[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike

今次係令和元年第三次出遊,也是呢到第三篇遊記
其實呢排都無咩心情寫野架喇,希望今次可以寫得完
本來都唔係太想去但主要目的係睇LIVE
咁順便開我人生第5張東京廣域券玩下,去返一些之前都未得閒/唔記得去既地方

行程有大路景點不過都有好多hard core野(?)
一如以往,跟住係會好長氣好多廢話
有興趣就睇覺得悶就唔緊要啦

行程概要:
Day 1:
羽田->JR東武直通特急253系->桐生(ラーメン芝浜.富士山下駅)->高崎->越後湯沢->上毛高原
宿:水上温泉
Day 2:
(取消: SLぐんま横川)
土合駅->越後湯沢->軽井沢(快閃)->HIGH RAIL 1375->甲府(手打そば 奥藤本店)
宿:東横INN 富士河口湖大橋
Day 3:
河口湖(快閃)->富士登山電車->山梨県立リニア見学センター->
東京駅(根室花まる.東京国際フォーラムHall A.仙臺たんや 利久)->羽田

以前的遊記:
令和元年 超級黃金周全國GREEN 7天遊
Part 1 https://lihkg.com/thread/1180132/
Part 2 https://lihkg.com/thread/1496620/
令和元年 山陰本線全線制霸
https://lihkg.com/thread/1594765/
東京周末
鐵膠遊記
下年去東京都諗住買呢張去鐵膠遊參考下先
Lm
留名睇朝ラ
留名睇center
搭咗skyliner未?
開始
Day 0

一如以往,選乘大種乞兒之選香港快運航空
乘搭23:55班機前往東京羽田
大嘥鬼二號客運大樓已經壽終正寢,要用返T1
咁上左機都無咩特別事,大家都訓晒覺啦

4:08已經landed,好鬼早
咁我坐Row 6加上跑羽田神技成為第一個通關的旅客
入境保安嚴密左,要除埋鞋

依家話就話仲係令和元年,但係已經無晒令和既氣氛
轉而代之是下年既東京五輪
真正既東京周末係一日假都唔請
呢張野大把野玩,今次都係去d比較「王道」既地方
識貨播
可以睇埋再決定去唔去
出入都羽田點樣skyliner
Day 1 - 4:45 羽田吉野家
出到關都係4點半多D,都肚餓餓
香港食吉野家已經成為禁忌,只好在羽田食啦
順便係到稍為整理下行裝
留名
同一日朝ラ(如果未到中午十二點都叫朝的話)
不過係關東圈另一邊
Day 1 - 5:00 JR東日本旅行服務中心(羽田)

食完飯就立即衝返去monorail隔離排隊買PASS,第一次晨咁早排隊
除左成田機場咁山卡啦係開6:30,咁呢到羽田係最早,6:45開門
計埋車程理論上比起東京站7:30快,但前提係如果唔係人太多
5點去到我已經唔係第一,前面有四組人堆晒行李,搵個人睇水
似乎都係台灣人,其中一個人拿住九本台灣護照
咁令我好緊張,因為我目標係6:55就上monorail(原因後述),即係開門10分鐘內要搞掂

6:20已經變成咁,鬼佬陸續出沒
如果依家先去排,建議都係去東京站
和你慳: 自組罷買團
https://lih.kg/1793596
講起想挑埋湯河原飯田商店
不過我今次果間唔洗排隊呀
明明都係關東圈但差別太大
4:45食吉野家
5:00已經排緊JR Pass
咁快
挑埋啦,上兩次我都係624落地就去排
Day 1 - 6:45 JR東日本旅行服務中心(羽田)

6:30開始職員已經開始為隊列中的客人登記
都係問你買咩PASS咁,加快進度

是次目標有兩個:
1. 搭到JR東武直通特急253系
2. 前往桐生挑戰群馬縣最高拉麵 (最遲1PM就會收檔,有機會早收)
要同時達到兩個條件,就只有以上路線可行
由於乘換案內APP都出唔到咁既結果,要自己砌出來

咁呢個地方有幾遠可以睇下google map,揸車都要兩個鐘
搭車就前後兩個半至三個鐘,再加埋車站行路到目的地要四五個字
陣間再介紹下果邊既地理環境
晨早流流都無咩景點開門架啦,最適合搭車

平均5分鐘左右就可以處理一個客人
counter開左3個,到我既時候已經拿定晒錢出來
不過staff都係要講好多廢話,問我係咪第一次用之類

咁佢問我要唔要劃指定席,我見仲有小小小小時間
話要劃大宮到栃木,咁呢個全車指定又直通東武就係度搞掂埋
佢問返我點樣去大宮我咪話新幹線
跟住佢問我要唔要埋指定席,diu你我趕時間呀
好彩無劃埋姐,唔係實趕唔設
Day 1 - 6:55 東京Monorail

然後佢開左張指定席券已經要拿拿臨走搶返野D野走
已經6:55
好彩隔離就係monorail姐,吸個印就衝上月台了

去到東京都擺脫唔到無嘴賤蓄
點解仲掛住影相,上車啦柒頭

浜松町轉JR我得3分鐘,行得快就兩分鐘到月台

新橋駅既打卡SL
順利去到東京駅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞