風水( 堪輿)雜講

599 回覆
52 Like 13 Dislike
無錯呀仲謀 , 幾年前遇過個高人 , 佢以朋友關係教過我八字 , 咁我想叫佢教埋我風水, 佢就話八字鳩 up 錯左好少累死人 , 但風水錯左係好易死人 , 話如果真係想學就要正式拜師 , 而且仲要撥好多時間去行山 , 不過我最後都無拜師
不論仲謀個派人品
但起碼work同有料
仲謀巴上過黎幫我睇風水
仲教我催財
佢仲話唔好亂黎
天地唔會死,每黎人會死先
結果每次搵完錢都會病
所以真係無錢洗先會放
夠洗就收番

btw 海納百川,有容乃大。何必勞嘈

利申風水理論上我閲讀過仲謀師父楊老師的書我欣賞楊老師的功力但不認同操守

我覺得操守已經係後話,也不由我們去定奪,就由歷史去公論吧,我只係出奇點解佢地舉證唔係有系統地實事求是反而有點巧取豪奪及斷章取義的感覺而已,不過江湖是非我都無嘜興趣去理
諗落仲謀巴講d 野又有道理
擺得衰真係會死人
即係想學就一定要拜師

三個層次
拜師 > 上佢嘅堂 > 睇佢嘅書

以我比較熟嘅八字書去觀察 , 睇書老實講會講真料嘅真係好少 , 唔講相反已經係有良心 , 而上堂果啲都係會留有幾手
大家無謂為一個入門post起火
雖然有點火藥味,不過真係見識到野
仲謀兄露左兩野同我見過的事不謀而合,感謝放左條路出黎引領後學,感謝
16273849,12345789。方法並不下於6789,891
仲有1234,5678。仲謀兄唔想提,我都唔寫咁白,如果理解錯左就唔好笑我
不論仲謀個派人品
但起碼work同有料
仲謀巴上過黎幫我睇風水
仲教我催財
佢仲話唔好亂黎
結果每次搵完錢都會病
所以真係無錢洗先會放
夠洗就收番

利申風水理論上我閲讀過仲謀師父楊老師的書我欣賞楊老師的功力但不認同操守

我覺得操守已經係後話,也不由我們去定奪,就由歷史去公論吧,我只係出奇點解佢地舉證唔係有系統地實事求是反而有點巧取豪奪及斷章取義的感覺而已,不過江湖是非我都無嘜興趣去理

佢地班人四出咬人已經唔係第一日既事。
玄學術數就係咁,work 唔 work當下唔會知道。講過去有幾準同講將來有幾準更加係兩件事,所以以命論命來話其他人廢其實非常搞笑。
引一本窮通寶鑑來指指點點,哦咁原來窮通寶鑑滴天髓三命通會子平真銓全部都係一樣既理論,大開眼界呢。
不過無可否認佢地班人眼光非常長遠,知道呢個術數界市場好細。所以跳出傳統既論命堪輿既框框,以古人流傳落嚟的智慧教人賭錢,真係造福世人。

真係越睇越有誠哥feel呀。
不論仲謀個派人品
但起碼work同有料
仲謀巴上過黎幫我睇風水
仲教我催財
佢仲話唔好亂黎
結果每次搵完錢都會病
所以真係無錢洗先會放
夠洗就收番

玄學術數就係咁,work 唔 work當下唔會知道。講過去有幾準同講將來有幾準更加係兩件事,所以以命論命來話其他人廢其實非常搞笑。
引一本窮通寶鑑來指指點點,哦咁原來窮通寶鑑滴天髓三命通會子平真銓全部都係一樣既理論,大開眼界呢。
不過無可否認佢地班人眼光非常長遠,知道呢個術數界市場好細。所以跳出傳統既論命堪輿既框框,以古人流傳落嚟的智慧教人賭錢,真係造福世人。

岩呀惡性競爭lor
所以我師父從不公開收徒
不論仲謀個派人品
但起碼work同有料
仲謀巴上過黎幫我睇風水
仲教我催財
佢仲話唔好亂黎
結果每次搵完錢都會病
所以真係無錢洗先會放
夠洗就收番

師兄你知道佢地嘅野比我更多,睇來你係行家來
最後都變左純攻擊 post , 狗改不了吃屎
仲謀巴有樣野想問下你
之前搵你睇風水伙叫我係書台位放文竹定富貴竹m
都接近3年依排又讀番書所以想放下但又唔記得
可以sd 番個floor plan 比你🍻
仲謀兄露左兩野同我見過的事不謀而合,感謝放左條路出黎引領後學,感謝
16273849,12345789。方法並不下於6789,891
仲有1234,5678。仲謀兄唔想提,我都唔寫咁白,如果理解錯左就唔好笑我

三元九運用在玄空飛星。
二元八運用在玄空64卦。
一個體一個用。
一個快,一個慢

即係其實3元9運,2元8運係可以共同使用

無所謂,我地群組入面大把內容,我寫既風水post講下屋苑既風水,講下商業既風水,有線電視既風水興衰,講下地鋪點做風水。幫人睇掌。其他人講下紫微斗數,講下期權,講下股票,講下占星,玩下占卜。咩都有,呢d全部免費公開,好文共賞。亦會繼續有好野睇,d人有眼睇,公眾眼睛是雪亮的。不怕呢d人抹黑。

我入唔入得 ?

三元九運用在玄空飛星。
二元八運用在玄空64卦。
一個體一個用。
一個快,一個慢

即係其實3元9運,2元8運係可以共同使用

呢d你問你師父啦,我無意公開

好好
感謝
係咪就咁 add fb就入group

無所謂,我地群組入面大把內容,我寫既風水post講下屋苑既風水,講下商業既風水,有線電視既風水興衰,講下地鋪點做風水。幫人睇掌。其他人講下紫微斗數,講下期權,講下股票,講下占星,玩下占卜。咩都有,呢d全部免費公開,好文共賞。亦會繼續有好野睇,d人有眼睇,公眾眼睛是雪亮的。不怕呢d人抹黑。

我入唔入得 ?

好的,你知唔知我fb?

X光堂投資群組果個 fb ?

我入唔入得 ?

好的,你知唔知我fb?

add 左你 fb , 貓頭係我
你好樓主,我屋企似似你講果種雜症
有冇得幫幫手

你講出黎聽下

遲左幾日覆,希望樓主可以幫手...

情況大約係咁,全部野由7-8年前開始變得好差
先講阿爸,我阿爸就病情就差左唔少
佢本身有糖尿,食住糖尿葯,戒口戒唔得清
就係5年前開始發現糖尿引起腎功能有問題,到依加大約洗左3年肚
但越洗都冇咩起色,到呢一兩年直情頻頻入院,一年都入4次左右
成日嘔,頭暈,訓足全日,行唔到(由房出廳都唔得),去大小便要人幫.....
仲要中間夾埋生蛇,同中左肺癆菌引發肌肉炎,食左年半肺結核葯
我近年既公司假都拎哂黎同佢去醫院覆診

講完阿爸到阿哥
阿哥教書,但做左3年之後學校CUT人而佢又搵唔到教席
結果有一年去做代課同補習,當中考政府工0回音
後尾考到郵務崗位,不過係難頂位,人事好複雜好難相處
佢就頂住再等機會,但寄好多學校都冇人請佢
佢本身有教育資格,有教學經驗,亦有輔導碩士資格
最後係2年前舊同事介紹搵到間中學教,可惜間中學又係比較複雜,學生又麻麻
做得好辛苦,頂到依加

到我阿媽
本身已經有血壓問題,阿爸身體出事就更加操勞,近年要成日去睇物理治療
亦好多扭親同神經痛問題
因為阿爸比較多要求又身體變化大,佢日日都訓得好少,精神都影響埋

到我阿麻
佢本身已經係性格麻麻既人,要求多同難相處,但都尚算溝通到
近年開始有腦退化佢記唔到野,而且成日會錯人意,經常搞到家嘈屋閉
無一日平靜過到,要挑起事端,甚至有街外人同管理處職會向我屋企人訴苦
話唔知得罪佢乜俾佢開火
佢依加嬲上黎連屋企人都咒

到我姑姐
姑姐本身婚姻有問題,我姑丈長期冇野做,兩公婆同兩個女有爭吵,互有發火
前幾年我姑丈離家出走,原因係成家都排擠佢,佢係街頭露宿
問過表妹勸佢地接受返老豆,佢地唔肯 (表妹中學生黎)
有次警察打黎話我姑丈街度暈送院,腦有積血開左刀
即使係咁,我姑丈都係冇屋企返,表妹當冇左呢個老豆

到我自己
十年前大學讀書壓力太大,搞到有情緒問題要退學
後尾好快少少重新讀過畢業,6年前GRAD之後好難搵工,搵左一年
葯KEEP住有食,中間病情好反覆,到近排先停
但屋企人成日嘈,阿爸身體差,工作等等
咁耐都冇開心過好辛苦,好大壓力

我入唔入得 ?

好的,你知唔知我fb?

add 左你 fb , 貓頭係我

加左

thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞