風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike

單獨考慮,廁所係穢物的地方,盡量乾淨就基本衛生常識。古人茅廁不在室內,無現代排廢系統先特別考慮多d。

整體去體,如果粒好野在廁所,咁你用唔用先 唔用就無啦

有d野唔好笑呀,我睇過間公屋,我話,咦跟,你個文昌係廁所喎

佢答我,係咩?不過我習慣開大時係廁所讀書,特別鍾意坐廁所讀,咁先讀到入腦

我:哦

缺角,有缺,即係有凸角。我自己睇法係係要考慮下係得/失。如果好野係缺角位,而又失左。咁就祝你好運

咁搞笑我知財位or好野係床就緊係好,如果佢財位係廁所會點?

好野係缺角位又失左就明會點,咁如果差野係缺角係咪就冇問題? 凸角其實又代表d咩?

冇野代表, 事實上有一班風水師會話缺角會冇左果個宮位, 例如你係子午向, 冇左左上角即係冇左個巽宮, 查實咁樣講係錯, 因為咩宮位唔係取決於間屋個形狀, 而係你前後左右有冇位行, 所謂一步一星隨路轉就係咁解。
假設都係子山午向, 例如你入屋, 可以向前/左/右行, 咁咪叫離宮門。剩係可以向左/前行咁咪叫坤宮門, 剩係可以向右/前行咁咪叫巽宮門, 唔會因為間屋左上角缺角咁就冇左個巽宮家嗎, 呢個同隅卦一樣亦都係坊間好多風水師都搞唔清既慨念。

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後
巽宮失缺,係用艮震為主排卦分宮,咁巽宮自然甩左。
相反,則是震艮凸角,即巽宮無缺。

又有人講,震艮凸角,係收不到氣/用不到事。我又覺得講唔通。排卦後,氣佈9宮,行得到,就係宮位。

巒頭為體,理氣為用。唔可以一口咬定缺/凸。用到用唔到

唔明你講咩, 有例子就介紹番啦, 又咁講如果缺角即係冇左個宮位, 咁就發達啦, 起屋果時度明座向專登缺左二黑五黃飛黎果個宮位咪得, 但係邊有咁著數, 所以呢派一聽就知呃飯食
大家介唔介意用我屋企做例子
因為我有個朋友識呢d
我前排畫左個floor plan俾佢望
之後問我幾時入住我先知自己呢個係8運樓
不過遲d咁岩有d野佢會上黎幫手就幫我睇埋
好感激佢幫左我好多所以都會用佢個套

如果ok既我先upload俾大家討論
唔ok既就免了繼續睇post學野
大家介唔介意用我屋企做例子
因為我有個朋友識呢d
我前排畫左個floor plan俾佢望
之後問我幾時入住我先知自己呢個係8運樓
不過遲d咁岩有d野佢會上黎幫手就幫我睇埋
好感激佢幫左我好多所以都會用佢個套

如果ok既我先upload俾大家討論
唔ok既就免了繼續睇post學野

你都搵左人睇就信人地果套啦, 如果你想POST上黎真心有風險, 一黎我唔知你座向度得岩唔岩, 二黎唔知你宅法, 唔知你用事位, 如果你有心理準備又唔怕麻煩你咪擺上黎俾大家玩下囉

單獨考慮,廁所係穢物的地方,盡量乾淨就基本衛生常識。古人茅廁不在室內,無現代排廢系統先特別考慮多d。

佢答我,係咩?不過我習慣開大時係廁所讀書,特別鍾意坐廁所讀,咁先讀到入腦

缺角,有缺,即係有凸角。我自己睇法係係要考慮下係得/失。如果好野係缺角位,而又失左。咁就祝你好運

好野係缺角位又失左就明會點,咁如果差野係缺角係咪就冇問題? 凸角其實又代表d咩?

冇野代表, 事實上有一班風水師會話缺角會冇左果個宮位, 例如你係子午向, 冇左左上角即係冇左個巽宮, 查實咁樣講係錯, 因為咩宮位唔係取決於間屋個形狀, 而係你前後左右有冇位行, 所謂一步一星隨路轉就係咁解。
假設都係子山午向, 例如你入屋, 可以向前/左/右行, 咁咪叫離宮門。剩係可以向左/前行咁咪叫坤宮門, 剩係可以向右/前行咁咪叫巽宮門, 唔會因為間屋左上角缺角咁就冇左個巽宮家嗎, 呢個同隅卦一樣亦都係坊間好多風水師都搞唔清既慨念。

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後

又有人講,震艮凸角,係收不到氣/用不到事。我又覺得講唔通。排卦後,氣佈9宮,行得到,就係宮位。

唔明你講咩, 有例子就介紹番啦, 又咁講如果缺角即係冇左個宮位, 咁就發達啦, 起屋果時度明座向專登缺左二黑五黃飛黎果個宮位咪得, 但係邊有咁著數, 所以呢派一聽就知呃飯食

出圖
睇左A室先
上至下左至右
洛書宮位,492

用廳拉條線出去分宮
4/9位已經明顯缺失

用睡房拉線巽宮缺失,但都可用
但8位就凸角

即係點樣去佈宮位的星,就拗到傻
你都搵左人睇就信人地果套啦, 如果你想POST上黎真心有風險, 一黎我唔知你座向度得岩唔岩, 二黎唔知你宅法, 唔知你用事位, 如果你有心理準備又唔怕麻煩你咪擺上黎俾大家玩下囉

係有小小驚的不過我一定會用佢個套因為佢叫我要整門我就二話不說就叫師傅上黎整
不過又想睇下唔同派別睇會有d咩分別
同大家有圖好傾d
我又想學野

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後

出圖
睇左A室先
上至下左至右
洛書宮位,492

用廳拉條線出去分宮
4/9位已經明顯缺失

但8位就凸角

講緊A房定B房, 咩座向, 同埋家俬點擺

係有小小驚的不過我一定會用佢個套因為佢叫我要整門我就二話不說就叫師傅上黎整
不過又想睇下唔同派別睇會有d咩分別
同大家有圖好傾d
我又想學野

有冇座向?冇座向咩都係假, 你叫你個FD度左先, 我再根據你個盤望下啦, 雖然都畫得有點樣衰

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後

出圖
睇左A室先
上至下左至右
洛書宮位,492

用廳拉條線出去分宮
4/9位已經明顯缺失

但8位就凸角

呀我終於明你講咩, 話說唔是咁分宮, 例如A房, 係甲山庚, 佢咪開兌宮門, 主人房咪開乾宮門, 佢既房全部四方都係飛到星, 所以唔存在缺角既問題, 屋有屋既飛星, 房有房既飛星, 假設都係8運樓, 間屋咪開三碧門, 主人房咪開六白門,主人床如果係角位果度咪係訓五黃。

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後

出圖
睇左A室先
上至下左至右
洛書宮位,492

用廳拉條線出去分宮
4/9位已經明顯缺失

但8位就凸角

其實唔洗理座向啦
當當8運午山子向,乾大門啦

A房先啦

有道理,值得斟酌思考
一般兩個講法
假設坐北向南,子山午向
巽宮缺角,艮震不缺

排卦後

出圖
睇左A室先
上至下左至右
洛書宮位,492

用廳拉條線出去分宮
4/9位已經明顯缺失

但8位就凸角

呀我終於明你講咩, 話說唔是咁分宮, 例如A房, 係甲山庚, 佢咪開兌宮門, 主人房咪開乾宮門, 佢既房全部四方都係飛到星, 所以唔存在缺角既問題, 屋有屋既飛星, 房有房既飛星, 假設都係8運樓, 間屋咪開三碧門, 主人房咪開六白門,主人床如果係角位果度咪係訓五黃。

咁我又明你講咩
你用大細九宮睇
無野做到,唯有正評支持
無野做到,唯有正評支持

深麻大師巴
lm learn stuff
無野做到,唯有正評支持

深麻大師巴

我都行個方便講下奇門風水
奇門風水,本身係由占盤本身引伸出來的風水理氣法
主要係由當下時空透過移星換斗(拆補移)改變時空氣場達至趨吉避凶之效,其效力多為一年內及速見效,而坊間門派多數以當下時空盤去計算,當然,個別人士及門派一個時盤係可以穿過180年,果d就個別例子唔好提,順帶一提,以我所知,妙派同琴堂派係有插入年紫白甚至月日時刻紫白做野,按照使用驗證百應不爽

另一種係行坐向的奇門,主要有陽宅奇門,山向奇門為主,但個人認為其數法不合玄空,也不合奇門,如果論觸機而言,都會有一定命中率,但風水講觸機個人就無嘜可能啦,因為相宅果個歸納性同可重覆驗證性由果尋因係唔能夠由觸機做主導,始終觸機係有數值不穩定性的因素

但個人認為唔應該被玄空的特性困死自己,認為奇門果種觸機性係你所學玄空的盲點,按占卜講求心性,玄空或紫白都可取數,不過玄空的特性,資料量真係比奇門少就真,但足以應付日常之事了
無野做到,唯有正評支持

深麻大師巴

我都行個方便講下奇門風水
奇門風水,本身係由占盤本身引伸出來的風水理氣法
主要係由當下時空透過移星換斗(拆補移)改變時空氣場達至趨吉避凶之效,其效力多為一年內及速見效,而坊間門派多數以當下時空盤去計算,當然,個別人士及門派一個時盤係可以穿過180年,果d就個別例子唔好提,順帶一提,以我所知,妙派同琴堂派係有插入年紫白甚至月日時刻紫白做野,按照使用驗證百應不爽

另一種係行坐向的奇門,主要有陽宅奇門,山向奇門為主,但個人認為其數法不合玄空,也不合奇門,如果論觸機而言,都會有一定命中率,但風水講觸機個人就無嘜可能啦,因為相宅果個歸納性同可重覆驗證性由果尋因係唔能夠由觸機做主導,始終觸機係有數值不穩定性的因素

但個人認為唔應該被玄空的特性困死自己,認為奇門果種觸機性係你所學玄空的盲點,按占卜講求心性,玄空或紫白都可取數,不過玄空的特性,資料量真係比奇門少就真,但足以應付日常之事了

感謝指教
流年二黑星入左我間房
都唔知要病幾耐

拉巴
你唔識搞咩
流年二黑星入左我間房
都唔知要病幾耐

拉巴
你唔識搞咩

奇門就識少少
我主要用藏密法器鎮住個五黃二黑位
但風水係唔識既

去衣紙舖買一個銅鈴搖下
大間少少兼賣風水野個d通常都有,十幾廿蚊
lm
流年二黑星入左我間房
都唔知要病幾耐

拉巴
你唔識搞咩

奇門就識少少
但風水係唔識既

去衣紙舖買一個銅鈴搖下

係得閒自己搖下,定掛門要成日郁到?
自己搖我用呢個算啦

得閒搖就得
不過我就掛埋
你個係咪銅制架
流年二黑星入左我間房
都唔知要病幾耐

拉巴
你唔識搞咩

奇門就識少少
但風水係唔識既

去衣紙舖買一個銅鈴搖下

係得閒自己搖下,定掛門要成日郁到?
自己搖我用呢個算啦

得閒搖就得
不過我就掛埋
你個係咪銅制架

我地d法器多數係銅制
仲要係靚銅

用七赤黎洩二黑咁開心, 陣間流月飛個三碧過黎就真係恭喜你, 呢招睇怕都係師傅教落架啦, 係2004前年仲好好用, 而家用果個死果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞