床做梳化
有色之見,講多無謂

BTW

比較出名多人識
黃石公
漢初張良

唐丘延瀚

宋國師吳景鸞

元末明初
朱元璋軍師劉百溫

清初蔣大鴻
章仲山
近代有:
沈氏父子
王亭之

第二,易學唔係唔重要,

第三,小人大家咁話啦。
哲學同你都無咩緣分,

好行唔送

心靈雞湯、超自然既唔屬於哲學,
亦唔屬於學術,自然唔應該討論啦。
周易不過係上古之人的生活方式,
巫術都可以美其名為學術,天下奇聞!

得啦,返去你個場啦
仲有,我無提過鬼神巫術,唔好意氣用事咁低智
奇門或者六壬自學點入手

求大師指點

唔識
非大師
呢度係講玄空,你問個d都係玄空盲點
請另尋高人
有色之見,講多無謂

BTW

比較出名多人識
黃石公
漢初張良

唐丘延瀚

宋國師吳景鸞

元末明初
朱元璋軍師劉百溫

清初蔣大鴻
章仲山
近代有:
沈氏父子
王亭之

第二,易學唔係唔重要,

第三,小人大家咁話啦。
哲學同你都無咩緣分,

好行唔送

得啦,返去你個場啦

其實你唔洗入黎幫我踩旺個場
我諗住寫完就收工
手機響鈴來……
有色之見,講多無謂

BTW

比較出名多人識
黃石公
漢初張良

唐丘延瀚

宋國師吳景鸞

元末明初
朱元璋軍師劉百溫

清初蔣大鴻
章仲山
近代有:
沈氏父子
王亭之

第二,易學唔係唔重要,

第三,小人大家咁話啦。
哲學同你都無咩緣分,

好行唔送

得啦,返去你個場啦

自己讀下近一百年的考古啦,
周易即係上古巫術,唔做功課仲話自己科學

孔子五十而學易
而後著十易以明理

講真,你真係唔洗係度踩旺個場
hi
大約係係某宮行到某宮

玄空個盲點就係呢d

偶有紀載話「見鬼」,通常都當係眼花咁,用水星去通腦補一補。或者用金去化土星。而唔係咩大搞寫符唸咒

玄空理論源自鴻範五行,由天一生水,成就河圖洛書等能量運用而出,即玄空個底係中國陰陽易學,中間以能量走勢/64卦去斷事。

所以玄空一般,見效慢(相對/非絕對),因為玄空講元運,要合時先有般反應。一個元20年,以前d人造葬,要發出黎真係可以等十幾廿年 就算合運-當代即發,都唔係呢頭做,呢頭有「咁神奇」

如果將玄空同法術個面比較,「講出黎」的時間性係有明顯分別。因為玄空係講「吉星有氣小成大」,唔係即刻個種「咁神」。但你就可以,用一間屋的好位,去慢慢改變。

所以玄空最常做,係改門(現代高樓大廈改唔到),一係就塞住死位唔用,吉位做床做梳化

姐係玄空唔係納氣?
奇門個套納氣其實依家都好少人識
想拜師都搵唔到
前面見你係奇到個part提過見過法術風水
可唔可以講解下
法奇門據說失傳已久
當然我見過用殘體字寫既符
笑下就算
hi
大約係係某宮行到某宮

玄空個盲點就係呢d

姐係玄空唔係納氣?
想拜師都搵唔到

係納氣
但以我理解就唔係呢種氣

玄空係講旺氣/葬乘生氣
即8運就用8氣,講要見8水8城門行8門訓8床
唔會用4氣去破8

如果你想搵,我只可以講到,試下搵奇門法術個面,通常都係道士多。但我就唔知係邊
hi
大約係係某宮行到某宮

玄空個盲點就係呢d

姐係玄空唔係納氣?
想拜師都搵唔到

係納氣
但以我理解就唔係呢種氣

玄空係講旺氣/葬乘生氣
唔會用4氣去破8

如果你想搵,我只可以講到,試下搵奇門法術個面,通常都係道士多。但我就唔知係邊

巴打係咪中出無痕d 師兄弟?
前面見你係奇到個part提過見過法術風水
可唔可以講解下
法奇門據說失傳已久
當然我見過用殘體字寫既符
笑下就算

玄空睇山,都會用到呼形喝象
即係話佢似獅子/老虎
但就一定一定唔會講「有隻獅子幫你守門,夠惡夠硬無小偷」呢種
所以玄空基本上唔會月咩大象吸水/青龍吸水/獅子鎮宅的玩意

咁個故仔係,詳情唔寫太多,我見到另一個師父(佢用得比較雜,玄空+其他)就偏偏用獅子鎮震鎮門口,根住事主家人反應話情況係改善左。咁我就問佢點解,佢話會師父係道家派(識寫符個d),佢講過可以咁用,咁就試下,就係咁
hi
大約係係某宮行到某宮

玄空個盲點就係呢d

姐係玄空唔係納氣?
想拜師都搵唔到

係納氣
但以我理解就唔係呢種氣

玄空係講旺氣/葬乘生氣
唔會用4氣去破8

巴打係咪中出無痕d 師兄弟?

唔識佢
我志在吹下水,揭下面紗,等世人唔好過份迷信,見到起幾舊野又話吸血又話靠害孫中山又話成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞