風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
開個統一 post 啦你地,
學術台已經有好多玄學 post......

咁有咩問題 你咪繼續開台囉

既然你咁問,我都唔怕得罪。
第一,我唔認為玄學係屬於學術,
因為宗教思想都仲有得爭辯,
但玄學真係信則有,不信則無。

第二,見到越來越多玄學 post,
甚至已經有人係學術台睇掌。
你地認為玄學係學術唔緊要,
咪開個大 post 自己討論囉。

何必將學術台變成玄學台?

施主洗乜咁執著,係知識都可以擺學術台
唔滿意咪去站務台叫連仔開個神秘學台俾我地開post
又唔見班風水佬入大學教書

有好多, 港大都有校外課程教玄學, 只不過佢地有佢地既圈子, 出面江湖搵食果班又係另一個圈子, 唔好以為風水就一定係蘇民峰麥玲玲先得架

下次到我呢個巫婆去大學教哲學&科學個陣你地唔好喊 (利申家族已有巫師係中大教science )
巴打有無list講各類建築材料既五行屬性
想參考下
太養巴打好耐無見

上面有講過五帝錢,五帝錢係屬金,不過其實唔洗真係五帝古錢既,買10蚊3個果d仿製品都得架啦,金屬就得。
2黑無特別唔洗搞,5黃無事都不用搞,25同宮有事先搞,視乎情況放6或7個銅錢就可以。

五帝錢只係名黎的,嗰5帝係清朝既五個皇帝,康,雍,乾,嘉,道。而家已經唔係清朝,所以佢地無話一定要幫手化煞。而且清朝之前既朝代都無一定要指定用邊五個皇帝既古錢。

五帝六帝根本無意義。

唔會用七個啦, 二七係火, 用黎做咩。
樓主你係三元三合定天星派同埋樓主着重巒頭定理氣
利申✋🏻玄空用三元三合同中州,極之着重巒頭,紫微用中州同北派河洛
樓主你係三元三合定天星派同埋樓主着重巒頭定理氣
利申✋🏻玄空用三元三合同中州,極之着重巒頭,紫微用中州同北派河洛

師父無特別講明重邊個
巒頭為體,理氣為用👋🏻
三元9運
合龍合水合運,取一卦純清,生旺兼收

估唔到一個咁流的post引左咁多同門高手入黎
見笑
想參考下

我都想要呢d
例如邊區屬乜個d資源/理論根據等等
我自己就有個心想追查
玄空
三元
三合(楊公盤)
大卦(64卦/二元八運)
道家風水

歷史源流出處等等
想求道求真理,分辦真偽。但應該唔夠呢個quali去做
想參考下

我都想要呢d
例如邊區屬乜個d資源/理論根據等等

唉呀咁我地自己研究砌返個list出黎普渡眾生算
夢想自己起樓,成間屋自己砌
我自己就有個心想追查
玄空
三元
三合(楊公盤)
道家風水

歷史源流出處等等

家族有人專精風水 前日想打俾佢轉左電話
留名
對風水有興趣 但未有緣學 想問大家點睇黃亭之

中州派現代祖師係咪只此一家 盡得真傳係得佢個女?
當中排龍訣等等古法有沒涉獵? 實力如何

佢對風水既理解程度係咪 知名人中最通透
個post好長
追唔晒
想問問間屋好亂、好多雜物
但屋企人都好固執/唔肯執
仲有咩辦法可以搞好風水?
想旺吓健康同埋財運之類
因為全家都真係成日都好黑仔

王亭之有41位正統傳人分別是佢個女同80年代收嘅40弟子。到現今學過中州紫微嘅人好多但門派內只視識得紫微星訣的人為根正苗紅的弟子。
個post好長
追唔晒
想問問間屋好亂、好多雜物
但屋企人都好固執/唔肯執
仲有咩辦法可以搞好風水?
想旺吓健康同埋財運之類
因為全家都真係成日都好黑仔

收拾好雜物宅中太亂會破壞巒頭
我自己就有個心想追查
玄空
三元
三合(楊公盤)
道家風水

歷史源流出處等等

樓主有冇學陰宅

王亭之命理方面係真人級,但風水方面的分析備受爭議

王亭之命理方面係真人級,但風水方面的分析備受爭議

睇黎你好buy佢

當然buy la話晒都係自己師公
紫微斗數我buy王亭之 禢百昌 紫雲 黃卯 梁劍豪 任我行 天翼
風水我buy 觀龍 蔣匡文 陳癸龍 林國誠
擇日我buy蔡伯勵及他的傳人
我自己就有個心想追查
玄空
三元
三合(楊公盤)
道家風水

歷史源流出處等等

樓主有冇學陰宅

有呀
陰陽齊學
黎緊學憾疑龍
上面有講過五帝錢,五帝錢係屬金,不過其實唔洗真係五帝古錢既,買10蚊3個果d仿製品都得架啦,金屬就得。
2黑無特別唔洗搞,5黃無事都不用搞,25同宮有事先搞,視乎情況放6或7個銅錢就可以。

五帝錢只係名黎的,嗰5帝係清朝既五個皇帝,康,雍,乾,嘉,道。而家已經唔係清朝,所以佢地無話一定要幫手化煞。而且清朝之前既朝代都無一定要指定用邊五個皇帝既古錢。

五帝六帝根本無意義。

唔會用七個啦, 二七係火, 用黎做咩。

一般用六個,有時要七個,視乎情況而定。你盤數要你用七,你用左六就會即刻出事,二七火數係先天卦數,唔係咁用。

先天卦二係兌七係艮喎。二七係火係指河圖數。一般出面插火用三八咪就係河圖數囉, 三係陽木八係陰木, 視乎需要既效果而定。又或者養魚一般養四九, 四九咪火, 取象金水咋嗎。反而七係火數, 用得錢既只會係洩二五, 就算你是底盤二五流年三四或者掉轉, 都唔會用呢種方式通關, 因為出黎既結果只會係七赤, 一樣係要出事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞